Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας και ο πρόεδρος της Κένυας βρίσκονται στο Νότιο Σουδάν συνομιλώντας πίσω από κλειστές πόρτες με τον πρόεδρο της χώρας Σάλβα Κιρ σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της βίας που έχει κοστίσει χιλιάδες ζωές σε 11 ημέρες, προκαλώντας φόβους για διολίσθηση του Νότιου Σουδάν σε εμφύλιο πόλεμο.

Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί επίσης στο Ναϊρόμπι της Κένυας σύνοδος κορυφής της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη (IGAD), στην οποία λαμβάνουν μέρος χώρες της ανατολικής Αφρικής, προς αναζήτηση τρόπων για την επίλυση της κρίσης.

Την ίδια στιγμή, τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν έκκληση για τη συγκέντρωση 66 εκατ. δολαρίων για την παροχή έκτακτης βοήθειας στο λαό του Νότιου Σουδάν μέχρι τον επόμενο Μάρτιο.

Σύμφωνα με το γραφείο για τον συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA ), οι προτεραιότητες είναι η υγεία, η διανομή τροφίμων και τα κέντρα διαχείρισης εκτοπισμένων εξαιτίας των μαχών και της εθνοτικής βίας των τελευταίων ημερών.

«Τουλάχιστον 90.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες, εκ των οποίων οι 58.000 είναι πρόσφυγες σε βάσεις των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα» όπως δήλωσε την Πέμπτη ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, Τόμπι Λάνζερ.

Ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιρ έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί με τον αντίπαλό του, πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Ρικ Μάκαρ, ώστε να τερματιστεί η βία.

Ο Μάκαρ, ο οποίος αποπέμφθηκε από αντιπρόεδρος της χώρας τον Ιούλιο, έχει επίσης δηλώσει έτοιμος να διαπραγματευτεί, όμως ζητεί την παραίτηση του Κιρ κατηγορώντας τον ότι έχει δικτατορικές τάσεις.

Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι η σύγκρουση είναι πολιτική και όχι φυλετική. Όμως πολλοί από τους πολίτες που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις βάσεις του ΟΗΕ έχουν δηλώσει ότι στοχοποιήθηκαν εξαιτίας της φυλής τους. Ο πρόεδρος Κιρ ανήκει στη φυλή Ντίνκα, ενώ ο Μάκαρ στη φυλή Νούερ.

Η Χίλντε Τζόνσον, απεσταλμένη του ΟΗΕ στον Νότιο Σουδάν, έχει ανακοινώσει ότι έχει επικοινωνήσει και με τους δύο άνδρες.

«Δεν επιθυμούν την περαιτέρω κλιμάκωση της βίας. Και οι δύο έχουν πει ότι επιθυμούν να συνομιλήσουν, να υπάρξει διάλογος και να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη» σημείωσε η Τζόνσον.

«Οι ηγέτες της περιοχής, που είναι μέλη της IGAD, έχουν ξεκινήσει προσπάθειες να φέρουν τις δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου. Ελπίζουμε να μπορέσει να σημειωθεί πρόοδος πολύ σύντομα», πρόσθεσε η ίδια, προειδοποιώντας ότι «η χώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι».

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στείλει τον ειδικό απεσταλμένο Αλεξάντερ Ρόντος στο Νότιο Σουδάν για να υποστηρίξει μια πολιτική λύση στην κρίση, όπως ανέφερε στο λογαριασμό της στο twitter η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Η Άστον κάλεσε τις δύο πλευρές να αφήσουν τα όπλα, επισημαίνοντας ότι «ανησυχεί βαθιά» για την επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν σε χριστουγεννιάτικο μήνυμά του προς τον λαό του Νότιου Σουδάν υπογράμμισε ότι ο Οργανισμός θα σταθεί στο πλευρό του στην πιο δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από το Σουδάν το 2011.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Κιρ ζήτησε την Τετάρτη να τερματιστούν οι αδικαιολόγητες σφαγές και οι ωμότητες, την ώρα που ο κυβερνητικός στρατός εξακολουθούσε να μάχεται εναντίον των ανταρτών οπαδών του Ρικ Μάκαρ στην πετρελαιοπαραγωγό πολιτεία του Άνω Νείλου.

«Αθώοι άνθρωποι έχουν αδικαιολόγητα σκοτωθεί. Άνθρωποι στοχοποιούν άλλους εξαιτίας της φυλής στην οποία ανήκουν. Είναι απαράδεκτο» υπογράμμισε ο Κιρ, σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό της κυβέρνησης του Νότιου Σουδάν στο twitter.

«Οι ωμότητες που σημειώνονται τώρα πρέπει να σταματήσουν αμέσως» πρόσθεσε.

Παρά τις εκκλήσεις της Αφρικανικής Ένωσης για κατάπαυση του πυρός στη διάρκεια των Χριστουγέννων, τα κυβερνητικά στρατεύματα και οι αντάρτες συγκρούονταν την Τετάρτη στην Μαλάκαλ, πρωτεύουσα της πολιτείας του Άνω Νείλου.