Κεφαλαιώδη χαρακτήρισε ο Μπαράκ Ομπάμα το ρόλο της Κίνας προκειμένου να μεταπειστεί η Βόρειος Κορέα και να μη συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, στο Τόκιο, από όπου ξεκίνησε την περιοδεία του στην Ασία.

«Η συμβολή της Κίνας για να ωθηθεί η Βόρειος Κορέα σε μια διαφορετική κατεύθυνση είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Η Βόρειος Κορέα διαπράττει εδώ και πολλές δεκαετίες προκλητικές ενέργειες. Είναι η πιο απομονωμένη χώρα του κόσμου. Με τη συνεργασία της Ιαπωνίας, της Νοτίου Κορέας και της Κίνας μπορούμε να ασκήσουμε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη Βόρειο Κορέα ώστε τελικά να ακολουθήσει μια άλλη κατεύθυνση» τόνισε ο Ομπάμα.

Οι δηλώσεις αυτές διατυπώθηκαν την ώρα που Σεούλ, Ουάσινγκτον και Τόκιο φοβούνται ότι το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ μπορεί να προχωρήσει πολύ σύντομα σε τέταρτη πυρηνική δοκιμή.

Η Νότιος Κορέα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κατέγραψε αύξηση της δραστηριότητας στο σημείο όπου πραγματοποιούνται πυρηνικές δοκιμές στα βόρεια σύνορά της, ένδειξη που υποδηλώνει πως μια δοκιμή μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, ιδίως καθώς ο Ομπάμα μεταβαίνει αύριο, Παρασκευή, στη Σεούλ.

Από την πλευρά του, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επέμεινε στη σημασία των στενών δεσμών μεταξύ της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Νοτίου Κορέας απέναντι στις απειλές της Βορείου Κορέας.

Παράλληλα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία συμφώνησαν να συνεργαστούν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ασφάλειας και άμυνας και πρόσθεσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να επανεξετάσει την άσκηση του δικαιώματος της συλλογικής αυτοάμυνας.

Ο Άμπε επιδιώκει την άρση της αυτοεπιβληθείσας απαγόρευσης του δικαιώματος της Ιαπωνίας στην αυτοάμυνα ή την παροχή βοήθειας σε σύμμαχο που δέχεται επίθεση. Οι υποστηρικτές της προσπάθειας αυτής αναφέρουν ότι η άρση της απαγόρευσης θα απελευθερώσει τον ιαπωνικό στρατό για να συνεργαστεί πιο στενά με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων, ενώ οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι με την άρση αυτή πολύ πιθανόν η Ιαπωνία να εμπλακεί σε ένοπλες συγκρούσεις στο εξωτερικό.

Στήριξη Ομπάμα στο Τόκιο για τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου

Νωρίτερα την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στο Τόκιο ότι τα νησιά Σενκάκου τα οποία διεκδικεί η Κίνα με το όνομα Ντιαογιού «καλύπτονται» από την συνθήκη ασφαλείας ΗΠΑ-Ιαπωνίας, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη για την ειρηνική επίλυση των διαφορών σε θαλάσσιες περιοχές.

«Η δέσμευσή μας στη συνθήκη για την ασφάλεια της Ιαπωνίας είναι απόλυτη. Το άρθρο 5 (της διμερούς συνθήκης Ασφαλείας καλύπτει όλα τα εδάφη που τελούν υπό ιαπωνική διοίκηση, συμπεριλαμβανομένων των νησιών Σενκάκου» στη Ανατολική Σινική Θάλασσα, δήλωσε ο Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε στο τέλος της συνάντησης τους.

Τα νησιά Σενκάκου βρίσκονται στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, 200 χλμ. βορειοανατολικά της Ταϊβάν και 400 χλμ δυτικά της Οκινάουα (νότια Ιαπωνία). Τελούν υπό ιαπωνική διοίκηση αλλά διεκδικούνται από την Κίνα με το όνομα Ντιαογιού.

Από τότε που το Τόκιο εθνικοποίησε τρία από τα νησιά αυτά το Σεπτέμβριο του 2012, το Πεκίνο στέλνει τακτικά πλοία του στην περιοχή. Η ταυτόχρονη παρουσία σκαφών της ακτοφυλακής των δύο χωρών στο θαλάσσιο αυτό χώρο εγείρει φόβους για πιθανό θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο ασιατικών δυνάμεων.

Χωρίς να κατονομάσει την Κίνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση για επίλυση «ειρηνική και ύστερα από διάλογο» των «εδαφικών διαφορών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε θαλάσσιες περιοχές». Τόνισε επίσης, τη σημασία της «ελεύθερης ναυσιπλοΐας».

Εκτός από την Ιαπωνία, και άλλες χώρες της περιοχής, μεταξύ τους οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, έχουν εδαφικές διαφορές με την Κίνα, της οποίας η αυξανόμενη ισχύς και οι διεκδικήσεις στη Ανατολική Σινική Θάλασσα ανησυχούν τους γείτονές της και τις ΗΠΑ.