Νέες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ εθνικιστών και φιλορώσων ακτιβιστών εκδηλώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, με αποτέλεσμα φιλορώσος ακτιβιστής και ένας διερχόμενος να χάσουν τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι φιλορώσοι επιχείρησαν να μπουν σε ένα κτίριο όπου βρισκόταν μια ομάδα ανδρών για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι το βράδυ της Παρασκευής πυροβολούσαν εναντίον διαδηλωτών. Οι άνδρες που βρίσκονταν εντός του κτιρίου άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

Μεταξύ των πέντε τραυματιών είναι και ένας αστυνομικός, η κατάσταση του οποίου κρίνεται σοβαρή. Οι φιλορώσοι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σβόμποντα, στο κέντρο της πόλης, δέχτηκαν πυρά από ένα αυτοκίνητο. Ορισμένοι από αυτούς ακολούθησαν το όχημα και ανέφεραν ότι οι επιβάτες του μπήκαν σε ένα κτίριο όπου στεγάζονται μεταξύ άλλων και τα γραφεία μιας εθνικιστικής οργάνωσης που αποκαλείται «Πατριώτες της Ουκρανίας».

Όταν οι φιλορώσοι διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν δια τη βίας στο κτίριο, αυτοί που βρίσκονταν μέσα άνοιξαν πυρ. Οι δυνάμεις ασφαλείας έφτασαν άμεσα στο σημείο και ακολούθησε πολύωρη πολιορκία του κτιρίου κατά τη διάρκεια της οποίας οι ένοπλοι -περίπου 30 άνδρες- έπιασαν τρεις ομήρους: δύο φύλακες άλλων γραφείων που ήταν στο κτίριο και έναν αστυνομικό ο οποίος μπήκε μέσα για να διαπραγματευτεί μαζί τους.

Τελικά οι ένοπλοι απελευθέρωσαν τους ομήρους, παρέδωσαν τα όπλα τους και βγήκαν έξω, όπου συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς.

Από τη Μόσχα, ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας Κονσταντίν Ντολγκόφ κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να κηρύξουν εκτός νόμου τις εθνικιστικές οργανώσεις, με αφορμή το επεισόδιο αυτό. «Οι ομάδες Μπαντέρα στην Ουκρανία θα έπρεπε να κηρυχθούν παράνομες γιατί υποκινούν το μίσος μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο Στέπαν Μπαντέρα ήταν ο ηγέτης ενός εθνικιστικού ουκρανικού κινήματος που κατηγορήθηκε για συνεργασία με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Κανείς δεν έχει απαλλάξει την Ουκρανία από την υποχρέωσή της να μάχεται τον ρατσισμό, τις διακρίσεις με βάση τη φυλή και την ξενοφοβία. Αυτές οι υποχρεώσεις πρέπει να τηρηθούν» τόνισε ο Ντολγκόφ σημειώνοντας ότι «οι συλλήψεις των νεοφασιστών στο Χάρκοβο θα πρέπει να σηματοδοτήσουν την έναρξη μιας μεγάλης επιχείρησης για την εξουδετέρωση και την τιμωρία των ανεξέλεγκτων εξτρεμιστών».

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν λίγες ώρες πριν το δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και μετά τις άκαρπες διαβουλεύσεις που είχαν στο Λονδίνο οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ

Με στόχο την έκδοση ψηφίσματος που θα καταδικάζει το δημοψήφισμα της Κυριακής για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, συνεδριάζει το Σάββατο (17:00 ώρα Ελλάδας) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, ενώ είναι βέβαιο ότι η Ρωσία θα ασκήσει βέτο εναντίον του σχεδίου απόφασης.

Η θέση της Κίνας, η οποία συχνά ευθυγραμμίζεται με τη Μόσχα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ιδίως στις ψηφοφορίες που έχουν διεξαχθεί για τη Συρία, θεωρείται πιο αβέβαιη, καθώς «οι Κινέζοι νιώθουν αμηχανία» εξήγησε δυτικός διπλωμάτης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δύο από τις βασικές αρχές της κινεζικής διπλωματίας, τις οποίες επανέλαβε ο πρεσβευτής της Κίνας κατά τη διάρκεια των έξι συνεδριάσεων του Συμβουλίου με αντικείμενο την ουκρανική κρίση, είναι αυτές της μη-επέμβασης στα εσωτερικά μιας κυρίαρχης χώρας και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας. Οι αρχές αυτές τίθενται υπό αμφισβήτηση με το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία.

«Ο μοναδικός στόχος αυτού του ψηφίσματος είναι να επιτευχθεί η αποχή της Κίνας και να υπογραμμιστεί με αυτόν τον τρόπο η εντεινόμενη απομόνωση της Ρωσίας» πρόσθεσε άλλος διπλωμάτης του Συμβουλίου.

Το κείμενο του σχεδίου απόφασης έχει συνταχθεί ακριβώς για αυτό το λόγο από τις ΗΠΑ με πολύ προσεκτικές διατυπώσεις που πιθανόν θα αποδεχθεί το Πεκίνο. Δεν αναφέρει ονομαστικά τη Ρωσία και δε ζητά ρητώς την απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Κριμαία. Δεν επισείει επίσης την απειλή κυρώσεων.

Το σχέδιο του ψηφίσματος επιβεβαιώνει ότι «το δημοψήφισμα δεν μπορεί να έχει καμία εγκυρότητα και δε μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την παραμικρή τροποποίηση του καθεστώτος της Κριμαίας». Ζητά από όλα τα κράτη μέλη να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά του και να «μην προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μια αναγνώριση μιας αλλαγής της κατάστασης» της Κριμαίας. Πρόκειται για μια σύνθετη διατύπωση προκειμένου να ζητηθεί από τη Ρωσία να μην προχωρήσει στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Το Συμβούλιο επίσης επιβεβαιώνει «τη δέσμευσή του στην εθνική κυριαρχία, στην ανεξαρτησία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της» και ζητά από τη Μόσχα να και το Κίεβο «να ξεκινήσουν έναν απευθείας πολιτικό διάλογο».

Χέιγκ: Η ΕΕ να λάβει πιο σκληρά μέτρα

«Έχει έρθει η ώρα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας όσον αφορά στην κρίση στη Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, μετά την αποτυχία των συνομιλιών Κέρι-Λαβρόφ.

«Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό το γεγονός ότι σήμερα (σ.σ. χθες) οι συζητήσεις δεν οδήγησαν σε διπλωματικό αποτέλεσμα για το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών Κέρι εργάστηκε ακούραστα» ανέφερε σε δήλωσή του ο Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Λυπάμαι που η Ρωσία έχει αρνηθεί να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να αλλάξει πορεία και συνεχίζει έμπρακτα να υποστηρίζει το παράνομο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία» τόνισε ο Χέιγκ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι απόλυτα πεπεισμένο ότι πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή και ενωμένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα. Ήρθε η ώρα για τη λήψη σκληρότερων μέτρων» κατέληξε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ

Οδηγία με την οποία προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες για πιθανές στρατιωτικές συγκρούσεις στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, αλλά και για πιθανές αντιαμερικανικές δραστηριότητες στη Ρωσία, εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εκδίδοντας «ταξιδιωτικό συναγερμό» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι δεν είχε πληροφορίες για στρατιωτικές συγκρούσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας ή οποιασδήποτε απειλής ειδικά για τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών ως αποτέλεσμα των περιφερειακών εντάσεων.

«Ωστόσο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών «όλοι οι πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται ή εξετάζουν να κάνουν ταξίδια προς την περιοχή των συνόρων θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις πιθανότητες για την κλιμάκωση των εντάσεων, για στρατιωτικές συγκρούσεις (τυχαία ή εσκεμμένα ) ή άλλες μορφές βίας» αναφέρει η οδηγία.