από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Τουρκία: Παραίτηση-διαμαρτυρία για την παραβίαση των μειονοτικών δικαιωμάτων

«Πάγωσαν» τις εκλογές στα κοινωφελή ιδρύματα
Τουρκία: Παραίτηση-διαμαρτυρία για την παραβίαση των μειονοτικών δικαιωμάτων
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Την παραίτηση του εκπροσώπου των μειονοτήτων από το Ανώτατο Συμβούλιο Βακουφίων προκάλεσε η παρατεταμένη απαγόρευση εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης της διενέργειας εκλογών στα μη-Μουσουλμανικά ευαγή ιδρύματα.

Ο Λάκης Βίγκας υπέβαλε στις 21 Μαρτίου την παραίτησή του διαμαρτυρόμενος για την αναστολή της εκλογικής διαδικασία στα μειονοτικά βακούφια από τον Ιανουάριο του 2013. Οι μειονότητες κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το νέο εκλογικό κανονισμό έγκαιρα, παρόλα ταύτα η διαδικασία δεν προχώρησε, προκαλώντας ανησυχία και δυσφορία για τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά με τα οποία αντιμετωπίζονται οι μειονότητες στην Τουρκία. 

Ο κ. Βίγκας ήταν ο πρώτος μειονοτικός που εκλέχτηκε μέλος του δεκαπενταμελούς Συμβουλίου και ανώτατου οργάνου της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων της Τουρκίας. Από τη θέση αυτή διετέλεσε εκπρόσωπος όχι μόνο των ελληνικών, αλλά όλων των μη-Μουσουλμανικών Κοινοτικών Ιδρυμάτων στην εν λόγω διεύθυνση, από το 2008 μέχρι σήμερα, έχοντας εκλεγεί δύο φορές.

Η Οικουμενική Ομοσπονδία των Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ) με ανακοίνωσή της «εξαίρει την πράξη του κ. Βίγκα την οποία κατανοεί απόλυτα ως ύστατη προσπάθεια για την επικράτηση της νομιμότητας στην διοίκηση των μη-Μουσουλμανικών Ευαγών Ιδρυμάτων».

Επισημαίνει δε ότι «η μακρόχρονη κατάργηση του εκλογικού κανονισμού από την Γενική Διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκίας, παραβιάζει ανοικτά την Συνθήκη της Λωζάννης που αποτελεί την διεθνή πράξη αναγνώρισης της Τουρκίας και συγκεκριμένα το Άρθρο 40, αναφορικά με το δικαίωμα διαχείρισης των ευαγών ιδρυμάτων από τις μη-Μουσουλμανικές Κοινότητες. Επίσης παραβιάζει και τους νόμους της χώρας, αφού ο τελευταίος Νόμος περί Βακουφίων, προβλέπει την ύπαρξη Εκλογικού Κανονισμού και την διοίκηση των μη-Μουσουλμανικών Βακουφίων από αιρετές διοικήσεις».Κόσμος περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
-