Στο τραπέζι κρατά ο Βλαντιμίρ Πούτιν την επιλογή της χρήσης στρατιωτικής βίας στην ανατολική Ουκρανία, έστω κι αν την χαρακτηρίζει λύση «έσχατης ανάγκης».

Επαναλαμβάνοντας τη ρωσική απόρριψη της νέας ηγεσίας στο Κίεβο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «πραξικοπηματική, στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας» τα γεγονότα στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο ρώσος πρόεδρος έδωσε την πρώτη ζωντανή συνέντευξη Τύπου μετά την κατάληψη της Κριμαίας από ρωσικά στρατεύματα, με φόντο την έντονη καταδίκη των δυτικών κυβέρνησεων.

Ο Πούτιν ξεκίνησε υπερασπιζόμενος τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λέγοντας «παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας, αλλά δεν ασκεί εξουσία».

Χαρακτήρισε παράνομη και πραξικοπηματική την «στρατιωτική κατάληψη» της εξουσίας στο Κίεβο, και απέρριψε ως παράνομα όλα όσα ακολούθησαν -συμπεριλαμβανομένου του διορισμού της μεταβατικής κυβέρνησης. «Μόνο το Κοινοβούλιο είναι νόμιμο» είπε ο Πούτιν. «Ο ουκρανικός λαός ήθελε αλλαγή, αλλά η παράνομη αλλαγή δεν μπορεί να ενθαρρύνεται» είπε ο ρώσος πρόεδρος.

Όσον αφορά την χρήση στρατιωτικής βίας, ο Πούτιν είπε πως «δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη για στρατιωτική βία στην Κριμαία, αλλά η Ρωσία έχει την επιλογή, ως έσχατη λύση».

Εάν υπάρξει «ανομία» στην ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία «διατηρεί το δικαίωμα να κάνει χρήση όλων των επιλογών» είπε ο Πούτιν. Κάτι τέτοιο, είπε, «θα ήταν σύννομο και εντός του διεθνούς δικαίου».

«Εάν λάβουμε την απόφαση να χρησιμοποιήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, θα είναι απολύτως νόμιμη. Έχουμε αίτημα από τον νόμιμο πρόεδρο» είπε, αναφερόμενος στον Γιανουκόβιτς.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανάκλησης του ρώσου πρέσβη στην Ουάσιγκτον είπε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «ύστατη λύση» και δεν θα ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε, επίσης, ότι εάν η Ουκρανία πραγματοποιήσει εκλογές κάτω από αυτές τις συνθήκες «τρομοκρατίας», όπως είπε, η Ρωσία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα.

Πρόσθεσε ότι εάν η Ουκρανία αδυνατεί να ξεπληρώσει τις οφειλές της για τις προμήθειες αερίου του Φεβρουαρίου, τα χρέη της προς τη Ρωσία θα φτάσουν περίπου τα 2 δισ. δολάρια.

Ο Πούτιν είπε, επίσης, ότι θεωρεί την αναστάτωση στις χρηματαγορές της Ρωσίας μια «τακτική» και «προσωρινή» απόφαση των επενδυτών.

Οι χρηματαγορές στη Μόσχα αλλά και το ρωσικό νόμισμα, το ρούβλι, υπέστησαν μια σχεδόν ελεύθερη πτώση τη Δευτέρα, μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία η οποία θορύβησε τους επενδυτές.

Παρ’ ολίγον θερμό επειδόσιο Ρώσων – Ουκρανών στρατιωτών

Οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει την ουκρανική αεροπορική βάση του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας έριξαν προειδοποιητικές βολές εναντίον ουκρανών στρατιωτών που προσπάθησαν να πλησιάσουν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ουκρανός αξιωματικός.

Οι άνδρες πυροβόλησαν στον αέρα την ώρα που ομάδα 300 ουκρανών στρατιωτών πλησίαζε στο αεροδρόμιο περίπου στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το πρακτορείο ο Ολέκσι Χραμόφ, αξιωματικός της βάσης του Μπελμπέκ.

«Πυροβόλησαν πολλές φορές στον αέρα και είπαν ότι θα άνοιγαν πυρ αν συνεχίζαμε να πλησιάζουμε» πρόσθεσε.

Οι ουκρανοί στρατιώτες παρέμειναν στο σημείο που βρίσκονταν έξω από τη βάση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τη βάση Μπελμπέκ στο εσωτερικό της οποίας βρίσκονται δεκάδες ουκρανοί στρατιώτες.

Την ίδια ώρα, παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έφτασαν στο Κίεβο και πρόκειται να ταξιδέψουν προς την Κριμαία προκειμένου να παρακολουθήσουν την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Ο επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας, Αντρέι Παρουμπι, τόνισε ότι η κατάσταση στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας είναι «περίπλοκη, αλλά σταθερή».

Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμη σαφές εάν η Ρωσία θα επιτρέψει στους παρατηρητές του ΟΑΣΕ να μπουν στην περιοχή. Διπλωμάτες, ωστόσο, αναφέρουν ότι η έγκριση της Ρωσίας δεν είναι νομικά απαραίτητη.