Την απομάκρυνση της πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης από την εξουσία ζήτησε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, κρίνοντάς την ένοχη για κατάχρηση εξουσίας, συγκεκριμένα στην περίπτωση της μετάθεσης του επικεφαλής των Υπηρεσιών Ασφαλείας.

Η χώρα έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε πολύμηνη πολιτική και κοινωνική αναταραχή με την ίδια την πρωθυπουργό να αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Αντιπολίτευση.

Οι πολύνεκρες διαδηλώσεις στην Ταϊλάνδη ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2013 με κύριο αίτημα την παραίτηση της πρωθυπουργού και την αντικατάσταση της κυβέρνησης από ένα «λαϊκό συμβούλιο».

Οι διαδηλωτές θεωρούν την Γινγκλούκ Σιναουάτρα, «υποκατάστατο» του αδελφού της, Τακσίν Σιναουάτρα, του πρώην πρωθυπουργού που ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα το 2006.

Η ίδια, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την ένταση, προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 2 Φεβρουαρίου 2014, διαδικασία που η Αντιπολίτευση αποφάσισε να μποϊκοτάρει.

Το κόμμα της κέρδισε τις εκλογές, όμως το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε τη διαδικασία.

Νέες εκλογές έχουν τώρα προκηρυχθεί για τις 20 Ιουλίου. Προς το παρόν, το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, δεν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του για τις νέες εκλογές.