«Βρίσκεστε πολύ κοντά σε ένα λουτρό αίματος. Σταματήστε» προειδοποιεί τη μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο ο αποπεμφθείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ζητά την άμεση απόσυρση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων από την ανατολική Ουκρανία.

Καλεί καλεί ταυτόχρονα τους Ουκρανούς στρατιώτες και τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων να μην εκτελούν τις εντολές της κυβέρνησης. «Μην περνάτε τα όρια. Μην εκτελείτε εγκληματικές εντολές» αναφέρει σε μήνυμά του που μετέδωσε τη Δευτέρα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Δεδομένης της απότομης κλιμάκωσης της κατάστασης στα Ανατολικά της Ουκρανίας, απευθύνω έκκληση όλες οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις να επιστρέψουν στις βάσεις τους […] και αμέσως να ξεκινήσει ένας ειρηνευτικός διάλογος με τους ηγέτες που έχουν επιλέξει οι πολίτες των ανατολικών περιοχών» δήλωσε ο Γιανουκόβιτς.

Στο Κίεβο ο Τζο Μπάιντεν

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει ένα πακέτο τεχνικής βοήθειας εστιασμένο στη διανομή ενεργειακής και οικονομικής βοήθειας κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Κίεβο, όπως δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που μετέφερε τον Μπάιντεν στο Κίεβο, ο αξιωματούχος δήλωσε πως η βοήθεια συνίσταται κατά κύριο λόγο σε τεχνογνωσία για την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, καθώς και στην παραγωγή σε ουκρανικά πεδία φυσικού αερίου και στην απόσπαση «μη συμβατικών» πόρων αερίου.

Η οικονομική βοήθεια περιλαμβάνει ομάδες των ΗΠΑ που θα βοηθήσουν την Ουκρανία να διασφαλίσει ότι η διεθνής βοήθεια κατανέμεται αποτελεσματικά σε όλη τη χώρα, κατά την ίδια πηγή.

Ο Μπάιντεν θα συζητήσει επίσης το πρόσφατο μέρος της μη φονικής βοήθειας ασφαλείας που θα παράσχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και επιλογές για τη συνέχισή της.

«Θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με την κυβέρνηση για το τι χρειάζεται περισσότερο και τι περισσότερο θα μπορούσαμε να προσφέρουμε την επόμενη περίοδο», είπε ο αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν έφθασε τη Δευτέρα στην Ουκρανία και την Τρίτη θα έχει επίσημες επαφές με την κυβέρνηση.

Η επίσκεψή του γίνεται καθώς η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να αποτραπεί μια ευρύτερη σύγκρουση αρχίσει να εξασθενεί. Φιλορώσοι ένοπλοι αυτονομιστές διατηρούν τον έλεγχο στα κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει σε διάφορα σημεία στην ανατολική Ουκρανία, τη στιγμή που η Ουάσινγκτον απειλεί να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Το ταξίδι του Μπάιντεν στο Κίεβο, που είναι η πλέον υψηλόβαθμη επίσκεψη αξιωματούχου των ΗΠΑ από την έναρξη της κρίσης, προέκυψε έπειτα από συζητήσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Ο Μπάιντεν ήθελε να έρθει στο Κίεβο για να στείλει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη δημοκρατία, την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» επισήμανε.

«Θα καλέσει για την επείγουσα εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα ενώ ταυτόχρονα θα κάνει σαφές ότι θα υπάρξει αυξανόμενο κόστος για τη Ρωσία αν επιλέξει την αποσταθεροποίηση από την εποικοδομητική πορεία τις επόμενες ημέρες» συμπλήρωσε.