Την παραίτηση του εκπροσώπου των μειονοτήτων από το Ανώτατο Συμβούλιο Βακουφίων προκάλεσε η παρατεταμένη απαγόρευση εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης της διενέργειας εκλογών στα μη-Μουσουλμανικά ευαγή ιδρύματα.

Ο Λάκης Βίγκας υπέβαλε στις 21 Μαρτίου την παραίτησή του διαμαρτυρόμενος για την αναστολή της εκλογικής διαδικασία στα μειονοτικά βακούφια από τον Ιανουάριο του 2013. Οι μειονότητες κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το νέο εκλογικό κανονισμό έγκαιρα, παρόλα ταύτα η διαδικασία δεν προχώρησε, προκαλώντας ανησυχία και δυσφορία για τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά με τα οποία αντιμετωπίζονται οι μειονότητες στην Τουρκία.

Ο κ. Βίγκας ήταν ο πρώτος μειονοτικός που εκλέχτηκε μέλος του δεκαπενταμελούς Συμβουλίου και ανώτατου οργάνου της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων της Τουρκίας. Από τη θέση αυτή διετέλεσε εκπρόσωπος όχι μόνο των ελληνικών, αλλά όλων των μη-Μουσουλμανικών Κοινοτικών Ιδρυμάτων στην εν λόγω διεύθυνση, από το 2008 μέχρι σήμερα, έχοντας εκλεγεί δύο φορές.

Η Οικουμενική Ομοσπονδία των Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ) με ανακοίνωσή της «εξαίρει την πράξη του κ. Βίγκα την οποία κατανοεί απόλυτα ως ύστατη προσπάθεια για την επικράτηση της νομιμότητας στην διοίκηση των μη-Μουσουλμανικών Ευαγών Ιδρυμάτων».

Επισημαίνει δε ότι «η μακρόχρονη κατάργηση του εκλογικού κανονισμού από την Γενική Διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκίας, παραβιάζει ανοικτά την Συνθήκη της Λωζάννης που αποτελεί την διεθνή πράξη αναγνώρισης της Τουρκίας και συγκεκριμένα το Άρθρο 40, αναφορικά με το δικαίωμα διαχείρισης των ευαγών ιδρυμάτων από τις μη-Μουσουλμανικές Κοινότητες. Επίσης παραβιάζει και τους νόμους της χώρας, αφού ο τελευταίος Νόμος περί Βακουφίων, προβλέπει την ύπαρξη Εκλογικού Κανονισμού και την διοίκηση των μη-Μουσουλμανικών Βακουφίων από αιρετές διοικήσεις».