Απροσδόκητη κόντρα με τον γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ άνοιξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίον δεν ευχαρίστησαν καθόλου οι επιφυλάξεις που εξέφρασε ανοικτά ο Γκάουκ για το τουρκικό πολιτικό σύστημα κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία.

Ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε έκπληκτος από το «κήρυγμα που έκανε ο πάστορας Γκάουκ», ο οποίος από την πλευρά του όχι μόνο επέμεινε, αλλά και είπε ότι τα σχόλιά του «ήταν και μάλλον συγκρατημένα».

Η τετραήμερη επίσκεψη του Γκάουκ στην Τουρκία είχε ξεκινήσει το Σάββατο. Τη Δευτέρα, το πρόγραμμά του τον έφερε στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκε και με τον Ερντογάν σε μία συνάντηση που ήταν τυπική και όχι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη.

Αξιοσημείωτη έγινε η μετέπειτα ομιλία του Γκάουκ σε πανεπιστήμιο στην τουρκική πρωτεύουσα: «Αναρωτιέμαι σήμερα, εδώ, εάν η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι διασφαλισμένη, όταν η κυβέρνηση απομακρύνει εισαγγελείς και αστυνομικούς που δεν συμπαθεί ώστε να καλύψει υποθέσεις ή όταν μετέπειτα προσπαθεί να επηρεάσει αποφάσεις ή να παρακάμψει αποφάσεις τις οποίες δεν καλωσορίζει» είπε ο γερμανός πρόεδρος.

Σε άλλο σημείο, ο Γκάουκ είπε πως «εκεί που περιορίζεται η ελευθερία γνώμης, που οι πολίτες δεν μπορούν να πληροφορηθούν επαρκώς, δεν ερωτώνται και δεν έχουν συμμετοχή, εκεί αναπτύσσεται δυσαρέσκεια, πικρία και τελικά ετοιμότητα για βία».

Το πρώτο σχόλιο προφανώς αναφερόταν στο «πογκρόμ» αξιωματούχων που είχαν πάρει μέρος στη δικαστική έρευνα σε βάρος πολιτικών του κυβερνώντος ΑΚΡ, το δεύτερο σε αποφάσεις όπως το «μαύρο» στο Twitter.

Ο Ερντογάν σήκωσε το γάντι την επόμενη ημέρα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Ενώ ο Γκάουκ βρισκόταν ακόμη στη χώρα, δήλωσε έκπληκτος γιατί «είχαμε συνάντηση, σε εμάς έλεγε άλλα, και μετά πήγε στο πανεπιστήμιο και έλεγε περίεργα πράγματα».

«Δεν θα θέλαμε να το θεωρήσουμε εμπλοκή στα εσωτερικά μας, αλλά φυσικά και είναι εμπλοκή στα εσωτερικά μας» είπε ο Ερντογάν.

«Μάλλον νομίζει ακόμη ότι είναι πάστορας» κατέληξε ο τούρκος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην προηγούμενη ιδιότητα του Γκάουκ.

Ο γερμανός πρόεδρος εν τω μεταξύ συνέχιζε την επίσκεψή του. Όταν ρωτήθηκε, στην Κωνσταντινούπολη πια, για τα σχόλια του Ερντογάν, είπε πως «έκανε μόνο το καθήκον του, δηλαδή να αντιπαρατεθώ σε συγκεκριμένα βάση με την πραγματικότητα όπως την αναγνωρίζουμε από τα ΜΜΕ και την κοινότητα των πολιτών».

Ο Γκάουκ τόνισε ότι «δεν εφηύρε τίποτε», και είπε μάλιστα ότι τα σχόλιά του «ήταν μάλλον συγκρατημένα». Αποτιμώντας την επίσκεψή του, είπε ότι είχε μία πολύ ευχάριστη συνάντηση με τον «φίλο» και ομόλογό του τούρκο πρόεδρο Αμντουλάχ Γκιουλ -χωρίς να συμπεριλάβει τον Ερντογάν στις «ταξιδιωτικές εντυπώσεις» του.