Συγνώμη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη Βικτόρια Νούλαντ μετά τις δηλώσεις της σε βάρος της ΕΕ σε σχέση με την ουκρανική κρίση.

Η Νούλαντ κάνει λόγο για μια «ιδιωτική διπλωματική συνομιλία» που υπεκλάπη με «εντυπωσιακό τρόπο», αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει την προσβλητική της δήλωση που διέρρευσε στο Διαδίκτυο.

«Δεν θα σχολιάσω μια ιδιωτική διπλωματική συνομιλία» δήλωσε η Νούλαντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο. «Ο επαγγελματισμός (της υποκλοπής) είναι εντυπωσιακός. Η ποιότητα του ήχου είναι πολύ καλή» συνέχισε.

Η Νούλαντ δήλωσε ακόμη πως δεν πιστεύει ότι η διαρροή θα βλάψει τις σχέσεις της με την ουκρανική αντιπολίτευση, ενώ αρνήθηκε επίσης το ρωσικό ισχυρισμό πως αντικυβερνητικοί ακτιβιστές εκπαιδεύονται στο χώρο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τον «καθαρή φαντασία».

Οι απρεπείς δηλώσεις της Νούλαντ

Μια ηχογραφημένη συνομιλία ανάμεσα σε δύο Αμερικανούς διπλωμάτες έκανε την εμφάνισή της στο Διαδίκτυο, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ. Σε αυτήν, μία φωνή που μοιάζει με της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, αναφέρεται στην κρίση στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας απρεπή γλώσσα για την ΕΕ σε κάποιον που φέρεται να είναι ο Αμερικανός πρέσβης στην Ουκρανία.

Μιλώντας με τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Κίεβο, Τζέφρι Πάιατ, για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης στην Ουκρανία, η φωνή που φέρεται να ανήκει στη Νούλαντ δηλώνει ότι οι προσπάθειες στον ΟΗΕ θα πρέπει να υπερισχύσουν της θέσης της ΕΕ, λέγοντας: «Να πάει να γ***θεί η ΕΕ».

Ο συνομιλητής της φέρεται να λέει: «Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να κολλήσει, γιατί μπορείς να είσαι σίγουρη ότι αν δεν αρχίσει να προχωρά, οι Ρώσοι θα εργαστούν στα παρασκήνια για να το τορπιλίσουν».

Συγγνώμη για τα απρεπή σχόλια ζήτησαν οι ΗΠΑ, χωρίς να επιβεβαιώσουν -αλλά και χωρίς να αρνηθούν- ότι ήταν όντως η Νούλαντ που τα έκανε.

Ερωτηθείσα για την αυθεντικότητα της συνομιλίας, η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε: «Δεν είπα ότι δεν είναι αυθεντική».

Στη συνομιλία, η Νούλαντ φέρεται να λέει στον Ουκρανό πρεσβευτή ότι δεν πιστεύει πως σε μία νέα σύνθεση της κυβέρνησης θα πρέπει να συμμετάσχει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, πρώην πυγμάχος, Βιτάλι Κλίτσκο. «Δεν πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα» λέει.

«Νομίζω ότι ο Γιάτς (Αρσένιι Γιάτσενουκ) είναι αυτός που έχει την εμπειρία στα οικονομικά» δηλώνει.

Από την πλευρά του, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε στο BBC: «Η ΕΕ ασχολείται με το να βοηθά τους πολίτες της Ουκρανίας σε αυτή την πολιτική κρίση. Δεν σχολιάζουμε υποτιθέμενες συνομιλίες που έχουν διαρρεύσει».

Πυρά κατά της Ρωσίας

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν, πάντως, ότι πίσω από την υποκλοπή της συνομιλίας κρύβεται ρωσικός δάκτυλος.

«Θα έλεγα ότι καθώς το βίντεο το πρόσεξε πρώτα και το ανέβασε στο Twitter η ρωσική κυβέρνηση, πιστεύω ότι αυτό λέει κάτι για τον ρόλο της Ρωσίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, είπε ότι εάν οι Ρώσοι είναι υπεύθυνη για την τοποθέτηση κοριού και τη διαρροή της συνομιλίας, αυτό «θα είναι ένα νέο χαμηλό επίπεδο για τα τεχνάσματα της Ρωσίας».

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν κατηγόρησαν ευθέως τη Ρωσία για τη διαρροή του τηλεφωνήματος.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν ανέβασε το link στο Twitter, πριν αυτό προλάβει να διαδοθεί ευρέως, γράφοντας: «Κάπως αμφιλεγόμενη κριτική από την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, για την ΕΕ».

Την Πέμπτη, σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για ανάμειξη στην κρίση στην Ουκρανία.

Η Βικτόρια Νούλαντ είχε συνομιλίες στο Κίεβο με τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος της είπε ότι είναι υπέρ του διαλόγου με την αντιπολίτευση και μιας συμβιβαστικής λύσης.

Την Παρασκευή ο Γιανούκοβιτς θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο στο Σότσι, στο περιθώριο της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Μέρκελ: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ»

Για μια «ιδιωτική διπλωματική συνομιλία» που υπεκλάπη με «εντυπωσιακό» τρόπο έκανε λόγο η αμερικανίδα βοηθός υπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, η οποία αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την προσβλητική δήλωσή της σχετικά με το ρόλο της ΕΕ στην ουκρανική κρίση, την οποία η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε, την Παρασκευή, «απολύτως απαράδεκτη».

Σε μια συνομιλία που διέρρευσε και δημοσιοποιήθηκε στο YouTube, η Νούλαντ λέει στον αμερικανό πρεσβευτή στην Ουκρανία, σε μια συζήτησή τους σχετικά με τη στρατηγική για την πολιτική μετάβαση, «γ…σε την ΕΕ!». Η αμερικανίδα αξιωματούχος ζήτησε συγγνώμη από αξιωματούχους της ΕΕ.

Η εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Κριστιάνε Βιρτς δήλωσε πως η Μέρκελ εκτιμά τη δουλειά της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον, η οποία ηγείται των μεσολαβητικών προσπαθειών της ΕΕ ανάμεσα στον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους αντιπάλους του που έχουν βγει στους δρόμους.

«Η καγκελάριος βρίσκει αυτές τις παρατηρήσεις εντελώς απαράδεκτες και θέλει να τονίσει ότι η κ. Άστον κάνει μια εξαιρετική δουλειά», δήλωσε η Βιρτς σε συνέντευξη Τύπου.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να προσπαθεί όσο πιο εντατικά γίνεται για να κατευνασθεί η κατάσταση στην Ουκρανία», πρόσθεσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Μέρκελ.

«Δεν θα σχολιάσω μια ιδιωτική διπλωματική συνομιλία», δήλωσε η Νούλαντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο. «Ο επαγγελματισμός (της υποκλοπής) είναι εντυπωσιακός. Η ποιότητα του ήχου είναι πολύ καλή», συνέχισε ενώ οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκφράσει υποψίες ότι η Ρωσία έχει κάποιο ρόλο στην υποκλοπή αυτή.

Η Νούλαντ δήλωσε ακόμη πως δεν πιστεύει ότι η διαρροή θα βλάψει τις σχέσεις της με την ουκρανική αντιπολίτευση, ενώ αρνήθηκε επίσης το ρωσικό ισχυρισμό πως αντικυβερνητικοί ακτιβιστές εκπαιδεύονται στο χώρο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τον «καθαρή φαντασία».

Στη Μόσχα, αναλυτές διατυπώνουν υποθέσεις για το ποιος ευθύνεται για τη διαρροή.

Ο Αντρέι Σολντάτοφ, ένας κορυφαίος ρώσος ειδικός σε θέματα ασφαλείας, δήλωσε πως τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών μπορεί να ευθύνονται για την υποκλοπή, εξαιτίας των στενών σχέσεών τους.
Ωστόσο η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) έχει ένα πλεονέκτημα έναντι των Ρώσων, δήλωσε ο Σολντάτοφ. «Τα συστήματα παρακολούθησης της SBU είναι πιο επεμβατικά επειδή στην Ουκρανία έχουν λιγότερο περιοριστικούς νόμους απ’ ό,τι στη Ρωσία», εξήγησε ο ρώσος αναλυτής.