Θύματα κακοποίησης ενός παιδεραστή, ο οποίος είχε εργαστεί ως καθηγητής σε αμερικανικά σχολεία εννέα χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, αναζητούν οι αμερικανικές αρχές.

Ύποπτος είναι ο 64χρονος Ουίλιαμ Τζέιμς Βάχεϊ, ο οποίος εργάστηκε στα σχολεία αυτά από το 1972 και στις 21 Μαρτίου αυτοκτόνησε στο Λεβέρν της Μινεσότα, δύο ημέρες μετά την προσπάθεια αμερικανών πρακτόρων στο Χιούστον να εξασφαλίσουν ένταλμα έρευνας για τον σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή που του ανήκε, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το FBI.

Ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή παραδόθηκε στο FBI από υπάλληλο του Αμερικανικού Σχολείου της Νικαράγουα, στην Μανάγουα, όπου ο Βάχεϊ εργάστηκε ως καθηγητής Ιστορίας και Γεωγραφίας.

Υπάλληλος του σχολείου κατήγγειλε στο FBI ότι ο εξωτερικός σκληρός δίσκος USB του Βάχεϊ «περιείχε πορνογραφικές φωτογραφίες με ανήλικα αγόρια που έμοιαζαν ή να κοιμούνται ή να είναι αναίσθητα» αναφέρει το FBI και προσθέτει ότι τα αγόρια φαίνονταν να είναι 12 με 14 ετών.

Όταν ο υπάλληλος το είπε στον Βάχεϊ, εκείνος παραδέχτηκε ότι κακοποιούσε σεξουαλικά αγόρια όλη του τη ζωή και «φέρεται να παραδέχτηκε ότι τους έδινε υπνωτικά χάπια πριν τα κακοποιήσει» ανέφερε το FBI.

Το σχολείο απέλυσε τον Μάρτιο τον Βάχεϊ, ο οποίος σύμφωνα με το FBI είχε εργαστεί σε αμερικανικά σχολεία σε τουλάχιστον εννέα χώρες: Νικαράγουα, Βρετανία, Βενεζουέλα, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Ελλάδα, Ιράν, Ισπανία και Λίβανος.

Τα σχολεία όπου δίδαξε, σύμφωνα με το FBI είναι τα εξής:

  • American Nicaraguan School, Μανάγουα-Νικαράγουα (2013-2014)
  • Southbank International School, Λονδίνο-Βρετανία (2009-2013)
  • Escuela Campo Alegre, Καράκας-Βενεζουέλα (2002-2009)
  • Jakarta International School, Τζακάρτα-Ινδονησία (1992-2002)
  • Saudi Aramco Schools, Νταχράν-Σαουδική Αραβία (1980-1992)
  • American Community School, Αθήνα-Ελλάδα (1978-1980)
  • Passargad School , Αχουάζ-Ιράν (1976-1978)
  • American School of Madrid, Μαδρίτη-Ισπανία (1975-1976)
  • American Community School of Beirut, Βηρυτός-Λίβανος (1973-1975)
  • Τehran American School, Τεχεράνη-Ιράν (1972-1973)

Πράκτορες του FBI εξέτασαν φωτογραφίες από το 2008 κι έπειτα στις οποίες απεικονίζονται τουλάχιστον 90 θύματα, αναφέρει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ.

«Ενώ συνεχίζεται η εξέταση (των φωτογραφιών), το FBI ζητεί όσους γνωρίζουν να προσφέρουν πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν στην αναγνώριση των περίπου 90 θυμάτων του παιδεραστή.

Όταν αυτοκτόνησε ο Βάχεϊ ήταν παντρεμένος και είχε με δύο ενήλικα παιδιά. Ο ίδιος είχε σπίτια στο Λονδίνο και στο Χίλτον Χεντ Άιλαντ της Νότιας Καρολίνας.

Το 1969, ο Βάχεϊ είχε δηλώσει ένοχος για κακοποίηση ανηλίκου στην Καλιφόρνια και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση και επιτήρηση.

Με βάση την καταδικαστική απόφαση, ο Βάχεϊ θα έπρεπε να εμφανίζεται στην υπηρεσία δίωξης σεξουαλικών εγκλημάτων της Καλιφόρνιας για το υπόλοιπο της ζωής του, το οποίο δεν έπραξε από το 1970 κι έπειτα.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του CNN, όποιος διαθέτει πληροφορίες για τον Βάχεϊ και θεωρεί ότι έχει υπάρξει θύμα του, μπορεί να στείλει εμπιστευτικό e-mail στην διεύθυνση HOvictimassistance@ic.fbi.gov ή να επικοινωνήσει με το πλησιέστερο γραφείο του FBI ή την πλησιέστερη πρεσβεία των ΗΠΑ.