Άλλους 25 αξιωματικούς της αστυνομίας απέπεμψαν την Κυριακή οι τουρκικές αρχές για την έρευνα διαφθοράς, την οποία ο τούρκος πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει ως «βρώμικη επιχείρηση» κατά της κυβέρνησής του.

Η εν λόγω έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες συνολικά σε 24 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι γιοι δύο υπουργών και ο γενικός διευθυντής της κρατικής τράπεζας Halkbank, διευρύνεται. Το Σάββατο απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες στους γιους των υπουργών και σε άλλα 12 άτομα.

Η κυβέρνηση απάντησε με την αποπομπή περίπου 70 αξιωματικών της αστυνομίας -ανάμεσά τους οι διοικητές πέντε διευθύνσεων της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης- από το Σώμα.

Κάποιοι άλλοι έχουν μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες από την περασμένη εβδομάδα, οπότε ξεκίνησαν οι προσαγωγές υπόπτων για συμμετοχή σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Σάββατο «διεθνείς οργανώσεις» και «σκοτεινές συμμαχίες» ότι ενθαρρύνουν την έρευνα για διαφθορά που πλήττει συνεργάτες του και είπε ότι θα συνεχιστεί η προσαγωγή εκείνων που βρίσκονται πίσω από την έρευνα.

Σε ομιλία του στη βόρεια πόλη Όρντου, ο Ερντογάν έκανε λόγο για συνωμοσία και κατηγόρησε ένα «κράτος μέσα στο κράτος» ότι ευθύνεται γι’ αυτόν τον «βρώμικο πόλεμο» που έχει στόχο να κηλιδώσει τη φήμη του.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τους αξιωματικούς για κατάχρηση εξουσίας, λέγοντας ότι δεν ενημέρωσαν την προϊστάμενη πολιτική αρχή για την έρευνα σε βάρος της.

Μάλιστα, ο τούρκος πρωθυπουργός απείλησε τους ξένους πρεσβευτές με απελάσεις, λέγοντας ότι ορισμένοι πρεσβευτές έχουν εμπλακεί σε «προκλητικές ενέργειες».

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μία από τις πρώτες κινήσεις του νέου διοικητή της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, Σελαμί Αλτινόκ, ήταν να απαγορεύσει στους δημοσιογράφους την είσοδο στα αστυνομικά τμήματα της χώρας.