Με το μυαλό στην ανεργία, την φτώχεια, την κοινωνική ανισότητα και την διαφθορά ψηφίζουν σήμερα 25 εκατομμύρια Νοτιοαφρικανοί – ανάμεσά τους, για πρώτη φορά, και η γενιά που γεννήθηκε μετά το τέλος του Απαρτχάϊντ. Για αυτούς τους νέους ανθρώπους, υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα είναι ότι δεν βρίσκουν δουλειά, ούτε ευκαιρίες για καλή εκπαίδευση.

Η λεγόμενη γενιά των «Γεννημένων Ελεύθερων», όσων δεν έζησαν το ρατσιστικό καθεστώς του Απαρτχάιντ προσέρχεται για πρώτη φορά στις κάλπες εθνικών εκλογών.

Στις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει σοβαρή απειλή για το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ΑΝC), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 20 χρόνια. Δεύτερη δύναμη αναμένεται να είναι η «Δημοκρατική Συμμαχία», ένα κόμμα που στο μυαλό πολλών μαύρων ψηφοφόρων ταυτίζεται με τα συμφέροντα των προνομιούχων λευκών.

Στις σημερινές εκλογές δεν θα αναδειχθούν μόνο οι 400 νέοι βουλευτές αλλά θα καθοριστεί εν πολλοίς και η προεδρία της χώρας, την οποία αναμένεται ότι θα διατηρήσει ο Τζέικομπ Ζούμα.

Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι στο αποτέλεσμα θα καταγραφεί μεν η δυσφορία για τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, και για την ανεργία, αλλά εκτιμούν ότι το ANC δεν θα απωλέσει την κυριαρχία του.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 46,8% των πολιτών λένε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η φτώχεια και η ανεργία. Ακολουθεί με 25,3% η Παιδεία, και μετά οι βασικές υπηρεσίες (ύδρευση, στέγη, ηλεκτροδότηση), η εγκληματικότητα και η ανασφάλεια, η διαφθορά και η Υγεία.

Η οικονομία της Νότιας Αφρικής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την μεταλλευτική βιομηχανία και την γεωργία. Οι εξορύξεις, κυρίως χρυσού και πλατίνας, αντιστοιχούν στο 60% των εξαγωγών της χώρας. Η οικονομία της είναι μεν η δεύτερη μεγαλύτερη στην αφρικανική ήπειρο μετά τη Νιγηρία, αλλά το ένα τέταρτο των Νοτιοαφρικανών ζει με λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα.

Ακόμη χειρότερα: σχεδόν ένας στους τέσσερις Νοτιοαφρικανούς όλων των ηλικιών είναι άνεργος, ενώ η ανεργία των νέων έχει ξεπεράσει το 50%. Η Νότια Αφρική είναι τώρα η τρίτη χώρα, μετά την Ελλάδα και την Ισπανία, με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων.

Ο 25χρονος Λάϊονελ Ντικ ζει στο Ανατολικό Κέιπ, και είναι άνεργος εδώ και πέντε χρόνια. «Ζω με άλλους 13 ανθρώπους σε ένα σπίτι με τέσσερα δωμάτια. Κανείς μας δεν έχει δουλειά», είπε στο BBC.