Με αυστηρότερες κυρώσεις προειδοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση το Κρεμλίνο σε περίπτωση που η Ρωσία δεν βοηθήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης για αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος οι σχέσεις με τη Δύση να μην βελτιωθούν, όμως ξεκαθάρισε ότι εναπόκειται στην άλλη πλευρά να το πράξει.

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάτι που θα εμπόδιζε μια εξομάλυνση και μια κανονική συνεργασία με τη Δύση» σχολίασε. «Αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Ή μάλλον όχι μόνο από εμάς. Εξαρτάται από τους εταίρους μας» είπε ο Πούτιν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya, o Πούτιν χαιρέτισε την επιλογή του πρώην πρωθυπουργού της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι έχει «πολύ καλές σχέσεις» μαζί του.

«Έχουμε πολύ καλές σχέσεις, περιλαμβανομένων προσωπικών σχέσεων. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό και υπεύθυνο άνθρωπο» σχολίασε ο πρόεδρος, σπεύδοντας πάντως να ξεκαθαρίσει: «Αλλά ας δούμε πώς θα αναπτύξει τις σχέσεις στη νέα του θέση».

Επίσης απέρριψε τις επικρίσεις σχετικά με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, βάσει του οποίου αποφασίστηκε η προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία, λέγοντας ότι το 83% του πληθυσμού συμμετείχε σε αυτό, κάτι που θα ήταν «αδύνατο» να στηθεί.

Σημειώνεται ότι και το Κίεβο έχει προειδοποιήσει με «πιο συγκεκριμένες ενέργειες» τους φιλορώσους αυτονομιστές, αν δεν τερματίσουν τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, όπως προβλέπει η τετραμερής συμφωνία.

Οι όροι της συμφωνίας είναι οι εξής:

  • Όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να παραδώσουν τα όπλα.
  • Οι καταληψίες διαδηλωτές πρέπει να φύγουν όλα τα κτίρια που έχουν καταληφθεί παράνομα.
  • Θα πρέπει να αδειάσουν οι πλατείες, οι δρόμοι, οι δημόσιοι χώροι που έχουν καταληφθεί.
  • Το Κίεβο παρέχει αμνηστία σε διαδηλωτές και καταληψίες, με εξαίρεση εκείνους που κατηγορούνται για σημαντικά αδικήματα.
  • Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) που βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία θα αναλάβει προεξάρχοντα ρόλο στη διαχείριση της κρίσης. ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την αποστολή και να παρέχουν παρατηρητές, δήλωσε ο Κέρι.
  • Θα ξεκινήσει άμεσα ευρύς διάλογος, με τη συμμετοχή όλων των περιοχών και των πολιτικών ομάδων.
  • Όλες πλευρές είναι έτοιμες για οικονομική στήριξη στην Ουκρανία εάν εφαρμοστούν τα παραπάνω.