Σκεπτικισμό για της εξαγγελίες της κυβέρνησης του Σουδάν ότι πρόκειται να απελευθερωθεί σύντομα η Σουδανή λεχώνα που ασπάστηκε τον χριστιανισμό, εκφράζει ο δικηγόρος της.

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει» είπε ο Ελσαρίφ Αλί Μοχάμεντ. «Η Μέριαμ βρίσκεται ακόμα στη φυλακή» είπε, κάνοντας λόγο για «πολιτική δήλωση υπό την πίεση της διεθνούς καμπάνιας» για την απελευθέρωση της 27χρονης.

Ο δικηγόρος είπε ότι μόνο ένα δικαστήριο μπορεί να εγκρίνει την απελευθέρωση της γυναίκας και όχι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Επίσης, ο σύζυγος της 27χρονης δήλωσε στο BBC ότι κανείς δεν επικοινώνησε μαζί του για να τον ενημερώσει ότι αποφασίστηκε η απελευθέρωση της συζύγου του.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει ακούσει μόνο τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, τις οποίες χαρακτήρισε «φήμες».

«Κανείς σουδανός ή ξένος διαπραγματευτής δεν επικοινώνησε μαζί μου. Ίσως υπάρχουν επαφές ανάμεσα στην κυβέρνηση του Σουδάν και εκείνες ξένων χωρών, τις οποίες να μην γνωρίζω» δήλωσε ο Ντάνιελ Γουάνι στον ανταποκριτή του BBC στο Χαρτούμ.

«Όσον αφορά εμένα, θα περιμένω την έφεση που έχει υποβάλλει ο δικηγόρος μου και ελπίζω ότι η σύζυγός μου θα αφεθεί ελεύθερη»
τόνισε.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών του Σουδάν είχε δηλώσει στο BBC το Σάββατο, ότι η γυναίκα πρόκειται να αφεθεί «σύντομα ελεύθερη».

Η 27χρονη καταδικάστηκε σε θάνατο στις 15 Μαΐου -ευρισκόμενη σε προχωρημένη εγκυμοσύνη- βάσει του ισλαμικού νόμου που ισχύει στο Σουδάν και απαγορεύει την αλλαγή θρησκεύματος.

Η κοπέλα έφερε πριν από λίγες ημέρες στον κόσμο το δεύτερο παιδί της αλυσοδεμένη. Είναι παντρεμένη με έναν χριστιανό του Νοτίου Σουδάν και έχει επίσης καταδικαστεί να μαστιγωθεί 100 φορές για «μοιχεία».

Η υπόθεσή της προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και εκκλήσεις για άμεση απελευθέρωση.