Τριάντα ένα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε φωτιά που ξέσπασε σε κτίριο στην Οδησσό, όπου στεγάζεται εργατικό συνδικάτο, στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε φιλορώσους και υποστηρικτές της ουκρανικής ενότητας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό ου έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

«Στο περιθώριο των συγκρούσεων εκδηλώθηκε μια πυρκαγιά η οποία οφειλόταν σε εμπρησμό», στην έδρα των συνδικάτων στην Οδησσό, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας. «31 άνθρωποι είναι νεκροί. Πενήντα άνθρωποι, ανάμεσά τους 10 αστυνομικοί, χρειάστηκαν (ιατρικές) φροντίδες», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, το οποίο είχε κάνει λόγο νωρίτερα περί εμπρησμού σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το υπουργείο δεν έδωσε καμιά άλλη λεπτομέρεια για την τραγωδία.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας εξέφρασε πριν από λίγο την «αγανάκτησή» της για τις εξελίξεις στη Οδησσό και κατήγγειλε την «εγκληματική ανευθυνότητα» της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο.

«Η Ρωσία πληροφορήθηκε με αγανάκτηση το νέο έγκλημα που διαπράχθηκε στην Οδησσό και καλεί το Κίεβο και τους δυτικούς υποστηρικτές του να δώσουν τέλος στην αναρχία και να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώπιον του ουκρανικού λαού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα.

«Αυτές οι τραγικές εξελίξεις (. . .) θεωρούνται από τη Μόσχα ως μια νέα ένδειξη της εγκληματικής ανευθυνότητας των αρχών στο Κίεβο, οι οποίες υποστηρίζουν τους ριζοσπάστες εθνικιστές, περιλαμβανομένου του Δεξιού Τομέα, που διεξάγει μια εκστρατεία τρόμου εναντίον όσων υποστηρίζουν την ομοσπονδιοποίηση (της Ουκρανίας) και πραγματικές τροποποιήσεις του Συντάγματος» της χώρας αυτής, πρόσθεσε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Σε συγκρούσεις που προηγήθηκαν, σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, ένας εξ αυτών από σφαίρες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, κάποιοι έπαθαν ασφυξία από τους καπνούς, ενώ άλλοι πήδηξαν από τα παράθυρα του φλεγόμενου κτιρίου, όπου βρίσκονται γραφεία συνδικάτου.

Νωρίτερα, διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Οι αντίπαλες πλευρές έχουν συγκρουστεί και το προηγούμενο διάστημα στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, όμως είναι η πρώτη φορά που οι συμπλοκές καταλήγουν σε θανάτους και πλέον εκφράζονται φόβοι ότι αμφότερες οι πλευρές μπορεί να επιδιώξουν αντίποινα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Οι αντίπαλες πλευρές έχουν συγκρουστεί και το προηγούμενο διάστημα στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, όμως είναι η πρώτη φορά που οι συμπλοκές καταλήγουν σε θανάτους και πλέον εκφράζονται φόβοι ότι αμφότερες οι πλευρές μπορεί να επιδιώξουν αντίποινα.

Αρχική ενημέρωση της αστυνομίας έκανε λόγο για έναν νεκρό από σφαίρα που δέχτηκε στον θώρακα, ωστόσο σε νεότερη ανακοίνωση αναφέρεται πως οι νεκροί είναι τρεις -χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν και οι άλλοι δύο πέθαναν από πυροβολισμούς.

Ο διαδηλωτής που δέχθηκε σφαίρα στον θώρακα εξέπνευσε πριν φθάσει ασθενοφόρο στο σημείο.

Πολλές εκατοντάδες φιλορώσοι αυτονομιστές που φορούσαν κράνη και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα επιτέθηκαν σε μια πορεία περίπου 1.500 φιλοκυβερνητικών στο κέντρο της Οδησσού.

«Είναι πασιφανές ότι η φιλορωσική πλευρά ήταν πολύ καλά οπλισμένη, πολύ καλά οργανωμένη και αυτές οι ενέργειες ήταν προσχεδιασμένες εδώ και καιρό» δήλωσε τοπικός βουλευτής καταγγέλλοντας ότι η αστυνομία δεν ενεπλάκη για να σταματήσει τις συγκρούσεις.

«Θα πω ένα πράγμα στον Πούτιν. Ξέχαστε την Οδησσό» δήλωσε βουλευτής Νμίτρο Σπίβακ, ο οποίος και έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς, όλοι νεαροί υποστηρικτές της κυβέρνησης του Κιέβου.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής το Κίεβο εξαπέλυσε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο στρατός κατέλαβε εννέα σημεία ελέγχου τα οποία πριν βρίσκονταν στα χέρια των φιλορώσων.

OHE: Πολεμικό κλίμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Ουκρανία

Πολεμικό κλίμα επικράτησε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με κατηγορίες κατά της Ρωσίας ότι εξοπλίζει και χρηματοδοτεί τους αυτονομιστές που συνεχίζουν την «προέλαση» στην ανατολική Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ακύρωσε προγραμματισμένη τηλεφωνική συνομιλία με τον Σεργκέι Λαβρόφ με αντικείμενο τη Συρία όταν ο Ρώσος ΥΠΕΞ ζήτησε να τεθεί στην ατζέντα και η κατάσταση στην Ουκρανία.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας έληξε ως ήταν αναμενόμενο χωρίς αποτέλεσμα, και με την ίδια τη Ρωσία να ζητά τη διακοπή της ουκρανικής επιχείρησης προειδοποιώντας, διά του πρεσβευτή της Βιτάλι Τσούρκιν, το Κίεβο και τους Δυτικούς «υποκινητές» να μην διαπράξουν «ένα μοιραίο λάθος».

«Η Ρωσία αμόλησε ορδές από κακοποιούς στην Ουκρανία και ξαφνικά ανακαλύπτει ότι το μείγμα μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχό της» δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό.

Ο Βρετανός πρεσβευτής Μαρκ Λάιλ Γκραντ τόνισε ότι η «πλαστή αγανάκτηση της Ρωσίας δεν πείθει κανέναν» και η Αμερικανίδα του Σαμάνθα Πάουερ συμπλήρωσε ότι η Ρωσία «προσβάλλει τη νοημοσύνη της παγκόσμιας κοινότητας» συγκαλώντας άλλη μία έκτακτη σύνοδο του ΣΑ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει επιτύχει να συμφωνήσει σε καμία ενέργεια σχετικά με την ουκρανική κρίση στις 13 συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη της κρίσης, δεδομένου ότι η Ρωσία διατηρεί δικαίωμα βέτο ως μόνιμο κράτος-μέλος.

«Ειρηνικοί διαδηλωτές δεν χρησιμοποιούν εκτοξευτές χειροβομβίδων. Δεν απαγάγουν και επαίσχυντα »παρελαύνουν» διεθνείς παρατηρητές» δήλωσε η πρεσβευτής της Λιθουανίας Ραϊμόντα Μουρμοκάιτε, τη στιγμή που ο Γάλλος πρεσβευτής εξέφραζε αγανάκτηση για την «ανικανότητα» του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ρωσία είχε ζητήσει την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιχείρηση που πραγματοποιεί ο ουκρανικός στρατός στην νοτιοανατολική πόλη της Ουκρανίας Σλαβιάνσκ.

«Πολλοί νεκροί» στην επιχείρηση της Ουκρανίας στη Σλαβιάνσκ

Πολλοί φιλορώσοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν στην ουκρανική επιχείρηση στην πόλη Σλαβιάνσκ της Ουκρανίας, δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.

Σε ανακοίνωσή του, ωστόσο, ο Τουρτσίνοφ ανέφερε ότι η επιχείρηση στην πόλη δεν προχωρά τόσο γρήγορα όσο θα ήλπιζε.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής το Κίεβο εξαπέλυσε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο στρατός κατέλαβε εννέα σημεία ελέγχου τα οποία πριν βρίσκονταν στα χέρια των φιλορώσων.

Μέσα αντιαεροπορικής άμυνας χρησιμοποίησαν φιλορώσοι ένοπλοι στο Σλαβιάνσκ εναντίον της πρώτης μεγάλης κλίμακας επιχείρησης των ουκρανικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της πόλης, καταρρίπτοντας τουλάχιστον δύο στρατιωτικά ελικόπτερα.

Νεκροί τουλάχιστον δύο πιλότοι των ουκρανικών δυνάμεων.

Στα χωριά γύρω από τη Σλαβιάνσκ οι ουκρανοί στρατιώτες συχνά γίνονταν δεκτοί με εχθρότητα από τους κατοίκους οι οποίοι τους φώναζαν συνθήματα ζητώντας τους να επιστρέψουν σπίτι τους.

«Φύγετε, αυτή είναι η γη μας, η Δημοκρατία του Ντονέτσκ», φώναζαν οι κάτοικοι στους στρατιώτες. «Οι μητέρες σας θέλουν να επιστρέψετε σπίτια σας ζωντανοί και χωρίς το αίμα του λαού στα χέρια σας» φώναξε μια κάτοικος.

Ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι οι φιλορώσοι συγκεντρώνουν πολίτες για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων. Ο Αβάκοφ είπε επίσης ότι το Σλαβιάνσκ έχει περικυκλωθεί και κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους και μακριά από τα παράθυρα.

Ένας φιλορώσος ακτιβιστής δήλωσε σε δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου σε ένα σημείο ελέγχου νότια της Σλαβιάνσκ και ότι «αρκετοί» από τους άνδρες του σκοτώθηκαν, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, την ουκρανική στρατιωτική επιχείρηση ως «επονείδιστη πράξη βίας» από την πλευρά του Κιέβου, η οποία μπορεί «να οδηγήσει την Ουκρανία στην καταστροφή».

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε αυτήν την τρελή επιχείρηση αντιποίνων στην ανατολική Ουκρανία» ανέφερε.