Τη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας μέσα από μια νέα «συμμαχία των προθύμων» πρότειναν προ ημερών από τη Βαρσοβία ο ιδρυτής και πρόεδρος του Stratfor Τζορτζ Φρίντμαν και ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Economist» Εντουαρντ Λούκας, χτυπώντας τα τύμπανα του πολέμου στο συνέδριο «Poland Transformed» που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία από το περιοδικό «Poland Today» και το οποίο παρακολούθησε «Το Βήμα». Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του «Economist», η Δύση υπέπεσε σε μοιραίο λάθος στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν υπέθεσε ότι η Ρωσία είναι αδύναμη και, ως εκ τούτου, φιλική. Σήμερα, είπε, διαπιστώνεται ότι η Μόσχα καλλιεργεί τον αντιδυτικισμό και είναι έτοιμη να πει ψέματα για αυτό.
Ο κ. Λούκας χαρακτήρισε τη Ρωσία «ένα μαύρο σύννεφο στον ορίζοντα», που δημιουργεί πρόβλημα ασφάλειας στη Βορειοανατολική Ευρώπη, την ώρα μάλιστα που η Δυτική Ευρώπη έχει μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες και «το ΝΑΤΟ δεν είναι σε φόρμα». Επίσης, αναγνώρισε ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Μόσχα και δεν θα συμμετείχε σε κάποια σύμπραξη κατά των Ρώσων. Ως εκ τούτου, το συγκεκριμένο κενό δύναται να καλύψει η Βαρσοβία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Stratfor, η Γερμανία έχει παραβιάσει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.
Ο ρόλος της Πολωνίας


Οπως είπε ο κ. Φρίντμαν, η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα, καθώς γνωρίζει ότι ο χρόνος της τελειώνει, δεδομένης της προσπάθειας της Κομισιόν να επιτύχει ενιαίες τιμές για το φυσικό αέριο για όλα τα κράτη της ΕΕ, κάτι που θα πλήξει τόσο την Gazprom όσο και τη ρωσική οικονομία εν γένει. Οπως τόνισε, η Πολωνία μπορεί να γίνει ένας σημαντικός περιφερειακός παράγων, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Μάλιστα, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός αντιρωσικού μετώπου από την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, που θα περικυκλώσει την αχανή χώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Φρίντμαν, οι ΗΠΑ πάντα εισέρχονται σε πόλεμο αν υπάρχει μια λειτουργική συμμαχία, ωστόσο δεν θα τεθεί επικεφαλής, αλλά θα την υποστηρίξει για να αλλάξει την ιστορία. Απούσης της Γερμανίας, η δύναμη που μπορεί να «χτίσει» αυτή τη σύμπραξη είναι η Πολωνία, σημείωσε, μιλώντας για μια συμμαχία «με κανονικό στρατό που θα κάνει κανονικά πράγματα». Αλλωστε, όπως είπε, η Πολωνία είναι παρούσα στην ουκρανική κρίση και μάλιστα σε καμία άλλη πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν υπάρχει τόσο καλή αντίληψη για τα τεκταινόμενα όσο στη Βαρσοβία.
Οπως τόνισε ο κ. Φρίντμαν, χρειάζεται ένα αμυντικό σχήμα αρκετά ισχυρό ούτως ώστε και να κάνει τους Ρώσους να σκεφτούν διπλά κάποια πιθανή εμπλοκή στη Βαλτική αλλά και να μπορεί να «αγοράσει» χρόνο για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων σε περίπτωση σύρραξης. Ο κ. Φρίντμαν τόνισε ότι η αντιπυραυλική ασπίδα δεν θα είναι αποτελεσματική ενάντια στη Ρωσία και πρόσθεσε ότι η Πολωνία θα χρειαστεί ελικόπτερα «Απάτσι», αντιαρματικούς πυραύλους «Τζάβελιν» και άλλο πολεμικό υλικό. Μάλιστα, ευχήθηκε το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Πολωνίας να έχει μια τέτοια λίστα και αυτή να είναι μακρά!
Επίσης, όπως συμπλήρωσε ο κ. Λούκας, το γεγονός ότι οι πύραυλοι «Πάτριοτ» δεν έφτασαν ποτέ στην Πολωνία είναι ανησυχητικό, ενώ τόνισε ότι αν η Βαρσοβία αποκτήσει πυραύλους Κρουζ JASSM, οι οποίοι είναι μη ανιχνεύσιμοι, θα μπορεί να τους ρίξει μέσα στο ρωσικό έδαφος. Ακόμη, ο αρχισυντάκτης του «Economist» πήγε το θέμα της αντιρωσικής σύμπραξης πιο πέρα, προτείνοντας την ένταξη στη νέα «συμμαχία των προθύμων» των κρατών της Βαλτικής και των Σκανδιναβών.

Πάντως, ο κ. Λούκας δεν παρέλειψε να πει ότι στην Ολλανδία οι ΗΠΑ διαθέτουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και στην Πολωνία ελάχιστους, κάνοντας έκκληση για μεταφορά αμερικανικών στρατευμάτων στην Ανατολή.

Οι αντιθέσεις της ΕΕ


Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Stratfor σημείωσε ότι η ΕΕ είναι ένα παράξενο πράγμα, έχει εσωτερικές αντιθέσεις, τα δυτικά μέλη δεν αναγνωρίζουν τη γεωπολιτική κρίση στην Ανατολή και οι Βρυξέλλες δεν υπηρετούν τα συμφέροντα μεγάλων περιοχών της Ευρώπη. Η σημερινή ΕΕ ήταν ένα ατύχημα που περίμενε να συμβεί, τόνισε.
Πάντως, ο αρχισυντάκτης του «Economist» χαρακτήρισε ενθαρρυντικό αποτέλεσμα τις εκλογικές επιδόσεις του Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία και πρόσθεσε ότι το κλειδί είναι να συνεχιστεί η ανάπτυξη μέσω των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, συνεχάρη τον επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Ετινγκερ για τη δουλειά που κάνει στα ενεργειακά. Οπως είπε, κάνει τη Ρωσία να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς προσπαθεί να αποτρέψει τους Ευρωπαίους να βάλουν κανόνες στην ενέργεια.

HeliosPlus