Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα θα ανακοινώσει στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους την έκδοση μιας εκτελεστικής εντολής, με την οποία θα αυξηθεί το κατώτατο ωρομίσθιο στα 10,10 δολάρια για τους συμβασιούχους του ομοσπονδιακού κράτους που συνάπτουν νέες συμβάσεις.

Παράλληλα, ο Ομπάμα θα καλέσει το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει νόμο που θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζόμενους στα 10,10 δολάρια ανά ώρα -από 7,25 δολάρια σήμερα- και θα συνδέει στο εξής το ωρομίσθιο με τον πληθωρισμό.

Η εκτελεστική εντολή του προέδρου, ένα κείμενο με ισχύ νόμου, αφορά νέες ή υπάρχουσες συμβάσεις. Θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2015.

Η έκδοση μιας εκτελεστικής εντολής επιτρέπει στον πρόεδρο να παρακάμψει το Κογκρέσο, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται γενικά σε μια ευρεία αύξηση του κατώτερου μισθού.

Καθώς τα ποσοστά του Αμερικανού προέδρου μειώνονται (η αποδοχή του έργου του έχει πέσει στο 43%) και οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται μόλις έξι έδρες μακριά από τον έλεγχο της Γερουσίας, ο Ομπάμα θα προσπαθήσει στην ομιλία του να προωθήσει μέτρα φιλολαϊκά.

Πολλοί θεωρούν ότι η ομιλία που θα εκφωνήσει ο Αμερικανός πρόεδρος το βράδυ της Τρίτης (ξημερώματα Τετάρτης, ώρα Ελλάδος) αποτελεί την τελευταία του ευκαιρία να αναλάβει σημαντική δράση.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή τη φορά, οι υποσχέσεις του Αμερικανού προέδρου θα είναι πιο «σεμνές», καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα -αλλά και οι ψηφοφόροι- γνωρίζει ότι καμία από τις προτεραιότητες στις οποίες αναφέρθηκε στην ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους το 2013, δεν «πέρασε» από το Κογκρέσο.

Ο Ομπάμα προσπαθεί να ανακάμψει έπειτα από μια δύσκολη πέμπτη χρονιά στην προεδρία, που σημαδεύτηκε από την αποτυχία του να περάσει στο Κογκρέσο νομοθετήματα για το μεταναστευτικό και την οπλοκατοχή, ενώ «βαριά σκιά» έριξαν τα προβλήματα που αντιμετώπισε το νέο σύστημα για την περίθαλψη λόγω της ανεπάρκειας του ιστοτόπου, ενώ το γεγονός ότι εμφανίστηκε αβέβαιος για το τι να κάνει όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία δεν βοήθησε την εικόνα του, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Στόχος η ενίσχυση της μεσαίας τάξης

Όπως αναφέραμε ήδη, ένα από τα φιλολαϊκά μέτρα της κυβέρνησης Ομπάμαείναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία ανάμεσα στους εργαζόμενους που αφορά η αύξηση είναι οι επιστάτες κτιρίων αλλά και οι εργαζόμενοι στις κατασκευές.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η αύξηση των μισθών θα «βοηθήσει τους φορολογούμενους», θα «αυξήσει την (καταναλωτική) πίστη» και θα «οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά».

«Η αύξηση των μισθών για αυτούς που βρίσκονται στη βάση (της πυραμίδας των απολαβών) θα βελτιώσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στην κυβέρνηση» σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας των ΗΠΑ.

Άλλες προτεραιότητες, στις οποίες θα αναφερθεί ο Ομπάμα, είναι η μείωση των ανισοτήτων ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς και η ενίσχυση της μεσαίας τάξης -η οικονομική ανάκαμψη της οποίας βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας του Ομπάμα.

Ο Μπ.Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει εκτελεστικές διαταγές για θέματα όπως οι συντάξεις αλλά και η επανεκπαίδευση εργαζομένων, μέτρα που έχουν στόχο να βοηθήσουν τη μεσαία τάξη.

«Φέτος […] ο πρόεδρος θα αναζητήσει όσες περισσότερες ευκαιρίες μπορεί για να συνεργαστεί με το Κογκρέσο με διακομματικό τρόπο. Αλλά όταν οι θέσεις απασχόλησης και το βιοτικό επίπεδο των Αμερικανών εξαρτώνται από το να γίνει κάτι, δεν θα περιμένει το Κογκρέσο» σημείωσε ο Νταν Φάιφερ, ένας από τους στενότερους συμβούλους του προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να επαναλάβει στην ομιλία του την έκκλησή του προς το Κογκρέσο να επικυρώσει το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, το οποίο εμπόδισαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Θα προσπαθήσει, επίσης, να προβάλει την προσπάθειά του για τη βελτίωση του συστήματος περίθαλψης, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της εφαρμογής του, η οποία σημαδεύτηκε από πολλά τεχνικά προβλήματα εξαιτίας μιας ατελείωτης σειράς δυσλειτουργιών στον ιστότοπο που αποτελεί το βασικό εργαλείο για αυτήν.

Η σημαντικότερη φετινή ομιλία του προέδρου προετοιμάζεται εδώ κι εβδομάδες, με τον Ομπάμα να την επεξεργάζεται τη νύχτα και τον βασικό του λογογράφο Κόντι Κίναν την ημέρα, αλλά και με συνεισφορές από ακαδημαϊκούς, εκλεγμένους αξιωματούχους, ειδικούς σε ζητήματα πολιτικής, πρώην κυβερνητικά στελέχη και επιχειρηματίες.

Μαζί με τη σύζυγο του προέδρου, Μισέλ Ομπάμα, θα παρακολουθήσουν την ομιλία, άνθρωποι που προέβησαν σε ηρωικές πράξεις στη διάρκεια των βομβιστικών επιθέσεων στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, ένας πυροσβέστης ο οποίος συμμετείχε στις σωστικές προσπάθειες μετά τον ανεμοστρόβιλο που είχε πλήξει την Οκλαχόμα, αλλά και ο πρώτος επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής, ο οποίος δήλωσε ανοικτά την ομοφυλοφιλία του.

Ένας από τους στόχους του Ομπάμα θα είναι να παρουσιάσει το όραμά του για την οικονομία, ένα όραμα το οποίο θα μπορούν να υιοθετήσουν οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, όταν θα αποπειραθούν να διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία και να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Η οικονομία θα είναι αυτό που θα καθορίσει εάν ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη στον πρόεδρο. Αν η οικονομία πάει καλά, ο κόσμος θα συγχωρέσει πολλά πράγματα που έκανε ή δεν έκανε ο πρόεδρος» σημείωσε ο Άντι Σμιθ, διευθυντής του Κέντρου Μελετών του Πανεπιστημίου του Νιου Χάμσιρ.

Την ομιλία του Ομπάμα θα παρακολουθήσουν προσεκτικά και οι Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοί του, ώστε να συμπεράνουν εάν υπάρχουν τομείς όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία, για παράδειγμα σε θέματα όπως η επέκταση του εμπορίου.