Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες θα επισκεφθούν μαζί το Βατικανό την 8η Ιουνίου για να προσευχηθούν με τον Πάπα Φραγκίσκο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας, πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ημερομηνία της συνάντησης για την προσευχή, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία του Πάπα.

Την περασμένη Κυριακή, μετά τη λειτουργία στην πλατεία της Φάτνης στη Βηθλεέμ, ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι προσκαλεί τους ηγέτες Ισραηλινών και Παλαιστινίων να τον επισκεφθούν «στο σπίτι του» στο Βατικανό.

«Σ’ αυτό το μέρος (σ.σ. τη Βηθλεέμ) όπου γεννήθηκε ο Πρίγκιπας της Ειρήνης, επιθυμώ να σας απευθύνω πρόσκληση, πρόεδρε Μαχμούντ Αμπάς και πρόεδρε Σιμόν Πέρες, να προσευχηθείτε μαζί μου ζητώντας από τον Θεό το δώρο της ειρήνης. Προσφέρω το σπίτι μου, στο Βατικανό, για αυτήν τη συνάντηση. Όλοι μας επιθυμούμε την ειρήνη. Πολλοί άνθρωποι την οικοδομούν καθημερινά με μικρές χειρονομίες. Πολλοί είναι αυτοί που υποφέρουν και στηρίζουν υπομονετικά τις προσπάθειες εκείνων που την οικοδομούν» είχε δηλώσει ο Πάπας.

Οι δύο πρόεδροι έσπευσαν να δηλώσουν ότι προτίθενται να επισκεφθούν το Βατικανό. Ο Πέρες όμως, η θητεία του οποίου λήγει σε μερικές εβδομάδες, καθυστέρησε να ανακοινώσει την ημερομηνία που είναι διαθέσιμος.

Η ημέρα της προσευχής δεν θα μπορούσε να είναι Παρασκευή, ιερή ημέρα για τους μουσουλμάνους, ούτε Σάββατο, ιερή ημέρα για τους εβραίους.

Για τους χριστιανούς, η Κυριακή 8 Ιουνίου είναι παραμονή της Πεντηκοστής, της τρίτης σε σημασία θρησκευτικής γιορτής μετά το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.