Την άποψη πως σιγά σιγά η Ρωσία αρχίζει να κάνει το απαραίτητο «ξεσκαρτάρισμα» των έχθρων της και να αναγνωρίζει ποιες θα είναι εκείνες οι χώρες που μελλοντικά θα πορευτούν μαζί της, σε πολιτικό κι οικονομικό επίπεδο, εκφράζει σε άρθρο του στον Guardian ο Τίμοθι Γκάρτον Ας.

Η ομάδα των κρατών BRICS, η οποία – εκτός της Ρωσίας -, περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Ινδία την Κίνα και τη Νότια Αφρική, φαίνεται σύμφωνα με τον Βρετανό ιστορικό και συγγραφέα να είναι διατεθειμένες να σταθούν στο πλευρό του πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και των πολιτικών που αυτός αντιπροσωπεύει σε διεθνές επίπεδο.

Ο Πούτιν, ο οποίος επικρίνει συχνά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για τις δραστηριότητες τους, φέρεται να συναντάει τον ισχυρότερο σύμμαχο-θαυμαστή στο πρόσωπο του κινέζου ομολόγου του, Σι Τζίνπινγκ. «Κινέζοι ηγέτες όπως ο Σι έχουν γαλουχηθεί με τις ιδέες του Μάο Τσε Τουνγκ, ο οποίος έβρισκε πολύ θελκτική την προοπτική ύπαρξης μιας μη Δυτικής χώρας που θα σταθεί απέναντι στο αντίπαλο δέος της ιμπεριαλιστικής και καπιταλιστικής Δύσης. Κι ο Σι, όπως σημειώνουν πολλοί ενημερωμένοι παρατηρητές, είναι ένθερμος οπαδός του Πούτιν», σημειώνει ο Ας.
Και προσθέτει: «Η θερμή σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα ήταν εμφανής στην υποδοχή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την περασμένη Τρίτη στο Πεκίνο. Ο ίδιος ο πρόεδρος Σι είπε πως οι διμερείς σχέσεις «βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο παίζοντας έναν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης κι ισορροπίας». Και -ας ζηλέψουν οι ΗΠΑ- το κινεζικό υπουργείο εξωτερικών χαρακτήρισε τη σχέση Κίνας-Ρωσίας ως «τη σημαντικότερη στο κόσμο σε επίπεδο στρατηγικής σημασίας».

Πρόθυμοι να ανέβουν στο «άρμα Πούτιν»

Όπως τονίζει ο Ας, δεν είναι μόνο η Κίνα που δείχνει πρόθυμη να ανέβει στο «Άρμα Πούτιν». «Ένας φίλος μου που γύρισε πρόσφατα από την Ινδία μου είπε πως πολλοί φιλελεύθεροι Ινδοί φοβούνται πως σύντομα, υπό την ηγεσία του ( σσ: εθνικιστη ινδουιστή ) Ναρέντρα Μόντι, η χώρα θα πάρει κι αυτή μια γεύση από «πουτινισμό», στην πιο ινδική του εκδοχή. Άλλωστε, τον περασμένο μήνα ο Πούτιν ευχαρίστησε την Ινδία για την «αντικειμενική της στάση στο ζήτημα της Κριμαίας». Το Nέο Δελχί αρνήθηκε να υποστηρίξει τις κυρώσεις σε βάρος της Mόσχας και αναγνώρισε το ρωσικό έννομο συμφέρον στην Kριμαία.

«Και δεν είναι μόνο η Ινδία. Τόσο η Βραζιλία, όσο και η Νότια Αφρική τάχθηκαν υπέρ της νομιμότητας της προσχώρησης της Κριμαίας στη Ρωσία, ενώ εξέφρασαν, μαζί με τη Ρωσία, την ανησυχία τους σχετικά με το ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας πρότεινε να μην προκληθεί ο πρόεδρος Πούτιν στη σύνοδο το G20 του Νοεμβρίου που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας», επισημαίνει ο Ας.
«Οπως φαίνεται, ο Πούτιν έχει πολλούς περισσότερους θαυμαστές στη διεθνή πολιτική σκηνή, απ’ όσους νομίζει η Δύση» σημειώνει ο βρετανός αρθρογράφος.
Η Ρωσία επιθυμεί εδώ και καιρό η ομάδα BRICS να διευρύνει το ρόλο της και να πάρει περισσότερες γεωπολιτικές πρωτοβουλίες, ενώ δεν είναι τυχαίο πως πέρσι ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός ταμείου (fund) «ασφαλείας» για την καταπολέμηση της αποσταθεροποίησης των αγορών συναλλάγματος, μια απόφαση που πήραν οι πολιτικοί αρχηγοί των πέντε κρατών (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική). Το συνολικό ποσό που σκοπεύουν να τοποθετήσουν στο ταμείο αυτό οι πέντε χώρες υπολογίζεται στα 80 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος θα συνεισφέρει η Κίνα, ως ο μεγαλύτερος κάτοχος συναλλαγματικών αποθεμάτων του κόσμου.