Ένα βίντεο-φόρο τιμής στο τραγούδι Happy του Φάρελ Ουίλιαμς αποφάσισε να φτιάξει μια ομάδα νεαρών στο Ιράν. Το βίντεο οδήγησε στη σύλληψή των τριών αγοριών και των τριών κοριτσιών που συμμετέχουν σε αυτό.

Το «έγκλημά» τους; Χορεύουν στο δρόμο και τις στέγες των κτιρίων της Τεχεράνης.

Το βίντεο δείχνει τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες -χωρίς κάλυμμα στο πρόσωπο- να κινούνται υπό τους ήχους του Happy.

Ο αρχηγός της αστυνομίας, Χοσεΐν Σατζεντίνια χαρακτήρισε το βίντεο «χυδαίο» και δήλωσε ότι «πλήττει τη δημόσια αγνότητα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά συνελήφθησαν 13 άτομα, αν και η αστυνομία αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτόν.

Ο ισλαμικός νόμος που βρίσκεται σε ισχύ από το 1979 στο Ιράν, απαγορεύει στις γυναίκες να κυκλοφορούν στο δρόμο χωρίς κάλυμμα. Μάλιστα, η αποκαλούμενη «αστυνομία ηθικής» πραγματοποιεί περιπολίες στους δρόμους του Ιράν, προκειμένου να διαπιστώσει ότι ο νόμος τηρείται.

Εκτός από τα προβλήματα με τη Δικαιοσύνη, οι νεαροί χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν και δημόσιο εξευτελισμό.

Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός του Ιράν μετέδωσε μία εκπομπή την Τρίτη, στην οποία φέρεται να έδειξε τους συλληφθέντες να ομολογούν την πράξη τους.

Μάλιστα, οι συλληφθέντες δηλώνουν ότι είναι ηθοποιοί που τους εξαπάτησαν να γυρίσουν το βίντεο για μία οντισιόν.

«Μου είπαν ότι κάνουν μία ταινία μεγάλου μήκους και ότι είχαν άδεια για αυτή» δήλωσε ένας άνδρας. «Μου τα είπαν αυτά και με κορόιδεψαν».

Πάντως, στο τέλος του βίντεο, οι συντελεστές έγραψαν: «Το Happy ήταν μία αφορμή για να είμαστε χαρούμενοι. Απολαύσαμε κάθε δευτερόλεπτο που το γυρίσαμε. Ελπίζουμε να σας κάνει να χαμογελάσετε».

Ο ίδιος ο Φάρελ Ουίλιαμς διαμαρτυρήθηκε για τις συλλήψεις, ενώ στο Twitter, το hashtag #freehappyiranians χρησιμοποιείται για να πιέσει το Ιράν να απελευθερώσει τους νεαρούς.

«Είναι περισσότερο από θλιβερό, το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά συνελήφθησαν επειδή προσπάθησαν να σπείρουν τη χαρά» έγραψε ο τραγουδιστής στην ιστοσελίδα του στο Facebook.

Το βίντεοκλιπ του Happy του Φάρελ Ουίλιαμς έχει αποτελέσει έμπνευση για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Διαρκεί 24 ώρες, στη διάρκεια των οποίων άνθρωποι από όλο τον κόσμο χορεύουν και τραγουδούν στον ρυθμό της μουσικής.