«Ακόμη και αν οι ψήφοι του Ερντογάν αυξηθούν ή πάρει το ίδιο ποσοστό ψήφων, πρόκειται για έναν πολιτικό σε παρακμή. Μέσα και έξω από τη Τουρκία παρατηρητές του Ερντογάν δεν τον παίρνουν στα σοβαρά» είπε ο βετεράνος τούρκος δημοσιογράφος, Χασάν Τζεμάλ, στην εφημερίδα Today’s Zaman. «Δυστυχώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί πόλωση στη χώρα. Δηλητηριάζει τους ανθρώπους. Αλλά ο λαός πρέπει να βρει τη λύση στην κάλπη και σε εναλλακτικές ειρηνικές πολιτικές επιλογές. Στο τέλος, η Τουρκία θα βρει τον σωστό δρόμο και η επιθυμία του Ερντογάν να παραμείνει μόνος στην εξουσία θα τελειώσει» προσέθεσε.
Ο Τζεμάλ, ο οποίος έχασε τη δουλειά του στην εφημερίδα Milliyet εξαιτίας των κυβερνητικών πιέσεων, λέει ότι τα μέσα ενημέρωσης στη Τουρκία είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ερντογάν θέλει πάση θυσία να καλύψει το σκάνδαλο διαφθοράς και στην προσπάθειά του αυτή, ασκεί μεγάλο έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης με το διαδίκτυο να είναι ο δεύτερος στόχος του. Πρόσφατα ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ επικύρωσε έναν δρακόντειο νόμο για μεγαλύτερο έλεγχο στο διαδίκτυο.
Όταν ρωτήθηκε για αυτή την απόφαση του Γκιουλ, ο Τζεμάλ είπε χαρακτηριστικά: «Είναι η πρώτη φορά που επικρίνω τον πρόεδρο. Είμαι δημοσιογράφος 45 χρόνια και παρατηρώ ότι οι πολιτικοί αλλάζουν τη στάση τους ανάλογα με το αν είναι ή όχι στην εξουσία. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν τη δημοκρατία όταν είναι στην αντιπολίτευση». Όπως σχολίασε ο Τζεμάλ «είναι ξεκάθαρο ότι διανύουμε μία πολύ σκοτεινή περίοδο όσον αφορά το κράτος δικαίου και την ελευθερία του λόγου. Εύχομαι ο Αμπντουλάχ Γκιουλ να είχε αποτελέσει παράδειγμα αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε».
Ο τούρκος δημοσιογράφος είπε ότι ο Ερντογάν πραγματοποιεί «ένα πραξικόπημα ενάντια στη δημοκρατία και στη χώρα του» προσπαθώντας να «κουκουλώσει» το σκάνδαλο διαφθοράς που συνταράσσει την κυβέρνησή του. «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αναπτύξει μία φοβία, φοβία προς τη δημοκρατία. Γιατί κάποιος να φοβάται τη δημοκρατία; Γιατί αν η δημοκρατία λειτουργεί, κάποια στιγμή κάποιος μπορεί να καλέσει κάποιον άλλον να λογοδοτήσει για κάτι που πήγε λάθος. Οι κατηγορίες διαφθοράς είναι τόσο μεγάλες και ο άνθρωπος που πρέπει να λογοδοτήσει για αυτό είναι ο Ερντογάν. Πού όμως υποτίθεται ότι πρέπει να λογοδοτήσει; Στο δικαστήριο, όπου θα αντιμετωπίσει κατηγορίες. Και επειδή ο Ερντογάν το γνωρίζει αυτό, φοβάται τη δημοκρατία» είπε ο Τζεμάλ.