Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιθανότατα συνέλεγαν δεδομένα από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των μελών του Κογκρέσου, παραδέχτηκε την Τρίτη ο υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζέιμς Κόουλ, καταθέτοντας στην επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ανώτερος αξιωματούχος παραδέχεται ότι πιθανότατα συλλέγονταν στοιχεία από Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές. Μέχρι σήμερα η NSA αρνιόταν ότι «κατασκόπευε» το Κογκρέσο, λέγοντας ότι «δεν γινόταν τίποτα που να μπορεί να θεωρηθεί κατασκοπεία».

Στην κατάθεσή του, ο Κόουλ αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν παρακολουθούνταν και τα τηλεφωνήματα του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Κόουλ ρωτήθηκε για το θέμα στη διάρκεια της κατάθεσής του στην επιτροπή, η συνεδρίαση της οποίας ήταν αφιερωμένη στο σάλο που έχει προκαλέσει το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

Όταν ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Ντάρελ Ίσα τον ρώτησε εάν η NSA συλλέγει δεδομένα από τα τηλέφωνα της Βουλής των Αντιπροσώπων (όπως τους αριθμούς που καλούνταν από αυτά, τη διάρκεια των τηλεφωνημάτων και την ημερομηνία τους) ο Κόουλ απάντησε: «Ναι, πιθανότατα το κάνουμε».

Έσπευσε, πάντως, να προσθέσει ότι δεν επιτρέπεται να εξεταστούν αυτά τα στοιχεία, εάν δεν υπάρχει σοβαρή υποψία ότι οι αριθμοί αυτοί συνδέονται «με μία γνωστή τρομοκρατική απειλή».

Αν και η αποκάλυψη θεωρείται μάλλον αναμενόμενη, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει οργή στους πολιτικούς διαδρόμους της Ουάσινγκτον.

Μετά τη δήλωση αυτή, ο Ντ.Ίσα ρώτησε τον Κόουλ εάν παρακολουθούνται και οι τηλεφωνικές κλήσεις του Ομπάμα, όμως ο υφυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει, υποσχόμενος ότι θα το κάνει κάποια άλλη στιγμή.

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής επέμεινε στο ερώτημά του, επισημαίνοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συνομιλεί με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, το κινητό τηλέφωνο της οποίας ήταν υπό παρακολούθηση.

Μέλη του Κογκρέσου κάλεσαν τον Μπαράκ Ομπάμα να βάλει τέλος στην αμφιλεγόμενη πρακτική, προειδοποιώντας τον ότι διαφορετικά ρισκάρει να χάσει τις δυνατότητες που του προσφέρει ο αντιτρομοκρατικός νόμος. που ψηφίστηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Στις 17 Ιανουαρίου ο Ομπάμα υποσχέθηκε να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του συστήματος παρακολουθήσεων, ανακοινώνοντας ότι θα αλλάξει ο τρόπος φύλαξης των εκατομμυρίων τηλεφωνικών δεδομένων που συλλέγονται.

Ο Μπομπ Γκουντλέιτ, ο πρόεδρος της επιτροπής στην οποία κατέθεσε ο Κόουλ, προειδοποίησε πάντως ότι «η παραχώρηση της φύλαξης των δεδομένων σε ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερες ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής».

Από την πλευρά του, ο Τζέιμς Σενσιμπρένερ, ένας από τους συντάκτες του αντιτρομοκρατικού νόμου που ψηφίστηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, δήλωσε σοκαρισμένος επειδή το άρθρο 215 του Νόμου για τις παρακολουθήσεις για την πληροφόρηση (FISA) χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει την τεράστια επιχείρηση συλλογής μεταδεδομένων.

Στα δίχτυα της NSA και ο Σρέντερ

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ κατασκόπευαν, τουλάχιστον από το 2002, τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, προκάτοχο της Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με αποκαλύψεις της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης NDR.

Το όνομα του Σρέντερ, ο οποίος διατέλεσε καγκελάριος από το 1998 μέχρι το 2005, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προσώπων και των θεσμών που παρακολουθούνταν από την NSA τουλάχιστον από τις αρχές του 2002, όταν ξεκίνησε η δεύτερη θητεία του.

Τότε ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος είχε αντιταχθεί στη συμμετοχή της Γερμανίας σε επέμβαση στο Ιράκ.

Η NSA βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου παρακολουθήσεων από το καλοκαίρι του 2013, όταν ο πρώην συνεργάτης της Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε το εύρος των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της καθώς και το γεγονός ότι παρακολουθούσε ξένους ηγέτες, περιλαμβανομένης της Άνγκελα Μέρκελ.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν σάλο στη Γερμανία και κρίση στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την έρευνα της NDR, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εφημερίδα Zideutsche Zeitung, προκύπτει ότι η Μέρκελ δεν ήταν στόχος παρακολουθήσεων πριν αναλάβει τα καθήκοντά της στην καγκελαρία.

Ο κωδικός «388» στη «λίστα των στόχων» αφορούσε τον προκάτοχό της.

«Την εποχή εκείνη δεν θα μου περνούσε απ’ το μυαλό, σήμερα όμως δεν με ξαφνιάζει» είπε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ όταν ρωτήθηκε σχετικά από το κανάλι και την εφημερίδα.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου φαίνεται ότι ο καγκελάριος Σρέντερ και, ασφαλώς και άλλοι, παρακολουθούνταν» δήλωσε στην τηλεόραση ο βουλευτής των Πρασίνων και ειδικός σε θέματα ασφάλειας Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε, το κόμμα του οποίου συμμετείχε στην κυβέρνηση του Σρέντερ.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι έχει σταματήσει η παρακολούθηση της Μέρκελ και κάτι τέτοιο δεν θα ξαναγίνει «όσο είναι αυτός πρόεδρος», όμως προειδοποίησε ότι, γενικά, η NSA θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της στο εξωτερικό.