Με πλήρη απομόνωση απειλεί τη Μόσχα η Δύση, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία βρίσκεται «στο σκοτεινό μονοπάτι» που οδηγεί στην απομόνωση, μετά τις ενέργειές της στην Ουκρανία και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε κάθε επίθεση εναντίον των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Σκληρή στάση κρατά και η Βρετανία που προειδοποιεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα αποβληθεί μόνιμα από την ομάδα των G8, εάν το Κρεμλίνο κάνει κι άλλα βήματα κατά της Ουκρανίας.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να συζητήσουμε εάν θα αποβληθεί ή όχι η Ρωσία μόνιμα από την G8 σε περίπτωση που κάνει κι άλλα βήματα» δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς τόνισε ότι η Γαλλία εξετάζει την ακύρωση της σύμβασης για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ.

«Εάν ο Πούτιν συνεχίσει να κρατά αυτή τη στάση, θα εξετάσουμε την ακύρωση των συγκεκριμένων πωλήσεων» τόνισε.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, προσπαθεί να κρατήσει μια πιο ισορροπημένη στάση, εξαιτίας και της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, δήλωσε ότι η Γερμανία προσπαθεί να επιταχύνει μια συμφωνία για την αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

Ο Στάινμάγερ είπε στους δημοσιογράφους ότι μίλησε με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και τον πρόεδρο του ΟΑΣΕ και ότι ξεπέρασαν τις διαφωνίες ως προς τον αριθμό των παρατηρητών που πρέπει να αποσταλούν, αλλά μένει να συμφωνήσουν για τις περιοχές όπου θα πρέπει να αναπτυχθούν.

«Χρειαζόμαστε μια αποστολή παρατηρητών τώρα και στις συνομιλίες μου σήμερα είπα ότι η συμφωνία για τη σχετική εντολή πρέπει να γίνει εντός των προσεχών 24 ωρών» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας και άμυνας στην Ουκρανία, όπου βρίσκεται στο επίκεντρο το θέμα της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία.

Με αντίποινα απειλεί η Μόσχα

Την ίδια ώρα στη Μόσχα, το υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι παραβίασαν τη δέσμευση για τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, που προβλέπεται από τη συμφωνία του 1994, πυροδοτώντας ένα πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι ενέργειες των ΗΠΑ και της ΕΕ αντιβαίνουν στις εγγυήσεις που δόθηκαν από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Βρετανία με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Ουκρανίας να παραδώσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελούν σήμερα το μισό του προϋπολογισμού της Ρωσίας. Τόσο η Gazprom όσο και η Rosfneft βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών που κάνει η Ρωσία για να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε συνεργασία με τις ξένες εταιρίες BP και Exxon.

Η Ευρώπη εξαρτάται κατά 30% από τις προμήθειες της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές, Ευρώπη και Ρωσία, θα επηρεαστούν εάν απειληθούν οι ενεργειακές προμήθειες είτε μέσω των κυρώσεων της ΕΕ είτε μέσω της διακοπής των ρωσικών προμηθειών.