Με τις στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης της Ουκρανίας να επιχειρούν στα ανατολικά της χώρας, το BBC αναρωτιέται κατά πόσο το Κίεβο έχει ρεαλιστικά ελπίδες να υπερκεράσει τις φιλορωσικές και ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

«Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να προκαλούν σοβαρό πονοκέφαλο στον ρωσικό στρατό και για πρώτη φορά δείχνουν να κερδίζουν κάτι από το χαμένο έδαφος. Επειτα από βίαιες συμπλοκές εντός και εκτός της Κραματόρσκ, τα στρατεύματα του Κιέβου επανέκτησαν τον έλεγχο του τηλεοπτικού σταθμού της πόλης καθώς και του κτιρίου των υπηρεσιών ασφαλείας. Εν τω μεταξύ μάχες μαίνονται στα ανατολικά, ενώ αναφέρονται σφοδρές συγκρούσεις κοντά στις πόλεις Αντρέεφκα, Κοστιαντινίφκα και στη βάση των επαναστατικών δυνάμεων στο Σλοβιάνσκ»
τονίζει ο Ντέιβιντ Στερν, απεσταλμένος του BBC στο λιμάνι της Οδησσού.
Και αναρωτιέται «αν η κυβέρνηση του Κιέβου μπορεί επιτέλους να πάρει ξανά το πάνω χέρι στη μάχη της με τις αυτονομιστικές δυνάμεις». Η απάντηση, σύμφωνα με τον βρετανό ανταποκριτή, βρίσκεται κάπου στη μέση: όσο κι αν οι κυβερνητικές δυνάμεις κερδίζουν το χαμένο έδαφος, άλλο τόσο ενσκήπτουν διάφορα προβλήματα που τορπιλίζουν την όποια πρόοδο.
Ολοένα και βαθύτερες διαχωριστικές γραμμές


«Τα πρόσφατα γεγονότα στην Οδησσό [σ.σ: όπου σχεδόν 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εμπρησμό κτιρίου εργατικού συνδικάτου, στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε φιλορώσους και υποστηρικτές της ουκρανικής ενότητας, αλλά και σε οδομαχίες] απέδειξαν με πόση παθητικότητα αντιμετώπισαν τις συγκρούσεις οι αστυνομικές δυνάμεις της Ουκρανίας, οι οποίες κάθονταν και παρακολουθούσαν το χάος στους δρόμους, δίχως να επεμβαίνουν. Αν πιστέψουμε ορισμένα οπτικά ντοκουμέντα, υπήρξαν και περιπτώσεις όπου οι ουκρανικές δυνάμεις προστάτευαν φιλορώσους διαδηλωτές οι οποίοι πυροβολούσαν εναντίον φιλοκυβερνητικών. Ολα αυτά τα συμβάντα υπογραμμίζουν τις ολοένα και βαθύτερες διαχωριστικές γραμμές που φαίνεται να υπάρχουν στην ουκρανική κοινωνία, δίνοντας ίσως την καλύτερη δικαιολογία για μια επικείμενη ρωσική εισβολή» υποστηρίζει το βρετανικό άρθρο.
Και επισημαίνει: «Πολλοί είναι εκείνοι στα ανατολικά της χώρας που, ενώ υποστηρίζουν την ενότητα της Ουκρανίας, εν τούτοις βλέπουν με επιφύλαξη –αν όχι με εχθρότητα –τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου. Στην κυβερνητική νευρικότητα προστίθεται και η αμφιβολία σχετικά με το αν η Μόσχα θα αποφασίσει ή όχι να εισβάλει στη χώρα».
Η Ρωσία έτοιμη για εισβολή


Η Ρωσία από την πλευρά της –σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο βρετανός δημοσιογράφος –έχει αποφασίσει εδώ και καιρό ότι δεν αποκλείεται να στείλει στρατό στην Ουκρανία και απλώς περιμένει την κατάλληλη στιγμή. «Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένως απειλήσει να εισβάλει στην Ουκρανία αν δει πως απειλείται η ζωή των ρωσόφωνων πληθυσμών της χώρας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε μια τέτοια κίνηση. Η απόφασή του να εισβάλει θα μπορούσε να κριθεί από την έκβαση των ένοπλων συγκρούσεων στα ανατολικά της Ουκρανίας, ειδικά αν έβλεπε πως οι φιλορωσικές δυνάμεις υφίστανται συντριπτική ήττα» γράφει το BBC.
Αργά το βράδυ της Κυριακής περισσότεροι από 2.000 φιλορώσοι διαδηλωτές εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της έδρας της αστυνομίας στην Οδησσό, όπου την περασμένη Παρασκευή σημειώθηκαν βίαια επεισόδια με αποτέλεσμα τον θάνατο 40 και πλέον ανθρώπων. Οι δράστες, οπλισμένοι με ρόπαλα, έριξαν την πύλη με δύο φορτηγά απαιτώντας την απελευθέρωση των συντρόφων τους που είχαν συλληφθεί στα επεισόδια μετά τις οδομαχίες και τις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και υποστηρικτών της ενωμένης Ουκρανίας.
Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ επέρριψε την ευθύνη στις αστυνομικές δυνάμεις ασφαλείας «που έμειναν αδρανείς μπροστά στην αιματοχυσία στην Οδησσό». Η κατάσταση στα ανατολικά της χώρας παραμένει εξαιρετικά τεταμένη με τις συγκρούσεις και τη συνεχιζόμενη επιχείρηση του ουκρανικού στρατού να υπονομεύουν τις όποιες ελπίδες αποκλιμάκωσης γεννήθηκαν από την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που βρίσκονταν όμηροι στα χέρια φιλορώσων παραστρατιωτικών.

«Παραμένει επίσης άγνωστο, λόγω διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα κεκλεισμένων των θυρών, ποιες ακριβώς είναι οι προθέσεις των ηγετών της Δύσης ως προς τη στρατιωτική δράση του Κιέβου, δεδομένου ότι αυτή εμπεριέχει υψηλό ρίσκο. Δημοσίως πάντως υπερασπίζονται το δικαίωμα του Κιέβου να αποκαταστήσει την τάξη εντός των ουκρανικών συνόρων. Και όλοι συμφωνούν ότι ο βασικός στόχος αυτή τη στιγμή είναι να μείνει η Ουκρανία εδαφικά ακέραιη. Αλλά δεν είναι σαφές με ποια πολιτική –αν υπάρχει τέτοια πολιτική –μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος»
καταλήγει το δημοσίευμα του BBC.

HeliosPlus