Την απελευθέρωση του διοικητή του ουκρανικού Στόλου, υποναυάρχου Σεργκέι Χαϊντούκ, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη βάση στην Κριμαία, ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης το Κίεβο.

«Όλοι οι όμηροι, πολίτες που κρατούνται από τις ρωσικές δυνάμεις και οι εκπρόσωποι των αυτοαποκαλούμενων ‘νέων αρχών’ της Κριμαίας επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι στη διάρκεια της νύχτας» διευκρινίζει με ανακοίνωσή της η ουκρανική προεδρία.

Νωρίτερα, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας είχε ζητήσει από την Κριμαία να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωσή του.

Τo oυκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός του ΓΕΝ, ο υποναύαρχος Σεργκέι Χαϊντούκ, απήχθη από «αγνώστους» μετά την κατάληψη της βάσης.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ είχε δώσει διορία μέχρι τις 9 το βράδυ για να απελευθερωθεί ο υποναύαρχος, προειδοποιώντας πως «ειδάλλως θα υπάρξει η κατάλληλη απάντηση».

Νωρίτερα την Τετάρτη, μετά την έφοδο των φιλορωσιών δυνάμεων στο αρχηγείο του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, αναφέρθηκε ανάλογη «επιχείρηση εκκαθάρισης» σε δεύτερη μονάδα στο Νοβοσγιόρνογε, λίγο δυτικότερα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι αρκετές εκαντοντάδες ένοπλοι χωρίς διακριτικά που πήραν υπό τον έλεγχό τους το ΓΕΝ δεν συνάντησαν αντίσταση.

Οι ρωσόφιλες ένοπλες δυνάμεις στην Κριμαία υπερτερούν αριθμητικά των ουκρανικών και οι στρατιώτες στις λίγες μονάδες που δεν έχουν παραδοθεί φαίνονται να θέλουν να αποφύγουν ένοπλες συγκρούσεις -την Τρίτη, είχε σκοτωθεί ένας ουκρανός αξιωματικός σε ανάλογη έφοδο, το πρώτο θύμα μετά την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία.

    Ο επικεφαλής του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας (RNBOU) Άντριι Παρουμπίι ανέφερε την Τετάρτη πως το Κίεβο σχεδιάζει να αποσύρει τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία ως «κίνηση αποκλιμάκωσης», όπως είπε, για να αποσυρθούν και οι ρωσικές δυνάμεις.

    Το Κίεβο θα επιδιώξει τη συμβολή των Ηνωμένων Εθνών, είπε, για να γίνει η Κριμαία αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα σχεδιαστεί επίσης και η διενέργεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.