Για πρώτη φορά τα δημόσια δημοτικά σχολεία της Γερμανίας προσφέρουν μαθήματα για τον πολιτισμό και την θρησκευτική διδασκαλία του ισλάμ, σε μια προσπάθεια με διπλό στόχο: αφενός την καλύτερη ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στο εκπαιδευτικό και κοινωνικό σύστημα, αφετέρου την αντιμετώπιση της επιρροής ακραίων ισλαμιστικών φωνών.

Στο κρατίδιο της Εσσης τα μαθήματα προσφέρουν στους νεαρούς μουσουλμάνους, αλλά και στους χριστιανούς, μια βασική εισαγωγή σε θέματα ισλαμικής παιδείας από την πρώτη δημοτικού. Δίνουν έμφαση στην ανθρωπιστική πλευρά του μουσουλμανισμού: στα διδάγματά του περί ανεκτικότητας, πνευματικής ανάπτυξης και φιλανθρωπίας.
Με τον τρόπο αυτό, οι γερμανικές Αρχές ελπίζουν ότι θα προστατεύσουν τα παιδιά μουσουλμανικών οικογενειών απέναντι σε ακραίες θρησκευτικές απόψεις, δίνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα πως αναγνωρίζουν πλήρως τη θρησκεία τους. «Για πολλές δεκαετίες κάναμε λάθος, αποξενώνοντας τους ανθρώπους. Όμως πλέον οι Γερμανοί αναγνωρίζουν πως είμαστε εδώ όλοι μαζί, εργαζόμαστε δίπλα δίπλα και μαζί πρέπει να εκπαιδεύσουμε σωστά τα παιδιά μας», λέει ο Νίκολας Μπέερ, ο τοπικός υπουργός Παιδείας στο κρατίδιο της Εσσης.
Σε σχετική ανταπόκριση των New York Times, «τα μαθήματα αυτά που διδάσκονται στο κρατίδιο της Εσσης εντάσσονται σε μια ευρύτερη παραδοχή πως η Γερμανία, ύστερα από δεκαετίες αδιαφορίας, θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τον μουσουλμανικό πληθυσμό της χώρας, αν όντως θέλει να επιτύχει την κοινωνική αρμονία, να ξεπεράσει το δημογραφικό της πρόβλημα και να αποκρούσει μία δυνάμει απειλή για την εθνική της ασφάλεια».
Σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους σε θέματα ασφαλείας, στο τελευταίο εξάμηνο τουλάχιστον δύο Γερμανοί στην Εσση σκοτώθηκαν στη Συρία έχοντας προφανώς στρατολογηθεί προηγουμένως από σκληροπυρηνικούς σαλαφιστές ιεροκήρυκες στη Φρανκφούρτη.
«Τέτοια γεγονότα προκαλούν ανησυχία όχι μόνον επειδή ορισμένοι νεαροί Γερμανοί αισθάνονται αποξενωμένοι και ανοικτοί σε μια πιθανή στρατολόγηση, αλλά και εξαιτίας του φόβου ότι θα μετεφέρουν τον ένοπλο αγώνα στη Γερμανία. Μάλιστα, κι άλλες χώρες της Ευρώπης με ολοένα και διευρυνόμενες μουσουλμανικές κοινότητες , όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία και οι σκανδιναβικές χώρες, αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις ενσωμάτωσης και ριζοσπαστικοποίησης», καταλήγει το δημοσίευμα.