«Επραξα το καθήκον μου παρά την προσπάθεια σπίλωσης του προσώπου μου και του θεσμού που εκπροσωπώ» αναφέρει ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σχετικά με το θέμα της όλης διαδικασίας επανεκλογής του πριν από ένα χρόνο, ελλείψει άλλου κοινά αποδεκτού υποψηφίου, και στις «πολεμικές» που ακολούθησαν.

Σε επιστολή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα» ο ιταλός πρόεδρος επισημαίνει ότι πλήρωσε «ένα τίμημα στη μεροληπτική αντιμετώπιση, αλλά ο απολογισμός είναι θετικός».

«Δεν εννοώ να αναφερθώ αναλυτικά σε γεγονότα, μηχανορραφίες και συμπεριφορές που συνέβαλαν στην προσπάθεια σπίλωσης -σαφώς πέρα από κάθε δικαίωμα κριτικής- του προσώπου μου και του θεσμού που εκπροσωπώ. Το σημαντικό είναι ότι κατάφερα πάντα να διατηρήσω την αναγκαία γαλήνη για να πράξω το καθήκον μου, ανταποκρινόμενος στις προσδοκίες της χώρας και της δημοκρατικής της ζωής», τονίζει ο ιταλός πρόεδρος.

Η αναφορά- σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές- είναι στη σκληρή κριτική που δέχεται από το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο, πολλά στελέχη του οποίου θεωρούν ότι η επανεκλογή του Ναπολιτάνο πέρυσι ήταν «προσυμφωνημένη».

Το ότι ξεκίνησε η διαδικασία οικονομικών, κοινωνικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων, προσθέτει ο ιταλός πρόεδρος, «παρά το ότι προέκυψε μια κυβερνητική κρίση, η αλλαγή της πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο και η ανάληψη καθηκόντων από νέο πρωθυπουργό, τον οδηγεί στην διαπίστωση ότι ο απολογισμός των δώδεκα μηνών που μόλις συμπληρώθηκαν είναι θετικός».

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, τέλος, στην επιστολή του προς την «Κοριέρε Ντέλα Σέρα», τονίζει ότι «ευελπιστεί πως οι όλες συνθήκες υπέρ της αλλαγής του πολιτικού και θεσμικού συστήματος θα ενισχυθούν, ώστε να μπορέσει να αποδεσμευθεί, με εποικοδομητικό και εύλογο τρόπο, από τις ευθύνες τις οποίες ανέλαβε πριν από ένα χρόνο, εντός ξεκάθαρων ορίων θεσμικής αναγκαιότητας και προσωπικής αντοχής».

Μια σαφής αναφορά, η οποία, όπως υπογραμμίζουν πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, σημαίνει ότι ο ογδονταοκτάχρονος Ιταλός πρόεδρος, μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό ορίζοντα, θα μπορούσε να υποβάλει παραίτηση, ζητώντας από το κοινοβούλιο να επιλέξει τον διάδοχό του.