Τουλάχιστον 270 θανάτους στις ανατολικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ μετά την έναρξη των επιχειρήσεων κατά των φιλορώσων αυτονομιστών επιβεβαιώνει το Κίεβο. Η κυβέρνηση ωστόσο αποσαφηνίζει πως ο απολογισμός αφορά τον αριθμό των νεκρών που οδηγήθηκαν στα νεκροτομεία, και δεν περιλαμβάνονται θύματα που απομάκρυναν οι ίδιοι οι αυτονομιστές.

Σε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Υγείας αναφέρεται πως έχουν καταγραφεί 225 θάνατοι στο Ντονέτσκ και 45 στο Λουχάνσκ. Ανάμεσά τους βρίσκονται 15 γυναίκες.

Διευκρινίζεται επίσης ότι δύο και όχι 14 παιδιά, βάσει δήλωσης που είχε αποδοθεί αρχικά στον υπουργό Υγείας, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Δέκα τέσσερα παιδιά πέθαναν λόγω ασθένειας, αναφέρει το υπουργείο.

Τα παιδιά που σκοτώθηκαν εν μέσω των επιχειρήσεων είναι ένα 12χρονο αγόρι και ένα εξάχρονο κορίτσι, τα οποία υπέκυψαν στα τραύματα που υπέστησαν από θραύσματα οβίδας στην πόλη Σλαβιάνσκ τον Ιούνιο.

Η πόλη των 120.000 κατοίκων, προπύργιο των αυτονομιστών, έχει δεχτεί σφοδρό κύμα βομβαρδισμών ενόσω συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ αυτονομιστών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Κάτοικοι δήλωσαν μιλώντας τηλεφωνικά στο BBC πως ζουν σε μία πόλη-φάντασμα. Το κέντρο της είναι κατεστραμμένο από τις επιδρομές, οι οικιστικές περιοχές στα περίχωρα έχουν υποστεί επίσης μεγάλες ζημιές, όπως και όλα τα εργοστάσια της πόλης.

«Σημειώνω για μία ακόμη φορά πως πρόκειται για σορούς που μεταφέρθηκαν στα νεκροτομεία διαφόρων υγειονομικών εγκαταστάσεων» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Υγείας Όλεχ Μουσίι στο δίκτυο Channel 5 TV.

«Δεν έχουμε καμία πληροφορία για τους υπολοίπους, εκείνους των οποίων η ταυτότητα έχει αναγνωριστεί ή μη, τους οποίους οι τρομοκράτες έχουν μεταφέρει εκτός της Ουκρανίας, γιατί δεν συνεργαζόμαστε ούτε με την [αυτοανακηρυχθείσα] Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, ούτε με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις» επισήμανε ο υπουργός.

Ο νεοεκλεγείς Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έχει δώσει εντολή για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να μπορούν να διαφύγουν οι κάτοικοι για να γλιτώσουν από τη βία στις ανατολικές περιοχές. Χιλιάδες πολίτες εκτιμάται ότι έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Σλαβιάνσκ έχουν εγκαταλείψει την πόλη, αν και κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πόσοι, όπως δηλώνουν όσοι έχουν μείνει πίσω.

Σε διπλωματικό επίπεδο, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη με τον Σεργκέι Λαβρόφ να επαναλαμβάνει πως η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να τερματίσει την επιχείρηση και να διαπραγματευτεί τους όρους εκεχειρίας με τους αυτονομιστές, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία ο Κέρι επισήμανε επίσης τη σημασία «απευθείας διαλόγου» μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και της αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών προβλημάτων στη νοτιοανατολική Ουκρανία, βάσει της ίδιας ανακοίνωσης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατηγόρησε την ίδια στιγμή ότι εξοπλίζει τους φιλορώσους με υψηλής τεχνολογίας όπλα.

«Αυτό που είπα στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ότι είναι αξιοσημείωτο πως οι αυτοαποκαλούμενοι αντάρτες διαθέτουν πολύ εξειδικευμένα, υψηλής τεχνολογίας όπλα όπως manpads [φορητοί εκτοξευτήρες ρουκετών εδάφους-αέρος] και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να προέρχονται από αλλού» δήλωσε ο Κάμερον στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία διέταξε την Τετάρτη την αποστολή βομβαρδιστικών και άλλων αεροσκαφών στον θύλακα του Καλίνινγκραντ για να λάβουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγονται στην περιοχή το τελευταίο 24ωρο.

«Ο αριθμός των συμμετεχόντων στα γυμνάσια στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, των δυνάμεων και των μέσων που αναπτύχθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είναι ανάλογα με τον αριθμό του προσωπικού, των όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού που συμμετέχει στα μεθοριακά γυμνάσια που διεξάγουν οι χώρες του ΝΑΤΟ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του του ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια διεξάγονται παράλληλα με τα ναυτικά γυμνάσια Baltops και τα χερσαία Saber Strike, που διοργανώνει κάθε χρόνο από το 2010 το ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής.

Φέτος περίπου 4.700 στρατιώτες και 800 οχήματα από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Φινλανδία και την Πολωνία συμμετέχουν στα γυμνάσια του ΝΑΤΟ, στα οποία συμμετέχουν δέκα κράτη-μέλη και ξεκίνησαν τη Δευτέρα στη Λετονία. Αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Ιουνίου στη Λιθουανία.