Με την ευκαιρία της περιοδείας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Ασία ( μόλις ξεκίνησε από την Ιαπωνία και οι επόμενοι σταθμοί θα είναι η Νότια Κορέα, η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες ) η ανταποκρίτρια του BBC στο Πεκίνο Κάρι Γκρέισι ζήτησε τη γνώμη ενός ισόβιου «στρατιώτη» της Κίνας: του 80χρονου στρατηγού ε.α. Σου Γκουανγκ Γιού, οποίος κατατάχτηκε στον Λαΐκό Στρατό το 1950, σε ηλικία μόλις 16 ετών. Η Γκρέισι θέλησε να μιλήσει μαζί του για την σημερινή διεθνή θέση της Κίνας.
Επειδή απαγορεύεται στους ξένους δηοσιογράφους να επισκέπτονται στρατιωτικές εγκαταστάσεις, η συνάντηση έγινε σε μία τσαγερί της κινεζικής πρωτεύουσας. Και ξεκίνησε με παρομοιώσεις, όπως συχνά συμβαίνει στην Ασία.
«Κανείς δεν πρέπει να μας φοβάται. Γιατί η Κίνα είναι ένας φυτοφάγος γίγαντας. Είναι ένας ελέφαντας, συχνά κλεισμένος σ’ ένα δωμάτιο. Ο ελέφαντας δεν μπορεί να γίνει λαγός, ούτε όμως και ο λαγός ελέφαντας. Ο ελέφαντας θα φάει τον λαγό, γιατί δεν τρώει κρέας. Ομως υπάρχει ο κίνδυνος να τον πατήσει», λέει ο Κινέζος στρατιωτικός.
«’Ηταν ένα σαφές μήνυμα προς τις Φιλιππίνες», ερμηνεύει τους λόγους του η Βρετανίδα δημοσιογράφος, καθώς έτσι απάντησε ο στρατηγός σε ερώτησή της σχετικά με διεκδικούμενα από τη Μανίλα νησιά στη Νότια Θάλασσα της Κίνας.
Το πιο αυστηρό του μήνυμα, όμως, ο στρατηγός το κράτησε για την Ιαπωνία. «Ο πληθυσμός της Κίνας είναι δέκα φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Ιαπωνίας. Αρα, οι Ιάπωνες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η Κίνα είναι δέκα φορές πιο ισχυρή», είπε.
Λίγες ώρες μετά, ο Ομπάμα προσγειωνόταν στο Τόκυο έχοντας ήδη κάνει μία σαφή δήλωση υπέρ της Ιαπωνίας για κάποια άλλα νησιά, ακατοίκητα, στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, τα οποία διεκδικεί το Πεκίνο. «Εμπίπτουν στην αρμοδιότητα συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ με την Ιαπωνία» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπονοώντας ότι οι ΗΠΑ θα μπρούσαν ακόμη και να επέμβουν στέλνοντας πολεμικό ναυτικό στην περιοχή, εάν η Κίνα προβεί σε κάποια μονομερή ενέργεια.
Η δημοσιογράφος υπενθυμίζει στον συνομιλητή της ότι «η Αμερική σκοπέυει να αλλάξει την κατανομή των στρατιωτικών της δυνάμεων στην Ασία και την Ευρώπη, κάνοντας την αναλογία από 50/50 που είναι σήμερα, 60/40 υπέρ της παρουσίας της στην Ασία και τον Ειρηνικό».
«Πώς θα φαινόταν στους Αμερικανούς αν εμείς παίρναμε το 60% των δυνάμεών μας, σαλπάραμε με πολεμικά πλοία και καταλήγαμε μπροστά στην πόρτα τους; » αναρωτήθηκε ο Κινέζος στρατηγός. Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να επιτύχουμε ισότιμες σχέσεις με τους Αμερικανούς, γιατί δεν θέλουμε να μας κοροΐδεύουν. Θα μας πάρει 30 χρόνια μέχρι να γίνει αυτό».
Η συζήτηση κλείνει με μία ρήση του Κορσικανού στρατηλάτη. «Οπως είπε ο Ναπολέων Βοναπάρτης: όταν η Κίνα ξυπνήσει θα ταρακουνήσει τον κόσμο. Και οι Αμερικανοί αυτό δεν μπορούν να το αντέξουν. Εχουμε ξυπνήσει. Και αποκτούμε ξανά τη δύναμή μας», καταλήγει ο Κινέζος στρατιωτικός.