Οι αμερικανικές υπηρεσίες «διείσδυσαν» στα στρατιωτικά δίκτυα της Ρωσίας, της Κίνας και πολλών άλλων χωρών, αποκαλύπτουν οι «New York Times» με βάση στοιχεία από έγγραφα κρατικών οργάνων και όσα «διέρρευσαν» από τον πρώην υπάλληλο των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών Εντουαρντ Σνόουντεν.

Η «διείσδυση», γράφει η εφημερίδα, έγινε από το Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (ΝSΑ) στα πλαίσια προγράμματος με κωδικό όνομα Quantum αρχίζοντας από τα δίκτυα του Κινέζικου Στρατού, με δεύτερο τα καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού και σε συνέχεια σε εμπορικούς οργανισμούς της Ευρώπης, τα ρώσικα στρατιωτικά δίκτυα, συγκεκριμένους στόχους στο Πακιστάν, Ινδία, Σαουδική Αραβία κ.α.
Κρατικός αξιωματούχος πληροφόρησε (ανώνυμα) την εφημερίδα ότι 100.000 τουλάχιστον κομπιούτερ σε όλο τον κόσμο υπήρξαν «θύματα» της NSA. Το πρόγραμμα Quantum λειτουργεί από τις αρχές του 2008 με την εγκατάσταση ειδικών τσιπς σε κομπιούτερ εμπορίου. Τα τσιπς, αόρατα με γυμνό μάτι και σχεδόν αδύνατο να αποκαλυφθούν από τον χρήστη του κομπιούτερ, «ζωντανεύουν» και μεταδίδουν αυτόματα όλα όσα γράφονται στην οθόνη του υπολογιστή.
Η εφημερίδα γράφει ότι «συνήθως» το τσιπ τοποθετείται από έναν κατάσκοπο, από την εταιρία κατασκευής του κομπιούτερ – ύστερα από σχετική συμφωνία- αλλά και «από άλλα πρόσωπα».