Στην έναρξη της δεύτερης από τις συνολικά τέσσερις δίκες σε βάρος του, αυτής για την απόδρασή του το 2011, έφτασε το πρωί της Τρίτης ο Μοχάμεντ Μόρσι εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας.

Ο ανατραπείς ισλαμιστής πρόεδρος μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο χώρο που γίνεται η δίκη και αναμένεται, όπως και στην πρώτη του (και μέχρι στιγμής, μοναδική) εμφάνιση ενώπιον δικαστών να επαναλάβει ότι δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία και να επιμείνει ότι είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Αιγύπτου.

Το αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ ανέφερε ότι ο Μόρσι οδηγήθηκε το πρωί από την φυλακή Μποργκ αλ Άραμπ της Αλεξάνδρειας στο συγκρότημα της αστυνομικής ακαδημίας στο ανατολικό Κάιρο, όπου ήδη βρίσκονταν δεκάδες άλλοι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση.

Ο Μόρσι δεν είχε οδηγηθεί στην προγραμματισμένη έναρξη της δίκης στις 8 Ιανουαρίου, επειδή οι καιρικές συνθήκες είχαν εμποδίσει την απογείωση του ελικοπτέρου.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι βρισκόταν το 2011, μαζί με αρκετά άλλα μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων, στη φυλακή. Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του Μουμπάρακ, απέδρασε μαζί με εκατοντάδες άλλους κρατουμένους κατά τη διάρκεια απόδρασης στην οποία, σύμφωνα με την εισαγγελία εμπλέκονταν η Χαμάς και η Χεζμπολάχ.