Σε θάνατο δια απαγχονισμού καταδικάστηκε μια 27χρονη έγκυος γυναίκα από το Σουδάν επειδή ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.

Το δικαστήριο είχε δώσει προθεσμία τριών ημερών στην 27χρονη να επιστρέψει στην μουσουλμανική πίστη.

«Σας δώσαμε τρεις ημέρες περιθώριο για να απαρνηθείτε τη θρησκεία σας, αλλά επιμείνατε να μην επιστρέψετε στο ισλάμ. Σας καταδικάζω στην ποινή του θανάτου δια απαγχονισμού» δήλωσε ο δικαστής.

Η 27χρονη καταδικάστηκε, επίσης και σε 100 χτυπήματα με μαστίγιο για μοιχεία, επειδή παντρεύτηκε χριστιανό, κάτι που απαγορεύεται στο Σουδάν και καθιστά τον γάμο ανυπόστατο.

Η νεαρή γυναίκα, έγκυος 8 μηνών, κρατείται στη φυλακή μαζί με τον 20 μηνών γιο της, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία ζητεί την άμεση απελευθέρωσή της.

Οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ολλανδίας και του Καναδά κάλεσαν σε κοινή δήλωσή τους το Σουδάν να σεβαστεί το δικαίωμα της γυναίκας να επιλέξει ελεύθερα τη θρησκεία της.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση του Σουδάν να σεβαστεί το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας, κυρίως το δικαίωμα να αλλάζει κανείς θρησκεία και πίστη» ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ποινή δεν θα εκτελεστεί για δύο χρόνια αφότου η 27χρονη γεννήσει.

Περίπου 50 άτομα διαδήλωσαν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου κατά της ποινής. «Όχι στην εκτέλεση της Μαριάμ», «Τα θρησκευτικά δικαιώματα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα», έγραφαν τα πανό που κρατούσαν.

Ένας από τους διαδηλωτές κάλεσε, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους που υποστήριζαν τη Μαριάμ, να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, πραγματοποιώντας καθιστικές διαμαρτυρίες έως ότου αφεθεί ελεύθερη η γυναίκα.

Από την άλλη υπήρχαν και κάποιοι ισλαμιστές συγκεντρωμένοι οι οποίοι φώναζαν «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο θεός είναι μεγάλος).

Περίπου 100 άτομα είχαν πάει στο δικαστήριο για να ακούσουν την απόφαση, μεταξύ αυτών και δυτικοί διπλωμάτες.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η Ίσαγκ ανατράφηκε ως χριστιανή ορθόδοξη, θρησκεία της μητέρας της, διότι ο μουσουλμάνος πατέρας της ήταν απών όταν μεγάλωνε. Στη συνέχεια παντρεύτηκε έναν χριστιανό Νοτιοσουδανό.