ΛΟΝΔΙΝΟ
Ένας στους τρεις ενήλικους στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου είναι σήμερα υπέρβαρος ή παχύσαρκος, αγγίζοντας περίπου το ένα δισεκατομμύριο σε αριθμό, σύμφωνα με βρετανική έκθεση. Εκπρόσωποι από το Ινστιτούτο Υπερπόντιας Ανάπτυξης (ODI) στην έκθεση τους με τίτλο «Future Diets» (Η Διατροφή του Μέλλοντος) δηλώνουν πως ένα στα τρία άτομα παγκοσμίως είναι πλέον τουλάχιστον υπέρβαρο και τονίζουν πως οι κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν επειγόντως μέτρα για την ενημέρωση κι εκπαίδευση του κοινού σε θέματα διατροφής.
Σε παγκόσμια κλίμακα, το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού που παρουσιάζει πολύ υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος -άρα είναι παχύσαρκο- έχει αυξηθεί από 23% σε 34% από το 1980 έως το 2008. Αυτή η αύξηση αντικατοπτρίζει περισσότερο την κατάσταση στον αναπτυσσόμενο κόσμο και συγκεκριμένα σε χώρες όπου το εισόδημα αυξάνεται σταδιακά, όπως η Αίγυπτος και το Μεξικό. Συνολικά πάνω από 904 εκατομμύρια άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες ανήκουν πλέον στην κατηγορία των υπέρβαρων ή των παχύσαρκων, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 1980 ήταν μόλις 250 εκατομμύρια.
Το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων σε όλο το κόσμο έχει η Βόρεια Αμερική με 70% επί του συνολικού πληθυσμού των ενηλίκων και ακολουθεί το Μεξικό με 68% και η Νότια Αφρική με 66%.

«Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η δυνατότητα διάθεσης επεξεργασμένων τροφών, η στροφή από τα δημητριακά και τους σπόρους στα λιπαρά, τη ζάχαρη, τα έλαια και τα ζωικά προϊόντα καθώς και η διαφήμιση είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που έχουν επηρεάσει αρνητικά τις διατροφικές συνήθειες», αναφέρει η έκθεση του Ινστιτούτου, προβλέποντας ταυτόχρονα μια «τεράστια αύξηση στα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά, τους καρκίνους και το διαβήτη».
Η λεγόμενη «παχυσαρκία των φτωχών», δηλαδή το γεγονός ότι η ασθένεια αρχίζει να πλήττει περισσότερο τα οικονομικώς αδύναμα στρώματα της κοινωνίας και όχι τους πιο εύπορους, έχει εξελιχθεί σε ένα ιατρικό παράδοξο το οποίο ερεύνησε και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ από το 2010, η παχυσαρκία σαρώνει πλέον τις αναπτυσσόμενες χώρες. Μάλιστα ειδικά η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Νότια Αφρική «πρέπει να λάβουν αμέσως μέτρα για την αντιστροφή της τάσης της αυξανόμενης παχυσαρκίας, προτού φθάσει στα υψηλά επίπεδα των βιομηχανικών χωρών».
Ήδη στη Βραζιλία και στη Νότια Αφρική τα ποσοστά των παχύσαρκων έχουν υπερβεί τον μέσο όρο στις 33 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, όπου το 50% των ενηλίκων είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Και ενώ λιγότεροι από το 20% των Ινδών και λιγότεροι από το 30% των Κινέζων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ο πληθυσμός στις δυο αυτές χώρες «κινείται με ταχύτητα προς την λάθος κατεύθυνση» προειδοποιούσε η έκθεση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Τhe Lancet».