Φόβους αιματοχυσίας γεννά η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου και στήνεται σκηνικό τύπου Κριμαίας από ενόπλους με στολές χωρίς διακριτικά που καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια και στήνουν οδοφράγματα. «Η Ρωσία διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας» δηλώνει ο πρόεδρος Τουρτσίνοφ και δίνει τελεσίγραφο στους ρωσόφωνους να αποσυρθούν έως τη Δευτέρα ειδάλλως θα ξεκινήσει ευρεία «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ουκρανική κυβέρνηση καταγγέλλει ρωσική «πράξη επιθετικότητας». Δυτικές χώρες ταυτόχρονα κατηγορούν τη Μόσχα για υποκίνηση και ενορχήστρωση των ταραχών, με το ίδιο το Κρεμλίνο να επιμένει ότι ουδεμία ανάμειξη έχει στην όξυνση της έντασης και τις καταλήψεις.

Ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν περάσει τα σύνορα με τη συμβατική στρατιωτική έννοια, όμως τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην ανατολική Ουκρανία φαίνονται συντονισμένα και φέρουν τα σημάδια ρωσικής επιχείρησης, σημειώνει ο Economist.

Πειθαρχημένοι ένοπλοι με στολές χωρίς διακριτικά έχουν κάνει την εμφάνισή τους, όπως είχε συμβεί και στη χερσόνησο της Κριμαίας πριν την προσάρτησή της το Μάρτιο. Στήνονται όλο και περισσότερα οδοφράγματα, και φιλορωσικές δυνάμεις ελέγχουν τους δύο κεντρικούς δρόμους από το Κίεβο προς τα ανατολικά.

Η αιματηρή ανταλλαγή πυρών στο Σλοβιάνσκ κατά την επέμβαση των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον ένοπλων καταληψιών οδήγησε στο θάνατο ενός μέλους των κυβερνητικών δυνάμεων και αδιευκρίνιστου αριθμού καταληψιών.

Λίγες ώρες αργότερα ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ διακήρυξε σε διάγγελμά του ότι η Ρωσία διεξάγει πόλεμο εναντίον της χώρας του και εξακολουθεί να υποκινεί την ένταση στις ανατολικές περιοχές.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να επαναλάβει το σενάριο της Κριμαίας» διεμήνυσε και έδωσε τελεσίγραφο στους ρωσόφωνους να παραδώσουν τα όπλα έως τη Δευτέρα ειδάλλως θα ακολουθήσει ευρείας κλίμακας «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων

Ένοπλοι έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια και αστυνομικά τμήματα σε τουλάχιστον πέντε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας. Τα κτίρια στο Σλοβιάνσκ καταλήφθηκαν το Σάββατο από ενόπλους που κινήθηκαν συντονισμένα και έφτασαν μαζικά με λεωφορεία στις περιοχές, ανακτώντας γρήγορα τον έλεγχο σε όλη την πόλη.

Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Εσωτερικών του Ντονέτσκ, ένστολοι άνδρες της Μπερκούτ, της διαβόητης δύναμης καταστολής που επισήμως διαλύθηκε μετά την πτώση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έχουν τώρα τον έλεγχο. Ο επικεφαλής του υπουργείου εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και διορίστηκε νέος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μιλούν για ρωσικό «δάκτυλο» και ο επικεφαλής διπλωματίας Τζον Κέρι προειδοποιεί με «πρόσθετες συνέπειες» τη Ρωσία εάν δεν κινηθεί προς την αποκλιμάκωση της έντασης στα ανατολικά και δεν αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από τη μεθόριο.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον καλεί ταυτόχρονα τη Μόσχα να σταματήσει κάθε απόπειρα αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας και να σεβαστεί την εδαφική της ακεραιότητα.