από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Τουρκία: Οι διάλογοι στο YouTube που καίνε την κυβέρνηση Ερντογάν για την προβοκάτσια στη Συρία

Συζητήσεις απίστευτης επιπολαιότητας που καταπατούν κάθε διπλωματική διακριτικότητα
Τουρκία: Οι διάλογοι στο YouTube που καίνε την κυβέρνηση Ερντογάν για την προβοκάτσια στη Συρία
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Κωνσταντινούπολη 

Αποκαλυπτικούς διάλογους απίστευτης επιπολαιότητας, πέραν από κάθε διπλωματική διακριτικότητα, με στόχο το «στήσιμο» πολεμικής προβοκάτσιας εις βάρος της Συρίας, γεγονός που θα μπορούσε να ανάψει τη φωτιά του πολέμου σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή κρύβουν τα βίντεο που αναρτήθηκαν στο YouTube και οδήγησαν την κυβέρνηση Ερντογάν να απαγορεύσει υπό το κράτος πανικού τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Η απομαγνητοφώνιση του πρώτου video στα αγγλικά

Στα δύο επίμαχα βίντεο ακούγεται ο διάλογος μεταξύ του υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ, του υπουργου Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, του υφυπουργού Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, και του αρχηγού της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.

Προβοκάτσιες και παιχνίδια πολέμου

Το θέμα της συζήτησης αφορούσε σχέδια είτε για τη δημιουργία επεισοδίου από Τούρκους πράκτορες στη μεθόριο με πυραυλική επίθεση κατά της Τουρκίας από συριακό έδαφος, είτε το «στήσιμο» επίθεσης κατά του τουρκικού θύλακα εντός της Συρίας, όπου βρίσκεται ο τάφος του πατριάρχη της Οθωμανικής Δυναστείας, Σουλειϊμάν Σάχ, και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο θεωρείται τουρκικό έδαφος. Στόχος η δημιουργία τετελεσμένου που θα έδινε το άλλοθι στην Τουρκία να παρέμβει στρατιωτικά εντός της Συρίας.

Σε μία αποστροφή του λόγου του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φέρεται να λέει στους συνομιλητές του ότι η συγκυρία προσφέρει ευκαιρίες προς εκμετάλλευση, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι θα μπορούσε ένα τέτοιο επεισόδιο με τη Συρία να χρησιμοποιηθεί εν όψει των εκλογών στην Τουρκία. Σε κάποιο άλλο μάλιστα σημείο του διαλόγου επανέρχεται, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του διεμήνυσε ότι μία τέτοια ενέργεια κατά του τάφου του Σουλεϊμάν Σάχ στη Συρία θα πρέπει να αξιολογηθεί ως ευκαιρία στην παρούσα συγκυρία.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της ΜΙΤ εμφανίστηκε πρόθυμος να στείλει πράκτορες για να αναλάβουν ανάλογη δράση στη Συρία. Εξέφρασε όμως επιφυλάξεις για το άλλοθι που θα προσέφερε μία επίθεση κατά του τουρκικού θύλακα στη Συρία, έκτασης μερικών δεκάδων  εκταρίων, τη στιγμή που είναι ανοικτά σε κάθε είδους επιθετική ενέργεια τα εκατοντάδες χιλιόμετρα της συρο-τουρκικής μεθορίου και οι οικισμοί που βρίσκονται κατά μήκος της. Αντ’ αυτού επέμενε στο να στείλει τέσσερις πράκτορες στη Συρία και να εκτοξεύσουν οκτώ πυραύλους προς ακατοίκητες περιοχές της Τουρκίας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται αρχικά ελαφρώς συγκρατημένος επικαλούμενος θέματα νομικής τεκμηρίωσης μιας τέτοιας δράσης. Σε αντίθεση με τον Χακάν Φιντάν της ΜΙΤ και κατόπιν κάποιων επιφυλάξεων κλίνει -εάν ληφθεί απόφαση υπέρ της ανάληψης δράσης- υπέρ της σκηνοθετημένης επίθεσης κατά του τουρκικού θύλακα. Όπως αναφέρει μάλιστα η επίθεση θα γίνει κατά των ακραίων ισλαμιστών ανταρτών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Δαμασκού», γεγονός που θα προσφέρει στην Τουρκία νομιμοποιητική βάση σε διεθνές επίπεδο και επιπλέον το άλλοθι ότι υπεραμύνεται πάτριου εδάφους. Στην αναφορά αυτή του κ. Σινιρλίογλου ο αρχηγός της ΜΙΤ διαβεβαιώνει ότι μπορεί να προσφέρει επιπλέον προβοκατόρικες υπηρεσίες με τοποθέτηση βομβών και εντός της Τουρκίας.

Διπλωμάτης δύσκολων αποστολών


Εκτίμηση του Τούρκου υφυπουργού είναι ότι παρατηρούνται σημαντικές μετατοπίσεις στην περιφερειακές  και παγκόσμιες γεωστρατηγικές δομές και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την γειτνίαση της χώρας του με περιοχές που ελέγχουν οργανώσεις σαν το «Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και της Δαμασκού», καθώς –όπως λέει- οι οργανώσεις αυτές είναι ευάλωτες στη χειραγώγηση.

Για την πληροφορία, ο Φεριντούν Σινιρλίογλου είναι ο άνθρωπος των «δύσκολων αποστολών» της τουρκικής διπλωματίας και έχει εμπλακεί σε πολλές φάσεις στο πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακόυ.

Ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, τέλος, διαβεβαιώνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα ανταπεξέλθουν μίας τέτοιας αποστολής ως απάντηση στην παρατήρηση του Νταβούτογλου ότι ο ίδιος μπορεί να εγγυηθεί για το συντονισμό μόνο της διπλωματίας όχι όμως και του στρατού.

Στρατηγός Γκιουλέρ: Τουρκικά όπλα στη Συρία μέσω Κατάρ

Σύντομα ο Τούρκος στρατηγός γίνεται ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για το πώς ορισμένα κέντρα αποφάσεων αντιμετωπίζουν την κρίση στη Συρία: Ζητά να μεταφερθούν όπλα και κυρίως πολεμοφόδια στους Σύρους αντικαθεστωτικούς. Υπενθυμίζει ότι η τουρκική βιομηχανία όπλων ΜΚΕ βρίσκεται υπό έλεγχο του υπουργού Αμυνας και πως το Κατάρ βρίσκεται στις διεθνείς αγορές προς αναζήτηση πολεμοφοδίων για τους αντάρτες. «Ας πληρώσουν μετρητοίς και να παράγει (η ΜΚΕ) όπλα» είναι η πρότασή του. Όπως λέει, «εάν δημιουργήσουμε εκεί έναν στρατό 1.000 ανδρών, αυτοί θα πρέπει να έχουν επαρκή πολεμοφόδια για έξι μήνες».  Αλλιώς, όπως υποστηρίζει, «εάν ρίξουμε στη μάχη αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να αποθηκεύσουμε επαρκή όπλα σε δύο μήνες θα μας έλθουν πίσω»...

Στο σημείο αυτό Ναβούτογλου του υπενθυμίζει ότι ορισμένοι έχουν ήδη επιστρέψει για να εισπράξει την επιβεβαίωση του στρατηγού.

Ο στρατηγός Γκιουλέρ εισηγείται ακόμη η τελική απόφαση να ληφθεί από ένα μικρό κυβερνητικό σχήμα με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Αμυνας, Εσωτερικών και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.

Ο τούρκος στρατηγός εκφράζει ακόμη την ανησυχία του επειδή όλο το βάρος της τουρκικής δράσης στη Συρία επωμίζεται ο αρχηγός της ΜΙΤ, ο οποίος σε κάποια αποστροφή του λόγου του ενημερώνει ότι έχουν σταλεί στη Συρία 2.000 νταλίκες με «υλικό».

Ασθμαίνει ο κρατικός μηχανισμός

Ίσως εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα είναι η κοινή εκτίμηση όλων των συμμετεχόντων στην σύσκεψη ότι ο κρατικός μηχανισμός της Τουρκίας παρουσιάζει αδυναμία συντονισμού, εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που διέρχεται η χώρα.

Ο κ. Σινιρλίογλου παρατηρεί πως είναι η πρώτη φορά που τα θέματα εθνικής ασφαλείας γίνονται αντικείμενο «φτηνής εκμετάλλευσης στην εσωτερική πολιτική». Με την άποψή του συμφωνεί και ο στρατηγός και προς το τέλος του αποκαλυπτικού διαλόγου ομολογεί ότι παρατηρείται αδυναμία στην εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνονται. «Τα όργανα του κράτους δεν λειτουργούν αυτή τη στιγμή» σχολιάζει.

Την «τάξη» έρχεται να επιβάλει ο ίδιος ο κ. Νταβούτογλου, λέγοντας ότι η δική του αντίληψη περί μκράτους επιβάλλει να κάνει το καθήκον που του αναλογεί και ζητά από τους παρισταμένους να πράξουν το ίδιο με αποφασιστικότητα, παραδεχόμενος ωστόσο ότι το κράτος λειτουργεί αυτή τη στιγμή στηριζόμενο σε λίγα όργανα και σε λίγους ανθρώπους που έχουν την ικανότητα να λάβουν σωστές αποφάσεις.

Δείτε τα βίντεο με τους διαλόγους (στα τουρικικά):Κόσμος περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερντογάν: Ηρθε η ώρα οι πολιτικοί μου αντίπαλοί να «πληρώσουν»  
 
 
σχόλια (12)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ντροπή.. | 29/03/2014 19:57
  Αυτοί είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν χιλιάδες κόσμο...νέα παιδιά, προκειμένου να μην χάσουν την καρέκλα! Ντροπή...
  Χάρης.
  απάντηση30
   
   
  Σταθερή Τουρκική πορεία | 29/03/2014 18:39
  Οι Τουρκικές κυβ. διατηρούν μία σταθερή ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΗ πολιτική (π.χ., Τουρκική εισβολή και κατοχή Κυπριακού εδάφους 1974). Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου έχουν ΕΞΑΚΡΙΒΩΘΕΙ στις ΑΟΖ Κύπρου, Ισραήλ, και Λιβάνου. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή Γεωλογική Υπηρεσία των Η.Π.Α. (U.S. Geological Survey), η ύπαρξη τέτοιων κοιτασμάτων επεκτείνεται και μέχρις την ΑΟΖ της Συρίας αλλά ΟΧΙ κι έξω από την Τουρκική ακτογραμμή στην ίδια περιοχή. Η Τουρκία (ελέω Γαλλίας) κατάφερε να προσαρτήσει την Αλεξανδρέττα - Ισκεντερούν. Δεν πρόκειται να διστάσουν από το να μπούν σε μία μακρόχρονη κι αιματηρή στρατιωτική περιπέτεια για να εξασφαλίσουν ενεργειακές πηγές στην Α. Μεσόγειο.
  Λάμπρος Ε.Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης
  απάντηση40
   
   
  Μπουνταλάδες Τούρκοι | 29/03/2014 17:13
  Ρε όλος ο πλανήτης φωνάζει για τις υποκλοπές τηλεφωνημάτων και όλων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και αυτοί διαλαλούν σε απλά τηλεφωνήματα όλα τα κρατικά μυστικά τους. Εάν είναι αλήθεια όλα αυτά πρόκειται για θρασύτατους βλάκες.
  xenos
  απάντηση90
   
   
  Μπά;Μην το νομίζετε,τίποτε δεν μάθαμε. | 29/03/2014 16:01
  Αλλως τε η απαγόρευση του YouΤube βαδίζει στον δρόμο που χάραξε το Ιράν.Βλέπω την εμμονή, των ΗΠΑ, να οδηγήσουν στην πλήρη απαξίωση την κυβέρνηση Ερντογάν. Θυμάστε την απόφαση την περασμένη άνοιξη,σε Ευρωπαικό επίπεδο,για άρση του εμπάργκο όπλων στους αντάρτες;Αν και ήξεραν ότι ανάμεσα τους είναι Τσετσένοι,ομόφυλοι των βομβιστών Βοστώνης!.. Θυμηθείτε ότι το Ισραήλ, εν γνώσει του,παρέχει νοσοκομειακή περίθαλψη στους τραυματίες αντάρτες.Αυτό δεν μας το λένε,για την Τουρκία μας λένε!! Τι εγχείρημα αυτό,να επιχειρούν να “δείξουν” ότι η Τουρκία “ευθύνεται περισσότερο,ή εξ ίσου με” τις ΗΠΑ σ’αυτή την Ιστορία.
  Αγγελος
  απάντηση51
   
   
  «Ότι μας πουν οι Τούρκοι» | 28/03/2014 23:31
  Άκουσα τους διαλόγους στα τουρκικά. Πρώτον, αυτοί οι άνθρωποι είναι Υπουργοί και στρατηγοί; Επαναλαμβάνουν συνεχώς την λέξη shey που σημαίνει «πράγμα» επειδή ποτέ δεν βρίσκουν την κατάλληλη λέξη. Αν ως μαθητής λυκείου στην Τουρκία μιλούσα έτσι τα τουρκικά θα με είχαν κόψει στις εξετάσεις. Δεύτερον, δεν περνάει καθόλου από τον νου αυτής της «αφρόκρεμας» των πολιτικών ότι η προβοκάτσια που σκέπτονται εναντίον τουρκικού εδάφους ενεργοποιεί το άρθρο 5 του βορειοατλαντικού συμφώνου και μπλέκει όλους μας. Τρίτον, και χειρότερο, το θέμα δεν έχει να κάνει με ενέργεια διάσωσης του Erdogan αλλά με την τουρκική πολιτική εναντίον της Συρίας, η οποία απέτυχε και προσπαθούν να την διασώσουν με αυτό τον τρόπο. Και να σκεφθείς ότι άκουγα χθες στο i-pad τον πολύ Brezisnsky να απαντά στο ερώτημα φοιτητή τι πρέπει να κάνουμε (οι Αμερικανοί) στην Συρία, λέγοντας: «ότι μας πουν οι Τούρκοι».
  Φιλικά
  απάντηση131
   
   
   
  Παλιά μου τέχνη | 28/03/2014 13:05
  κόσκινο. Μην ξεχνάμε τι έκαναν στην Ελλάδα με την βόμβα που δήθεν βάλαμε εμείς στο σπίτι του φασίστα Κεμάλ, για να βρουν αφορμή να διώξουν τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Μια ζωή ο ίδιος ελεεινός λαός.
  Κώστας
  απάντηση13713
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Και όμως αληθινό! | 28/03/2014 09:35
  Τι νομίζετε σκέφτονται οι Ιμπ-στές όλων των εποχών!;Στη σφαίρα της πολεμικής διπλωματίας και του δόγματος του ζωτικού χώρου όλα γίνονται!Θυμάσθε πώς άρχισε την εισβολή του ο Χίτλερ στην Πολωνία το 1939 στην αρχή του β΄Παγκ. Πολέμου!Έντυσε στρατιώτες του με πολωνικές στολές,οι οποίοι εισέβαλαν σε γερμαν. έδαφος ,προκειμένου να νομιμ-σει τη δική του επίθεση εναντίον της Πολωνίας!Έτσι κι έγινε!Τέτοια παραδείγματα άτιμου πολέμου μετέρχονται οι φίλοι μας, που είναι γνωστοί για τις προβοκάτσιες τους.Τα γεράκια τελικά είναι πιο ωμά στις αποφάσεις τους από τους πολιτικούς γιαλαντζί δημοκράτες!Ο Ερτογάν τελικά το έκανε διαφορετικά, καταρίπτοντας συριακό πολεμικό που δηθεν παραβιασε τα συνορά τους!
  Βασ.Τυρ.ο Φελωνιώτης
  απάντηση1121
   
   
  Shmeia kai terata! | 28/03/2014 03:19
  Ayta einai ta mhdenika provlhmata me tous geitones tou Davoutoglou? Poly epikindynh h Tourkia...Auta na ta akoun orismenoi aristeroi kai alloi sthn Ellada pou den theloun na katalavoun poso epithetikoi kai kairoskopoi einai oi Tourkoi. Autoi katalavainoun mono apo stratiwtikh isxy, as lavoume ta metra mas. Alhtheia, oi thewries oti taxa mono oi strathgoi htan to provlhma ti apeginan twra? Oi alles pou elegan oti einai filoi mas kai prepei na allaksoume mexri kai thn Istoria? Den akougontai teleutaia...
  K.K.
  απάντηση877