Σαράντα δύο άνθρωποι που παγιδεύτηκαν από μια πυρκαγιά στον τρίτο όροφο του κτιρίου των συνδικάτων στην Οδησσό απανθρακώθηκαν, έπαθαν ασφυξία ή πήδηξαν από τα παράθυρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν. Πώς βρέθηκαν τα θύματα στο κτίριο και ποιος ξεκίνησε τη φωτιά; Το βρετανικό BBC απαντά σε αυτά τα ερωτήματα με ένα εκτενές ρεπορτάζ για το τραγικό συμβάν στην ουκρανική πόλη. Γνωρίζουμε ότι οι βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν όταν φιλορώσοι ακτιβιστές έστησαν ενέδρα σε οπαδούς που κατευθύνονταν στο γήπεδο για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί, γνωστοί ως «ultras», και από τις δύο ομάδες, της Τσερνομόρετς και της Μεταλίστ Χάρκιβ, συμφώνησαν να διοργανώσουν μια κοινή πορεία με αίτημα την ενωμένη Ουκρανία.
Συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με το BBC, γύρω στις δύο το μεσημέρι στον καθεδρικό ναό. Κάποιοι από αυτούς συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της πλατείας Μαϊντάν στο Κίεβο –στις λεγόμενες δυνάμεις αυτοάμυνας του Μαϊντάν –και στην ακροδεξιά οργάνωση Δεξιός Τομέας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πολλοί ήταν απλοί οπαδοί. «Οι διαδηλωτές δεν ήταν ανυποψίαστοι για τα προβλήματα που θα προέκυπταν σε μια πόλη όπου το 30% του πληθυσμού είναι Ρώσοι» γράφει το BBC. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Ναντίγια Γιασάν στην ουκρανική τηλεόραση: «Δεν περίμενα τέτοιας κλίμακας ενέδρα και η αστυνομία να μην κάνει σχεδόν τίποτε».
Η ένταση στο κόκκινο…


Η ένταση στην Οδησσό είχε ήδη χτυπήσει κόκκινο αφού φιλορώσοι αντίπαλοι του Μαϊντάν είχαν κατασκηνώσει σε κεντρική πλατεία από τον Φεβρουάριο, μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Λίγες ημέρες πριν από το αιματηρό περιστατικό στην Οδησσό, στην ανατολική πόλη Ντόνετσκ, ένοπλοι φιλορώσοι ακτιβιστές επιτέθηκαν σε μια διαδήλωση που πραγματοποιούσαν υποστηρικτές της ενωμένης Ουκρανίας. Στην Οδησσό οι φιλορώσοι ακτιβιστές φορούσαν πορτοκαλί και μαύρες ρίγες στα ρούχα τους –η αποκαλούμενη κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, αναγνωρισμένο σύμβολο στρατιωτικής ανδρείας στη Ρωσία.
Ο Μπογκντάν που συμμετείχε στην αντιρωσική διαδήλωση είπε στο BBC: «Ο κόσμος άρχισε να περπατάει και δέχθηκε επίθεση από κάτι τύπους που φορούσαν στρατιωτικά κράνη και κρατούσαν ρόπαλα του μπέιζμπολ. Κάποιοι είχαν όπλα». Βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube εμφανίζει τους αστυνομικούς απλά να παρακολουθούν τους φιλορώσους ακτιβιστές να εξοπλίζονται με τα ρόπαλα και άλλα όπλα. Στο ίδιο βίντεο αργότερα φαίνονται φιλοουκρανοί διαδηλωτές να σπάνε τα πεζοδρόμια και να εκσφενδονίζουν κομμάτια τους στους φιλορώσους. Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο BBC ότι είδε στις ειδήσεις στις 3.30 το μεσημέρι τι συνέβαινε και έσπευσε στο σημείο. «Δεν ήταν κοντινή, σώμα με σώμα, μάχη. Η μία πλευρά πετούσε κομμάτια πεζοδρομίου στην άλλη» σχολίασε. Αλλο βίντεο στο YouTube δείχνει αστυνομικούς να έχουν σχηματίσει έναν κλοιό προστασίας γύρω από φιλορώσους ακτιβιστές, ένας εκ των οποίων πυροβολεί, ενώ κομμάτια πεζοδρομίου εκσφενδονίζονται από την άλλη πλευρά.
Μάχες σώμα με σώμα


Σύμφωνα με την αστυνομία, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς προτού ξεσπάσει η πυρκαγιά στο κτίριο των συνδικάτων. Οπως είπε ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας στο BBC, όταν έφθασε στο σημείο των συγκρούσεων οι τέντες στη φιλορωσική κατασκήνωση είχαν ήδη πιάσει φωτιά και ο κόσμος μετακινήθηκε στην είσοδο του κτιρίου των συνδικάτων. Οι ουκρανοί οπαδοί ήταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μερικές χιλιάδες και οι φιλορώσοι ακτιβιστές περίπου 300. Στο μοιραίο κτίριο έλαβαν χώρα κάποιες μάχες σώμα με σώμα και η αστυνομία και σε αυτή την περίπτωση καθόταν αδρανής. Οπως μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση, αμφότερες οι πλευρές εκτόξευαν βόμβες μολότοφ. Δεν έχει γίνει γνωστό πώς ξεκίνησε η φωτιά στον τρίτο όροφο. Οπως αναφέρει το BBC, αυτόπτης μάρτυρας είδε κάποιον μέσα από το κτίριο να πετάει μια βόμβα μολότοφ προς ένα κλειστό παράθυρο. Ωστόσο το τζάμι δεν έσπασε και αμέσως μετά ξέσπασε η φωτιά. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να βγουν από το κτίριο. «Δεν μπορούσαμε να κατεβούμε κάτω, βλέπαμε ανθρώπους από άλλους ορόφους να κατεβαίνουν και οι ταραξίες τούς επετίθεντο σαν ένα κοπάδι λύκων» ανέφερε ένας επιζών στο BBC.

HeliosPlus