Να κατεδαφίσει μία ολόκληρη συνοικία 82.000 κατοίκων στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισε η τουρκική κυβέρνηση. Επισήμως αιτιολογεί την απόφασή της επικαλούμενη την επικινδυνότητα των αυθαίρετων κατά κύριο λόγο κτιρίων σε έναν ενδεχόμενο σεισμό. Ως εδώ όλα θα ήταν καλά, εάν η συνοικία δεν ονομαζόταν Οκμεϊντανί και δεν αποτελούσε το τελευταία χρόνια ορμητήριο των αριστερών, αλεβιτών, κούρδων και άλλων διαδηλωτών…

Το Οκμεϊντανί γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη από τη δεκαετία του ’80 και μετά, υποδεχόμενο τα κύματα της εσωτερικής μετανάστευσης από τα βάθη της Ανατολίας. Η αυθαίρετη δόμηση είναι κανόνας στην περιοχή. Οι περισσότεροι σημερινοί κάτοικοί της ήρθαν είτε για να αποφύγουν τον πόλεμο στις κουρδικές περιοχές, είτε ήταν εσωτερικοί οικονομικοί μετανάστες που έφθαναν κατά εκατομμύρια τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες στην Κωνσταντινούπολη αναζητώντας μία καλύτερη τύχη. Σήμερα στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 18.000 κατοικίες και περίπου 5.500 εμπορικές επιχειρήσεις.

Με το σχέδιο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του επονομαζόμενου «Σχεδίου Αστικής Ανάπλασης», προβλέπεται η κατεδάφιση περίπου 5.600 κτισμάτων. Ήδη, το τοπικό δημοτικό συμβούλιο, με απόφασή που έλαβε σήμερα, Τρίτη, χαρακτήρισε την περιοχή «υψηλής επικινδυνότητας».

Οι επιστήμονες, τη γνώμη των οποίων επικαλείται η κυβέρνηση είναι σαφείς: Η δόμηση στην περιοχή είναι αυθαίρετη, άναρχη και δεν τηρείται κανένας κανονισμός ασφαλείας. Τα περισσότερα κτίρια είναι επιβαρημένα με επιπλέον ορόφους χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες στατικές μελέτες. Σε συνδυασμό δε με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων, που αναμένουν έναν νέο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη τα επόμενα χρόνια, η περιοχή συνιστά θανάσιμο κίνδυνο για τους κατοίκους της.

Οι κάτοικοι ωστόσο αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης επειδή θα βρεθούν στο δρόμο και θα χάσουν τα δικαιώματα τους επί της γης που είτε καταπάτησαν, είτε νομιμοποίησαν κάποια στιγμή, συνήθως σε προεκλογικές περιόδους, είτε αγόρασαν τη οικόπεδά τους από προηγούμενους ιδιοκτήτες στις περιπτώσεις που υπήρχαν. Στις αρμόδιες υπηρεσίες εκκρεμούν περίπου 12.000 αιτήσεις για χορήγηση τίτλων ιδιοκτησίας και μέχρι σήμερα έχουν ικανοποιηθεί μόνο 300. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από τις δημοτικές εκλογές, τον περασμένο Μάρτιο, είχε παραχωρήσει τίτλους ιδιοκτησίας σε 176 νοικοκυριά. Τώρα ο ίδιος έρχεται να κατεδαφίσει ολόκληρη τη συνοικία.

Πολλοί είναι εκείνοι που διακρίνουν πίσω από την απόφασή του ιδιοτελείς σκοπούς. Η συνοικία του Οκμεϊντανί πρωτοστατεί τα τελευταία χρόνια σε όλες τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες συνήθως έχουν βίαιη κατάληξη. Η περιοχή είναι προπύργιο της Αριστεράς, της θρησκευτικής μειονότητας των αλεβιτών, του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ενώ εδώ κατοικούν και δεκάδες χιλιάδες κουρδικής καταγωγής πολίτες.

Η εκκαθάριση ολόκληρων συνοικιών με «ενοχλητικούς» κατοίκους, στο όνομα της όποιας αστικής ανάπλασης δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο στην Τουρκία.

Τη δεκαετία του 1980, η τότε κυβέρνηση του Τουργκούτ Οζάλ κατεδάφισε εκατοντάδες αρ νουβώ και νεοκλασικά κτίρια στην ιστορική ελληνική συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου (Ταρλάμπασι) για τη διάνοιξη κεντρικής οδικής αρτηρίας, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί μία από τις σημαντικότερες ψηφίδες της παρουσίας των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη.

Αντίστοιχα στη Σμύρνη, πριν από μερικά χρόνια η κυβέρνηση Ερντογάν κατεδάφισε τη συνοικία Καντιφέκαλε στο όρος Πάγος. Στα φτωχικά αυθαίρετα της συνοικίας κατοικούσαν κυρίως κούρδοι πρόσφυγες που διέφυγαν από τις εμπόλεμες περιοχές της ανατολικής Τουρκίας. Εκεί οι κάτοικοι πήραν ως αντάλλαγμα τίτλους ιδιοκτησίας σε εργατικές πολυκατοικίες έξω από το …Ικόνιο, περίπου 550 χλμ. ανατολικά της Σμύρνης στην καρδιά της Ανατολίας.

Μια παρόμοια ιστορία εκτυλίσσεται τώρα στη συνοικία Οκμεϊντανί της Κωνσταντινούπολης…