«Υπενθυμίζοντας» την πραγματική ταυτότητα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου παρά τις απόπειρες της κόρης του Μαρίν Λεπέν να εξωραΐσει την εικόνα του, ο ιδρυτής του κόμματος και υποψήφιος ευρωβουλευτής στις κάλπες της Κυριακής Ζαν-Μαρί Λεπέν πυροδοτεί σάλο καταδεικνύοντας τον φονικό ιό Έμπολα ως τη λύση για τη «δημογραφική έκρηξη» παγκοσμίως και το «μεταναστευτικό πρόβλημα» της Ευρώπης.

«Ο κύριος Έμπολα μπορεί να λύσει το πρόβλημα μέσα σε τρεις μήνες» δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο πατέρας της Μαρίν Λεπέν σε κόκτειλ πάρτι πριν από την εκλογική συγκέντρωση του Εθνικού Μετώπου στη Μασσαλία, αναφερόμενος στην «πληθυσμιακή έκρηξη» παγκοσμίως.

Απευθυνόμενος αργότερα στους υποστηρικτές του, ο 86χρονος Λεπέν δήλωσε ότι φοβάται πως ο γαλλικός πληθυσμός κινδυνεύει να «αντικατασταθεί από μετανάστες».

«Στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη έχουμε γνωρίσει ένα κατακλυσμιαίο φαινόμενο -μία μεταναστευτική εισβολή, της οποίας, φίλοι μου, βλέπουμε σήμερα μόνο την αρχή της» είπε.

«Αυτή η μαζική μετανάστευση ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει μία πραγματική αντικατάσταση πληθυσμών εάν δεν έλθουμε αρκετά σύντομα στην εξουσία για να βάλουμε ένα τέλος στις πολιτικές της παρακμής που έχουν ακολουθηθεί επί δεκαετίες» υποστήριξε.

Συνεχίζοντας το ρατσιστικό παραλήρημα, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είπε ότι η θρησκεία αποτελεί παράγοντα που επιδεινώνει το πρόβλημα γιατί πολλοί μετανάστες είναι μουσουλμάνοι και το Ισλάμ «έχει τάση κυρίευσης, και ακόμη περισσότερο όταν νοιώθει δυνατό και αριθμητικά ισχυρό».

Μετά τον Λεπέν στο βήμα της συγκέντρωσης στη Μασσαλία -η οποία εξέλεξε ακροδεξιό δήμαρχο σε μία από τις περιφέρειέες της στις πρόσφατες τοπικές εκλογές- ανέβηκε η κόρη του και νυν πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου.

Για μία ακόμη φορά, ο πατέρας της υπονόμευσε την εκστρατεία της να πείσει τους ψηφοφόρους πως το Εθνικό Μέτωπο έχει μετεξελιχθεί από τις ημέρες που λειτουργούσε ως όχημα της εξτρεμιστικής ακροδεξιάς και των απολογητών των ναζί, σημειώνει ενδεικτικά ο Guardian.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ καταδίκασε τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του Λεπέν, υπογραμμίζοντας ότι καταδεικνύουν πως το FN «δεν έχει αλλάξει».

Παίρνοντας το μικρόφωνο, η ίδια η Μαρίν Λεπέν συνέχισε στο γνωστό μοτίβο της -κατά της μετανάστευσης και κατά της Ευρώπης. «Αρκετά. Θέλουμε να είμαστε κύριοι του σπιτιού μας ξανά» δήλωσε ενώπιον του πλήθους που την επευφημούσε.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως το Εθνικό Μέτωπο μπορεί να αποσπάσει το 23% με 25% των ψήφων στις κάλπες των ευρωεκλογών, επικρατώντας της δεξιάς Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) και των κυβερνώντων Σοσιαλιστών.

Ο 86χρονος Λεπέν επανήλθε την Τετάρτη στο θέμα, λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνει «πώς γίνεται να διαφωνεί κανείς για ένα τέτοιο ζήτημα».

«Εγώ λέω ότι η Γαλλία πρέπει να προετοιμαστεί για να υποστεί αυτό το σοκ, το μεταναστευτικό ρεύμα, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού» σημείωσε.

Ο ιός Έμπολα προκαλεί μια «φοβερή ασθένεια» όπως τη χαρακτήρισε.

«Όπως οι πυρηνικοί πόλεμοι, είναι στη φύση του να μεταβάλει αυτή την [δημογραφική] εξέλιξη που από μόνη της είναι καταστροφική» πρόσθεσε. «Σε ορισμένες χώρες με υψηλή δημογραφική αύξηση, όπως στη Νιγηρία, δυστυχώς δεν θα υπάρχουν τρόφιμα» για όλους, συνέχισε επιμένοντας ότι με τη δήλωσή του «έκανε απλώς μια παρατήρηση» για το θέμα.

Ο Λεπέν παραδέχτηκε ότι η φράση αυτή προκάλεσε σάλο στο Διαδίκτυο. «Ξέρω ότι ορισμένοι κακεντρεχείς θα προσπαθήσουν σκληρά να δαιμονοποιήσουν το FN. Έχουν άδικο» απεφάνθη.

Ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου, που παρέδωσε την αρχηγία του κόμματος στην κόρη του Μαρίν το 2010, έχει καταδικαστεί στο παρελθόν κατ’ επανάληψη από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο για τις ακραίες δηλώσεις του: από τους θαλάμους αερίων που τους χαρακτήρισε «μια ασήμαντη λεπτομέρεια της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» (1987), μέχρι την «ανισότητα των φυλών» (1996) και τη γερμανική κατοχή της Γαλλίας που, όπως υποστήριξε το 2005, «δεν ήταν ιδιαίτερα απάνθρωπη».