Η νυν πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή με το 46,5% των ψήφων έναντι του αντιπάλου της, σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου και νυν ευρωβουλευτή Ζιγκμάντας Μπαλτσούτις ο οποίος συγκέντρωσε το 13,9%.

Οι δυο τους θα αναμετρηθούν έτσι στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες πολλών αναλυτών, η «Σιδηρά Κυρία» της Λιθουανίας απέτυχε πάντως να ξεπεράσει το 50% που απαιτείται για να επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν στο 52%, σχετικά αυξημένη, καθώς παραδοσιακά είναι χαμηλή στη Λιθουανία και σπάνια υπερβαίνει το 50%.

«Παρά την αδιάφορη προεκλογική εκστρατεία, η συμμετοχή ήταν υψηλή, πιθανώς επειδή οι ψηφοφόροι αντέδρασαν στη δύσκολη κατάσταση με την αυξανόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Κεστούτις Τζίρνιους αναλυτής στο πανεπιστήμιο του Βίλνιους.

Η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δεν συνδέεται με κάποιο κόμμα αλλά υποστηρίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, τους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους , οι οποίοι έχασαν τις εκλογές το 2012 από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα.

Η Γκριμπαουσκάιτε που είναι γεννημένη στο Βίλνιους σπούδασε στην Αγία Πετρούπολη, είναι πολύγλωσση καθώς μιλά αγγλικά, ρωσικά, πολωνικά και γαλλικά.