Τώρα που η πλατεία Ανεξαρτησίας βάφτηκε με το αίμα των πρώτων νεκρών, οι εικόνες από τις ταραχές στο Κίεβο θυμίζουν πεδίο μάχης, με δεκάδες χιλιάδες οργισμένους διαδηλωτές απέναντι στα ΜΑΤ.
Οι τρεις νεκροί –πέντε κατά την αντιπολίτευση –χτυπήθηκαν από σφαίρες των δυνάμεων καταστολής, κάτι που διαψεύδει η κυβέρνηση. Ενας βρετανός δημοσιογράφος του BBC ήταν εκεί και περιέγραψε τα όσα είδε αμέσως μετά την επίθεση.
«Ηταν λίγο μετά τις 7.00 όταν έλαβα πληροφορίες ότι ένας άνδρας είχε σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Πήγα στην ιατρική μονάδα στο κτίριο της Ακαδημίας των Επιστημών, ακριβώς δίπλα στα οδοφράγματα, για να τις επιβεβαιώσω.
Οταν έφτασα, φρουροί είχαν περικυκλώσει τον χώρο. Ενας νεαρός εκπρόσωπος της ιατρικής υπηρεσίας των διαδηλωτών βγήκε έξω και είπε ότι ένας νέος άνδρας είχε πράγματι σκοτωθεί, περίπου στις 6.00, και ότι περίμεναν την αστυνομία και ιατροδικαστές» γράφει ο ρεπόρτερ.
«Πέντε ή δέκα λεπτά αργότερα, έφτασε η αστυνομία μαζί με έναν ειδικό του εγκληματολογικού. Μετά μπήκε μέσα μια άλλη ομάδα από άνδρες, με κοστούμια και φακέλους με έγγραφα. Ηταν από το γραφείο του εισαγγελέα. Οι αστυνομικοί μιλούσαν συνεχώς στο τηλέφωνο με κάποιον».
Αναταραχή


«Η κατάσταση έγινε πολύ τεταμένη καθώς όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι έφταναν στο κτίριο και η είδηση για τον θανάσιμο πυροβολισμό εξαπλώθηκε μεταξύ των διαδηλωτών. Εν τω μεταξύ, τα ΜΑΤ παρέμεναν στις θέσεις τους, ρίχνοντας ακόμη σφαίρες από καουτσούκ και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Οι διαδηλωτές απαντούσαν με πυροτεχνήματα και βόμβες μολότοφ κατά της αστυνομίας» συνεχίζει ο ανταποκριτής του BBC.
«Τότε είδα τα ΜΑΤ να κινούνται πολύ γρήγορα προς τα οδοφράγματα, αλλά τους σταμάτησαν οι βόμβες μολότοφ και τραβήχθηκαν πίσω στις θέσεις τους. Εμείς στρέψαμε την προσοχή μας σε ό,τι γινόταν με τους ανακριτές. Ακριβώς τότε υπήρξε μια μεγάλη αναταραχή στο πλήθος και οι διαδηλωτές άρχιζαν να φωνάζουν «τρέξτε μακριά». Είδαμε τα ΜΑΤ πάνω στα οδοφράγματα. Εγινε πανδαιμόνιο από τις φωνές και τις εκρήξεις. Ανέβηκα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μου, που βλέπει στην πλατεία και κοίταξα έξω από το παράθυρο. Είδα τις ειδικές δυνάμεις να κάνουν μια μαζική επίθεση εναντίον των διαδηλωτών, που έκαναν γρήγορα πίσω. Είδα τα ΜΑΤ στην πρώτη γραμμή της επίθεσης να πυροβολούν με σφαίρες από καουτσούκ τους διαδηλωτές» προσθέτει ο βρετανός ρεπόρτερ.
«Επαιρνα φωτογραφίες από το παράθυρό μου, όταν κοίταξα κάτω και είδα έναν πεσμένο άνθρωπο, που δεν έδειχνε σημάδια ζωής.
Αρκετοί άνδρες των ΜΑΤ μαζεύτηκαν γύρω του και άρχισαν να τον σκουντάνε με τα χέρια και τα πόδια τους. Αρχισα να τους καταγράφω με την βιντεοκάμερα για 10 ή 15 δευτερόλεπτα καθώς άγγιζαν το σώμα, που είχε μείνει εντελώς ακίνητο. Και μετά οι αστυνομικοί το σήκωσαν στα χέρια και το έσυραν πίσω από τις γραμμές των ΜΑΤ. Ολη η σκηνή κράτησε περί τα πέντε λεπτά» καταλήγει ο ανταποκριτής του BBC.
Και όμως, το κίνημα άρχισε ειρηνικά, εδώ και δύο μήνες. Λίγες χιλιάδες φιλοευρωπαίοι της αντιπολίτευσης κατέβηκαν στους δρόμους, μετά την άρνηση του προέδρου Γιανουκόβιτς να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ και τη στροφή του προς τη Μόσχα για χρηματοδότηση και εμπορική συνεργασία.
Ο κόσμος όχι μόνο δεν έφευγε, αλλά γινόταν κάθε μέρα πιο πολύς. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η καθολική απαγόρευση των διαδηλώσεων και η περιστολή της πολιτικής ελευθερίας, την οποία διέταξε, ενοχλημένο, το καθεστώς με νόμο-εξπρές τη «Μαύρη Πέμπτη» (16 Ιανουαρίου).
Ποιος ευθύνεται για την κλιμάκωση της βίας;


Αντίθετα από τη διαδεδομένη εκδοχή που μιλάει για προβοκάτορες της αστυνομίας, πίσω από τις πρώτες βίαιες συγκρούσεις φαίνεται πως ήταν ακροδεξιοί του «Δεξιού Τομέα» και της οργάνωσης «Μπράστβο» («Αδελφότητα»), φασίστες που περιγράφουν την ιδεολογία τους σαν «χριστιανοορθόδοξο εθνικοαναρχισμό».
Οι σωματώδεις οπαδοί τους είναι πανταχού παρόντες στην πλατεία. Στέκονται πάνω στα οδοφράγματα, φορώντας κράνη και μάσκες του σκι, κραδαίνοντας ρόπαλα και σπασμένα μπουκάλια, και είναι εκείνοι που πρωταγωνιστούν στα επεισόδια με τα ΜΑΤ.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 24 Ιανουαρίου 2014

HeliosPlus