Δύο νεκροί, ένας 22χρονος και ένας αστυνομικός, είναι ο απολογισμός των επεισοδίων που σημειώθηκαν στην Τουρκία, στο περιθώριο των διαδηλώσεων για τον άδικο χαμό του 15χρονου Μπερκίν.

Ο αστυνομικός έχασε τη ζωή του στην πόλη Τούντζελι εν ώρα υπηρεσίας και από καρδιακή προσβολή. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν το επεισόδιο οφείλεται στην εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων που έκανε η αστυνομία.

Αργά τη νύχτα, η νομαρχία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι ο 22χρονος Μπουράκ Καραμάνογλου έχασε τη ζωή του από σφαίρα σε συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων. Αλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν, χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο.

Η κηδεία του 15χρονου, ο οποίος κατέληξε μετά από εννιά μήνες σε κώμα εξαιτίας χτυπήματος στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού, έγινε σε κλίμα αγανάκτησης και οργής, και με τεράστια συμμετοχή του κόσμου.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ η Αστυνομία επενέβη με αντλίες νερού και δακρυγόνα για να μην φτάσει η πομπή στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.

Επεισόδια και χρήση δακρυγόνων αναφέρθηκαν και στην Αγκυρα.

Ερντογάν: «Ειναι τσαρλατάνοι και όχι δημοκράτες»

Ο τούρκος πρωθυπουργός επανερχόμενος στο ίδιο ύφος την Πέμπτη, σε εγκαίνια έργου στην Άγκυρα, είπε: «Υποτίθεται ότι είναι δημοκράτες, ότι είναι υπέρ της ελευθερίας» αναφερόμενος στους διαδηλωτές και στην αντιπολίτευση, την οποία έχει κατηγορήσει ότι τους υποκινεί. «Πρόκειται για τσαρλατάνους, δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία, δεν πιστεύουν στην κάλπη» τόνισε.

«Λένε, ας δημιουργήσουμε χάος και ίσως υπάρξει αποτέλεσμα, αλλά οι αδελφοί μου στην Άγκυρα και σε όλη την Τουρκία θα τους δώσουν την απαραίτητη απάντηση στις 30 Μαρτίου» συνέχισε ο Ερντογάν.

Ο τούρκος πρωθυπουργός έχει παρουσιάσει τις διαδηλώσεις ως μέρος «συνολικού σχεδίου» του κινήματος Γκιουλέν, μαζί με την έρευνα για τις μίζες και τις πρόσφατες ηχογραφήσεις που υποτίθεται ότι εμπλέκουν και τον ίδιο, να ανατρέψουν την κυβέρνησή του.

Η συνωμοσιολογία γύρω από την υπόθεση έχει φτάσει τσο σημείο ακόμη και να ακουστεί η «υπόθεση» ότι το κώμα στο οποίο βρισκόταν ο 15χρονος Μπερκίν για σχεδόν εννέα μήνες τερματίστηκε σκόπιμα τις παραμονές των εκλογών.

«Στην Ελλάδα, ο υπουργός Εσωτερικών είχε παραιτηθεί»

Ο θάνατος του Μπερκίν ανεβάζει σε οκτώ τους επιβεβαιωμένους νεκρούς στο κύμα αντικυβερνητικών διαδήλωσεων, που είχαν πάρει διαστάσεις εξέγερσης και στις οποίες η αστυνομία απάντησε με πρωτοφανή ένταση.

Σε μία προσπάθεια να προλάβει τις εντάσεις, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνίζει πως πρόκειται «για πολύ λυπηρό περιστατικό, από χθες όλη η Τουρκία πενθεί».

O υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, διαφοροποιούμενος από τις δηλώσεις των υπόλοιπων στελεχών της κυβέρνησης, ανέφερε ότι αυτό που συνέβη στον Μπερκίν ήταν «μεγάλο λάθος». «Έχω κι εγώ γιο στην ηλικία του, δεν μπορώ να το φανταστώ» είπε.

Ενδεικτικό του πώς γίνεται η συζήτηση στην Τουρκία για το ζήτημα, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε:

«Το ίδιο είχε γίνει και στην Ελλάδα, αλλά εκεί παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη» -αναφερόμενος προφανώς στην παραίτηση που είχε υποβάλει ο Πρ. Παυλόπουλος το 2008, η οποία τελικά δεν είχε γίνει δεκτή.