Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία διάσωσης στα ανοικτά της κορεατικής χερσονήσου, αναζητώντας ίχνη των αγνοουμένων του φέρι μπόουτ που βυθίστηκε. Αγωνία από τους συγγενείς των επιβαίνοντων -πολλοί εκ των οποίων ήταν μαθητές Λυκείου- και οργή για την πορεία των ερευνών, οι οποίες συνεχίζονται με ελλείψεις στις επίσημες ανακοινώσεις και την επακόλουθη διασπορά φημών που αποδεικνύονται ανυπόστατες.

Πλέον του 24ωρου μετά το δυστύχημα, δεν είναι καν ακόμη σαφές τι προκάλεσε το ναυάγιο. Το φέρι μπόουτ Sewol, που είχε ξεκινήσει την Τρίτη από το Ίντσεον με προορισμό το νησί Τζετζού, έστειλε σήμα πως κινδυνεύει περίπου τρεις ώρες πριν ολοκληρώσει το προγραμματισμένο ταξίδι του. Ειδικοί αναφέρουν, πάντως, ότι υπάρχει πιθανότητα το φορτίο του πλοίου, το οποίο μετέφερε 150 οχήματα, να μετατοπίστηκε κάνοντάς το να πάρει απότομη κι ανεπανόρθωτη κλίση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, ο 69χρονος καπετάνιος Λι Τζουν Σέοκ φέρεται να εγκατέλειψε το φέρι μπόουτ μόλις 40 λεπτά μετά το δυστύχημα, όταν το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση.

Σύμφωνα με νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, ο πλοίαρχος του φέρι ανακρίνεται ως ύποπτος.

Ο πλοίαρχος Λι Τζουν Σέοκ αντιμετωπίζει ενδεχόμενη απαγγελία κατηγοριών, περιλαμβανομένης της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της παραβίασης του νόμου περί των όρων ασφαλούς ναυσιπλοΐας, μετέδωσε το δίκτυο KBS.

Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν τον καπετάνιο με κουκούλα να λέει: «Ζητώ συγγνώμη από τους επιβάτες, τα θύματα και τις οικογένειές τους».

Αρχικά, το πλήρωμα φέρεται να ζητούσε από τους επιβάτες να παραμείνουν στις θέσεις τους, μέχρι τη στιγμή που το πλοίο άρχισε να βυθίζεται.

«Είναι εξοργιστικό που δεν είπαν στους ανθρώπους να βγουν έξω» είπε ο Τσόι Μιν-τζι, ένας μαθητής Λυκείου που διασώθηκε. «Έλεγαν συνέχεια «μείνετε εκεί που είστε», ακόμα και όταν το νερό έμπαινε μέσα στο πλοίο. Σχεδόν εγκλωβίστηκα και εγώ και βγήκα μετά βίας ζωντανός. Εάν είχαν πει (στους επιβάτες να βγουν έξω) τότε θα υπήρχαν λιγότερα θύματα» είπε.

«Πρέπει να περιμέναμε περίπου 30 με 40 λεπτά μετά την οδηγία του πληρώματος να παραμείνουμε στις θέσεις μας» είπε ένας μαθητής. «Ύστερα τα πάντα έγειραν και όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν και να προσπαθούν να βγουν έξω».

«Η διάσωση δεν έγινε σωστά. Φορούσαμε σωσίβια. Είχαμε χρόνο» είπε ένας άλλος επιβάτης.

Χρειάστηκαν δύο ώρες για να βυθιστεί το πλοίο και οι περισσότεροι από τους επιζώντες ήταν άνθρωποι που είτε βρίσκονταν στο κατάστρωμα, είτε πήδηξαν στο νερό για να τους περισυλλέξουν τα σωστικά συνεργεία.

Ένα νέο βίντεο έχει κυκλοφορήσει, το οποίο φέρεται να γυρίστηκε μέσα από το φέρι. Το βίντεο, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί, δείχνει επιβάτες να φορούν τα σωσίβιά τους.

Διασώθηκε 6χρονο κορίτσι

Η εξάχρονη Κουόν Τζι-γεόν διασώθηκε από το βυθισμένο φέρι μπόουτ στη Νότιο Κορέα. Το κοριτσάκι χωρίστηκε από την οικογένειά του και οι γονείς της, καθώς και ο αδελφός της, αγνοούνται.

Η εξάχρονη Κουόν Τζι-γεόν νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στο Μόκπο, κοντά στην πόλη Τζίντο.

Η φωτογραφία της εξάχρονης αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, με την παράκληση να εμφανιστούν συγγενείς της.

Πληροφορίες που μεταδίδει το BBC αναφέρουν ότι ένας θείος επικοινώνησε μαζί της.

Σύμφωνα με στοιχεία της ακτοφυλακής, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 25 ανθρώπων. Από τους 475 που επέβαιναν στο πλοίο, περιλαμβανομένων 300 μαθητών λυκείου, 179 άνθρωποι διασώθηκαν.

Εκατοντάδες δύτες εργάζονται ασταμάτητα γύρω από το ναυάγιο, όπου επιζώντες θα μπορούσαν να βρίσκονται σε θύλακες με αέρα. Όμως δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο βυθισμένο πλοίο, του οποίου μόνο η καρίνα παραμένει έξω από το νερό, εξαιτίας των ισχυρών ρευμάτων και της χαμηλής ορατότητας.

Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, η ταραγμένη θάλασσα και η επίμονη βροχή, περιέπλεξαν σήμερα το έργο των σωστικών συνεργείων.
«Ειλικρινά, πιστεύω ότι οι πιθανότητες να βρούμε κάποιον ζωντανό είναι σχεδόν μηδαμινές» δήλωσε ένας υπεύθυνος της ακτοφυλακής σε έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ενώ είχαν επιβιβαστεί σε ένα από τα πλοία που έχουν σπεύσει γύρω από το Sewol.

Ανέφερε ότι περισσότεροι από 500 δύτες, 169 πλοία και 29 αεροσκάφη έχουν κινητοποιηθεί για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Το μέγεθος της καταστροφής έχει αφήσει αποσβολωμένη τη Νότια Κορέα, μια χώρα πλούσια και σύγχρονη που πίστευε ότι είχε αφήσει στο παρελθόν τέτοιους είδους τραγωδίες. Ένα δυστύχημα ακόμη πιο σκληρό καθώς πολλά από τα θύματα είχαν μόλις βγει από την παιδική ηλικία.

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν Χιε, επισκέφτηκε σήμερα το γυμναστήριο του νησιού Τζίντο, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι συγγενείς των αγνοουμένων.

Εμφανώς συγκινημένη, συνομίλησε για πολλή ώρα και απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων που έχουν διαλυθεί από το άγχος και την οδύνη, σε μια ατμόσφαιρα συχνά τεταμένη.
«Τι κάνετε ενώ οι άνθρωποι πεθαίνουν; Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου χρόνος!» φώναξε μια γυναίκα.
Στο γυμναστήριο μια μητέρα παρακαλούσε: «Η κόρη μου βρίσκεται εκεί κάπου, στην παγωμένη θάλασσα. Σας παρακαλώ βοηθήστε την!»

Συλλυπητήρια από Ομπάμα και υπόσχεση για παροχή βοήθειας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων του ναυαγίου στη Νότια Κορέα και δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα παράσχει στην χώρα οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί για να διεξάγει τις επιχειρήσεις διάσωσης.

«Η Νότια Κορέα αποτελεί έναν εκ των στενότερων συμμάχων μας και το προσωπικό του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και οι Αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται ήδη στο σημείο και βοηθούν στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης» είπε ο Ομπάμα. «Έχω κατευθύνει το στρατό μας να παράσχει οποιαδήποτε και κάθε βοήθεια που θα ζητηθεί από τους εταίρους μας της Κορέας τις επόμενες ημέρες».

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να επισκεφθεί την Νότια Κορέα κατά τη διάρκεια μιας 8ημερης περιοδείας σε 4 χώρες της Ασίας η οποία ξεκινά στις 23 Απριλίου.