Με φόντο την καταρρέουσα συμφωνία της Γενεύης, ο αμερικανός αντιπρόεδρος ΤζοΜπάιντεν στέλνει μήνυμα στήριξης στο Κίεβοενώ Ουάσινγκτον και Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες για το αδιέξοδο, με απειλές για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Με το δάχτυλο στη σκανδάλη παραμένει η ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι δεν φεύγουν από τα κτίρια που έχουν καταλάβει και οι πρώτες επισκέψεις των επιθεωρητών του ΟΑΣΕ φαίνεται ότι προχωρούν με δυσκολία.

Με τον αμερικανό αντιπρόεδρο να επαναλαμβάνει την στήριξη των ΗΠΑ στην ουκρανική ηγεσία, η Ουάσινγκτον προειδοποίησε ότι θα αποφάσιζε «εντός ημερών, όχι εβδομάδων» εάν θα προχωρήσει σε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ κάλεσαν εκ νέου τη Μόσχα να «κάνει βήματα» για εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον αντιστρέφει για άλλη μία φορά την αμερικανική ρητορική. Ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι «αντί να μας δίνουν τελεσίγραφα, καλούμε τους Αμερικανούς να αναλάβουν πλήρη ευθύνη για τις δυνάμεις που εγκατέστησαν στο Κίεβο».

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η αναφορά του ρώσου πρωθυπουργού στη Δούμα την Τρίτη. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε «βέβαιος» ότι μπορούν να ελαχιστοποιηθούν οι οικονομικές επιπτώσεις ενδεχόμενων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Αυτό, τόνισε, θα είναι «προτεραιότητα της ρωσικής κυβέρνησης». Η Μόσχα πρόκειται επίσης να επιμείνει στο να διατηρηθεί η πρόσβασή της στις ξένες αγορές ενέργειας, τόνισε ο Μεντβέντεφ, λέγοντας πως εάν χρειαστεί θα κινηθεί νομικά, επιδιώκοντας διαιτησία.

Παραμένει το αδιέξοδο επί ουκρανικού εδάφους

Η κατάσταση στο ίδιο το έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας είναι ακόμη λιγότερο ευοίωνη: Οι φιλορώσοι ένοπλοι δεν έχουν δώσει καμία ένδειξη ότι προτίθενται να αποχωρήσουν από τα κτίρια που έχουν καταλάβει, λέγοντας πως το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης πρέπει να την κάνει η άλλη πλευρά.

Τμήμα της συμφωνίας είναι επίσης η ανάπτυξη ομάδας παρατηρητών του Οργανισμού Ανάπτυξης και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σημείο στο οποίο επίσης οι εξελίξεις κινούνται με μεγάλη βραδύτητα.

Ο Μαρκ Έθερινγκτον, αξιωματούχος του ΟΑΣΕ, είχε την πρώτη του συνάντηση με τον αρχηγό των φιλορώσων στο Σλαβιάνσκ, τον ανακηρυχθέντα «δήμαρχο» Βιατσεσλάβ Πονομάριοφ. Ο Έθερινγκτον δεν έδειξε, όπως αναφέρει το Reuters, στις δηλώσεις του τι απάντηση όταν ρώτησε τον Πονομάριοφ εάν σκοπεύει να εφαρμόσει τη συμφωνία για αποχώρηση.

Ο δεύτερος είπε μετά τη συνάντηση πως «δεν διαπραγματευτήαμε, συνομιλήσαμε, τους είπαμε τις θέσεις μας, τι συμβαίνει εδώ, και μας είπαν τι σκοπεύουν να κάνουν».

Ολόκληρο το Σλαβιάνσκ φαίνεται ότι έχει μετατραπεί σε οχυρωμένη ζώνη. Σύμφωνα με αναφορές δυτικών διπλωματών που επικαλείται η Washington Post, ένοπλοι εμπόδισαν ομάδα του ΟΑΣΕ να μετακινηθεί στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.