Σκηνικό σαφούς διάσπασης σχηματίζεται στην Ουκρανία: Ενώ το Κίεβο εξετάζει διαδικασίες «εξπρές» για συνεργασία με τις δυτικές χώρες, η Κριμαία -τον έλεγχο στην οποία ουσιαστικά ασκούν οι ρωσικές δυνάμεις- κινείται με ταχύτατες διαδικασίες προς προσάρτηση στη Ρωσία. Την Δευτέρα, έπεσε το σήμα της ουκρανικής τηλεόρασης στην Κριμαία ενώ πλέον επίσημη γλώσσα είναι τα ρωσικά και όχι τα ουκρανικά.

Οσον αφορά στη διάσπαση σημαντικό ρόλο θεωρείται ότι παίζει το δημοψήφισμα στην Κριμαία στις 16 Μαρτίου, για την παραμονή στην Ουκρανία ή την προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία. Τόσο το Κίεβο όσο και οι δυτικές χώρες το έχουν απορρίψει ως παράνομη, η Μόσχα έχει διαμηνύσει πως η Κριμαία είναι «καλοδεχούμενη» ενώ η τοπική κυβέρνηση λέει πως η Κριμαία θα γίνει ρωσική μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι εκτιμήσεις στο διεθνή Τύπο πληθαίνουν πως το Κρεμλίνο δεν πρόκειται να αλλάξει την στάση του για συνομιλίες στον ελάχιστο δυνατό βαθμό μέχρι το δημοψήφισμα, οπότε και θα επανέλθει στη «βάση τετελεσμένων».

Ο ανατραπείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Βικτόρ Γιανουκόβιτς αναμένεται να κάνει δηλώσεις την Τρίτη από τη νότια Ρωσία, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Μόσχα ετοιμάζει πακέτο οικονομικής στήριξης αποκλειστικά για την Κριμαία στην «περιοχή» του 1,1 δισ. ευρώ και διαμηνύει στη Δύση πως η επέμβαση είναι «σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο», την ώρα που οι ΗΠΑ ενισχύουν την στρατιωτική συνεργασία με την Πολωνία και το ΝΑΤΟ εξετάζει στενότερες σχέσεις με το Κίεβο.

Όπως αναφέρει το Interfax, η Κριμαία θα λάβει 1,1 δισ. δολάρια για «ενίσχυση των υποδομών» της. Το πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται τον αντιπρόεδρο της επιτροπής Βιομηχανίας στη ρωσική Βουλή, Πάβελ Ντορότσιν, ο οποίος αναφέρει πως το ποσό (αντιστοιχεί σε 40 δισ. ρούβλια) προορίζεται «κατά κύριο λόγο» για επιχειρήσεις στον τομέα των εξοπλιστικών.

Από την άλλη πλευρά, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε πως ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ανέφερε μιλώντας στη γερμανική Bild πως η Συμμαχία έχει κάνει «σημαντικά βήματα από την Κυριακή» για την ουκρανική κρίση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά θα «εξεταστούν ενδελεχώς οι επιπτώσεις της κρίσης για το ΝΑΤΟ», κάτι που περιλαμβάνει επίσης και ενδεχόμενη υποστήριξη των αμυντικών συστημάτων χωρών μελών της συμμαχίας στην περιοχή.

Επιπλέον, «θα ενταθεί η συνεργασία μας με την Ουρκανία και θα συνεργαστούμε ακόμη καλύτερα για την επίτευξη δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων» ανέφερε ο Ράσμουσεν. Μεταξύ άλλων, στόχος είναι και η ενίσχυση των δυνατοτήτων του ουκρανικού στρατού, ανέφερε.

Ο γγ του ΝΑΤΟ επανέλαβε την καταδίκη της ρωσικής στάσης στην Κριμαία και τόνισε πως θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στη συνεργασία της Συμμαχίας με τη Μόσχα. «Ο σχεδιασμός για στενότερη συνεργασία έχει παγώσει, και οι σχέσεις θα αξιολογηθούν από την αρχή» είπε.

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές δυνάμεις στην Πολωνία ενισχύονται στο πλαίσιο κοινής στρατιωτικής άσκησης. Στη χώρα στάλθηκαν δώδεκα F16 και, σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Άμυνας, μέχρι την Πέμπτη αναμένονται 300 αμερικανοί στρατιώτες για την άσκηση.

Κριμαία: Πυρ ρώσων στρατιωτών σε ναυτική βάση

Πυρ με αυτόματα όπλα άνοιξαν ρωσικά στρατεύματα σε βάση του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Κριμαία, όπως δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Interfax.

Ο αξιωματικός, ο οποίος δεν κατονομάζεται, ανήκει σε μηχανοκίνητο τάγμα του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού και δήλωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη βάση κοντά στην πόλη Μπαχτσισαράι λίγο μετά τις 2 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), πήραν από τους Ουκρανούς τα κινητά τηλέφωνά τους και άρχισαν προσπάθειες να πάρουν και τα οχήματα.

Δεν υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των ουκρανών στρατιωτών και ο διοικητής της βάσης προσπαθεί να διαπραγματευθεί τον τερματισμό του επεισοδίου.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες για το επεισόδιο.

Σύμφωνα με το Interfax, φιλορωσικές πολιτοφυλακές και ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν, επίσης, το νοσοκομείο στη Συμφερόπολη και συγκέντρωσαν το προσωπικό σε μια αίθουσα «προφανώς για να συναντήσει τους νέους διευθυντές του ιδρύματος».

Στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, ρώσοι στρατιώτες αφόπλισαν ουκρανούς οπλίτες σε ουκρανική στρατιωτική βάση πυραύλων, δήλωσε ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στην Κριμαία.

Ο Βλαντισλάβ Σελεζνιόφ δήλωσε πως περίπου 200 στρατιώτες που επέβαιναν σε 14 φορτηγά κινήθηκαν προς το κτίριο γύρω στις 13:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και απείλησαν να το καταλάβουν αν οι ουκρανοί στρατιώτες δεν παρέδιδαν τα όπλα τους.