Οι ρωσόφωνοι στην ανατολική Ουκρανία ισχυρίσθηκαν ψευδώς ότι δέχονται επίθεση για να δικαιολογήσουν την ανάμιξη της Ρωσίας, αναφέρεται σε έκθεση του γραφείου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Παρόλο που υπήρξαν μερικές επιθέσεις εναντίον της ρωσόφωνης κοινότητας, αυτές δεν ήταν ούτε συστηματικές ούτε εκτεταμένες» αναφέρεται στην έκθεση, η οποία δημοσιοποιείται έπειτα από δύο επισκέψεις που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα στη χώρα ο βοηθός γενικός γραμματέας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ιβάν Σιμόνοβιτς.

«Φωτογραφίες από τις διαμαρτυρίες στη Μαϊντάν, εξαιρετικά υπερβολικές ιστορίες για παρενόχληση ρωσόφωνων από ουκρανούς εθνικιστές εξτρεμιστές και η παραπληροφόρηση πως αυτοί οι τελευταίοι καταφθάνουν οπλισμένοι για να καταδιώξουν ρωσόφωνους στην Κριμαία, χρησιμοποιήθηκαν συστηματικά για να δημιουργηθεί ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας που αντικατοπτρίστηκε στην υποστήριξη της ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία» αναφέρει.

Στην έκθεση, στην οποία αναλύονται τα γεγονότα ως τις 2 Απριλίου, απευθύνεται έκκληση να καταβληθεί επειγόντως προσπάθεια για τη στήριξη του κράτους δικαίου, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον τερματισμό των αποκαλούμενων «ομιλιών μίσους».

Μια δεξιά οργάνωση, ο «Δεξιός Τομέας», που συμμετείχε στις διαμαρτυρίες στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, προκάλεσε ανησυχίες στη ρωσόφωνη μειονότητα, προστίθεται.

Υπήρξαν πολυάριθμες αναφορές για βίαιες ενέργειες του Δεξιού Τομέα εναντίον πολιτικών αντιπάλων και εκπροσώπων του πρώην κυβερνώντος κόμματος, αναφέρεται στην έκθεση. Η φερόμενη ανάμιξη της οργάνωσης σε φόνους μελών των δυνάμεων επιβολής του νόμου θα πρέπει να ερευνηθεί, προστίθεται.

Στην έκθεση επισημαίνεται, ωστόσο πως, σύμφωνα με όλες τις αφηγήσεις που άκουσε η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ, ο φόβος για το Δεξιό Τομέα ήταν δυσανάλογος.

Στην Κριμαία, όπου πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου το δημοψήφισμα για την απόσχιση από την Ουκρανία, υπήρξαν «αξιόπιστες καταγγελίες» για παρενοχλήσεις, αυθαίρετες συλλήψεις και βασανιστήρια με στόχο ακτιβιστές και δημοσιογράφους οι οποίοι δεν υποστήριξαν το δημοψήφισμα.

«Εκτιμάται ευρέως» πως οι ρωσόφωνοι δεν αποτέλεσαν στόχο απειλών, αναφέρεται στην έκθεση.

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ έλαβαν «πολλές περιγραφές εκλογικής νοθείας» σε σχέση με το δημοψήφισμα, προστίθεται.

Η Ουκρανία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει προεδρικές εκλογές στις 25 Μαΐου. Ο ΟΗΕ αναφέρει πως είναι σημαντικό να υπάρξει προετοιμασία που να εξασφαλίζει την ελεύθερη διάδοση των πληροφοριών και των ιδεών για δημόσια και πολιτικά ζητήματα μεταξύ πολιτών, υποψηφίων και αιρετών αντιπροσώπων.

«Αυτό σημαίνει ελεύθερο Τύπο και άλλα μέσα ενημέρωσης ικανά να σχολιάζουν δημόσια θέματα χωρίς λογοκρισία ή περιορισμούς και να ενημερώνουν την κοινή γνώμη».