«Καθώς η Δύση απειλεί με περαιτέρω κυρώσεις τη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας, οι επικριτές προειδοποιούν ότι το μήνυμα που στέλνουν τα εθνικιστικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης είναι κατάλοιπο της προπαγάνδας της Σοβιετικής Ένωσης» εκτιμά σε ρεπορτάζ της, η διπλωματική ανταποκρίτρια του BBC Μπρίτζετ Κεντάλ.
«Η Μόσχα ήταν εν μέσω ενός κύμα καύσωνα όταν έφτασα. Το μεθυστικό άρωμα της πασχαλιάς στα μεγάλα ζεστά απογεύματα έβγαζε τον κόσμο στους δρόμους (…) Υπάρχει πάντα μία ελαφρώς εορταστική ατμόσφαιρα στον αέρα αυτή την περίοδο του χρόνου –η συνειδητοποίηση ότι ο χειμώνας έχει τελειώσει και λίγοι πολύτιμοι μήνες ήλιου έχουν φθάσει» γράφει το δημοσίευμα. Αυτή τη χρονιά όμως η ευφορία για το καλοκαίρι συνδυάζεται και με ακόμη ένα δυνατό συναίσθημα: οι Ρώσοι αισθάνονται ότι βρίσκονται στην κορυφή του κόσμου, έχει ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή τους, μετά τις ταπεινώσεις που δέχθηκαν με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. «Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει τώρα» είπε ένα αρχισυντάκτης σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό στην ανταποκρίτρια του BBC.
«Πρώτα οι ολυμπιακοί του Σότσι, μετά πήραμε πίσω την Κριμαία» είπε ένας άλλος άνδρας στην Κόκκινη Πλατεία. Για την Ουκρανία το μήνυμα που διαδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία είναι ένα: ότι η βία στην ανατολική Ουκρανία είναι αποκλειστικά ευθύνη του Κιέβου, ότι η Ουκρανία είναι γεμάτη νεοναζιστές που μισούν τη Ρωσία και ότι η αμερικανική κυβέρνηση πυροδοτεί την κρίση παρασκηνιακά, τη στιγμή που η Ρωσία έχει αναλάβει τον ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης. «Επιθετική και παραπλανητική προπαγάνδα… χειρότερο από ό,τι έχω ζήσει στη Σοβιετική Ένωση» σχολίασε στο BBC ο Λεβ Γκουντκόφ, διευθυντής του ρωσικού κέντρου δημοσκοπήσεων Levada.
Πλέον η αντιπολίτευση στη Ρωσία βρίσκεται σε στενή πολιορκία από το Κρεμλίνο. Όπως δήλωσε ο Γκουντκόφ, το κέντρο μπορεί να κλείσει ανά πάσα στιγμή. «Προσέξτε τι θα γράψετε για εμάς. Καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε τώρα» είπε ένας ακαδημαϊκός στο BBC. Η ιστορικός και εκδότρια Ιρίνα Προκόροβα αποκάλεσε τα όσα συμβαίνουν στη Ρωσία «σταλινικά κατάλοιπα» της αντιδυτικής υστερίας που ακολούθησε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πόσο θα διαρκέσει αυτή η υποστήριξη προς τον Πούτιν; Για τον Γκουντκόφ, αρκετά ώστε ο Πούτιν να παραμείνει πρόεδρος της Ρωσίας μέχρι το 2024.