Τους ιερούς τόπους μουσουλμάνων και εβραίων επισκέφθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος, στη διάρκεια της τελευταίας ημέρας της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Ο Πάπας κάλεσε μουσουλμάνους, χριστιανούς και εβραίους να «εργαστούν μαζί για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη» και άφησε σημείωμα στο Τείχος των Δακρύων.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που συνοδευόταν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο υπενθύμισε ότι οι τρεις θρησκείες επικαλούνται το ίδιο πατριάρχη, τον Αβραάμ, μιλώντας ενώπιον του μεγάλου μουφτή της Ιερουσαλήμ στο τέμενος Αλ-Ακσα.

Η Πλατεία των Τζαμιών, την οποία οι μουσουλμάνοι αποκαλούν «Ευγενές Ιερό» και οι εβραίοι «Όρος του Ναού» είναι ιερός τόπος για το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό.

«Ας σεβαστούμε και ας αγαπάμε οι μεν τους δε σαν αδέλφια! Ας μάθουμε να καταλαβαίνουμε τον πόνο του συνανθρώπου μας: Κανείς να μην εκμεταλλεύεται το Όνομα του Κυρίου. Ας εργαστούμε μαζί για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη». Αυτή την έκκληση απηύθυνε ο ποντίφικας για την άρνηση κάθε βίας και ανοχής στο όνομα του Θεού ενώπιον του μεγάλου μουσουλμανικού συμβουλίου, απαντώντας στο μήνυμα υποδοχής του Μεγάλου Μουφτή Μοχάμεντ Χουσέιν.

Ο ποντίφικας εισήλθε για λίγο στο υπέροχο τέμενος του Θόλου του Βράχου και διέσχισε τη μεγάλη πλατεία.

«Ποτέ δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι είμαστε αυτάρκεις, κύριοι της ζωής μας, δεν μπορούμε ποτέ να περιοριζόμαστε να παραμένουμε κλεισμένοι, βέβαιοι για τις πεποιθήσεις μας. Ενώπιον του μυστηρίου του Θεού, όλοι είμαστε φτωχοί, νιώθουμε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βγούμε από τον εαυτό μας, να υπακούσουμε στην έκκληση που μας απευθύνει ο Κύριος, να είμαστε ανοικτοί στο μέλλον που ο Κύριος θέλει να οικοδομήσει για εμάς» είπε.

Στο Τείχος των Δακρύων, ο ποντίφικας άφησε ένα μήνυμα στα διάκενα των λίθων του και παρέμεινε μόνος εκεί για αρκετά λεπτά περισυλλογής.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο το μήνυμα έγραφε: «Ήρθα εδώ για να προσευχηθώ στο Θεό για να βασιλεύσει η ειρήνη» και το άφησε σε μια ρωγμή ανάμεσα στις πέτρες, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του Ιωάννης Παύλος Β’ το 2000 και Βενέδικτος ΙΣΤ’ το 2009, όπως κατά παράδοση κάνουν οι εβραίοι.

Ο Πάπας επισκέφθηκε επίσης το μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ. Αναψε την φλόγα του μνημείου, κατέθεσε στεφάνι με λουλούδια και χαιρέτησε επιζήσαντες

Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για την «ανείπωτη τραγωδία» του Ολοκαυτώματος και την «άβυσσο» που αποτέλεσε για την ανθρωπότητα, κατά την επίσκεψή του στο μνημείο του Γιαντ Βασέμ που έχει αναγερθεί για να θυμίζει την εξόντωση έξι εκατομμυρίων εβραίων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αυτή η «κραυγή του Θεού εδώ, απέναντι στην ανείπωτη τραγωδία του Ολοκαυτώματος, ηχεί σαν μια φωνή που χάνεται σε μια άβυσσο χωρίς τέλος» πρόσθεσε. «Άνθρωπε, ποιος είσαι; Δεν σε αναγνωρίζω πλέον. Τι απέγινες; Για ποια φρίκη υπήρξες ικανός; Τι σε έκανε να πέσεις τόσο χαμηλά; Δεν είναι το χώμα απ’ όπου προήλθες. Το χώμα είναι καλό πράγμα, έργο των δικών μου χεριών», πρόσθεσε.

Μετά την άφιξή του στο Ισραήλ χθες το απόγευμα, ο ποντίφικας κατήγγειλε απερίφραστα το Ολοκαύτωμα και τον αντισημιτισμό και απηύθυνε έκκληση για μια εκπαίδευση που υπερνικά τις προκαταλήψεις και διδάσκει το διάλογο.

Οι δηλώσεις του αυτές έγιναν δεκτές με μεγάλη ικανοποίηση στο Ισραήλ, όπου η μνήμη του χριστιανικού αντι-ιουδαϊσμού της Εκκλησίας, η οποία πριν από τη Β’ Σύνοδο του Βατικανού (1962-1965) αποκαλούσε τους «εβραίους δόλιους» παραμένει νωπή.

Ο Πάπας Φραγκίσκος στηρίζεται στη συνοδική δήλωση Nostra Aetate που εκφράζει το μεγάλο σεβασμό των καθολικών για τους εβραίους. Ο προκάτοχός του Ιωάννης Παύλος Β΄αποκαλούσε τους εβραίους «μεγαλύτερους αδελφούς» και ο Βενέδικτος ΙΣτ’ «πατέρες στην πίστη».

Παράλληλα σήμερα κατά την επίσκεψή του στους αρχιραβίνους της Ιερουσαλήμ, ο Πάπας ευχήθηκε να δει να αυξάνεται το «ενδιαφέρον» των εβραίων και κυρίως των νεότερων «για τη γνώση του χριστιανισμού» στο Ισραήλ και αλλού στον κόσμο.

«Από πλευράς της Καθολικής Εκκλησίας, υπάρχει σίγουρα η πρόθεση να εξεταστεί πλήρως η έννοια των εβραϊκών ριζών στη δική της πίστη. Πιστεύω, με τη βοήθειά σας, να διατηρηθεί και από εβραϊκής πλευράς και αν είναι δυνατόν να αυξηθεί, το ενδιαφέρον για τη γνώση του χριστιανισμού (…) και κυρίως μεταξύ των νέων γενιών» δήλωσε ο ποντίφικας.

«Η αμοιβαία γνώση της πνευματικής μας κληρονομιάς, η εκτίμηση για όσο έχουμε κοινά και ο σεβασμός ενώπιον αυτών που μας χωρίζουν, θα μπορέσουν να χρησιμεύσουν ως οδηγός στη μελλοντική ανάπτυξη των σχέσεών μας» δήλωσε ενώπιον των ραβίνων Νταβίντ Λάου και Γιτζάκ Γιόζεφ.