Με σχέδιο τριών σημείων περνά στην αντεπίθεση ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να ανατρέψει το δυσμενέστατο εις βάρος του πολιτικό κλίμα λόγω των σκανδάλων διαφθοράς που κλονίζουν την κυβέρνησή του. Οπως τονίζει η εφημερίδα Χουριέτ το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα κλιμακώσει μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες το «κυνηγητό» όλων των δημόσιων λειτουργών που δρουν υπό την «αιγίδα» του ισλαμιστή ιεροκήρυκα και μεγαλοεπιχειρηματία με έδρα τις ΗΠΑ Φετχουλάχ Γκιουλέν, πρώην μέντορα και νυν υπ. αριθμόν ένα πολέμιου του Ερντογάν.

Ο Ερντογάν βέβαια, όπως τονίζει η εφημερίδα, αποφεύγει μέχρι στιγμής προσεκτικά να αναφέρει τον Γκιουλέν ως τον υπεύθυνο για τις πρόσφατες αποκαλύψεις αλλά δηλώνει αποφασισμένος να «κάψει» κάθε γέφυρα με τον 70χρονο πρώην ιμάμη από το Ερζερούμ, ο οποίος διέψευσε δια του δικηγόρου του οποιαδήποτε ανάμειξη στις αποκαλύψεις.
Τούρκικα ΜΜΕ κάνουν λόγο για ένα ανθρωποκυνηγητό με στόχο τον εντοπισμό των φίλα προσκείμενων προς τον Γκιουλέν δημόσιων υπαλλήλων κυρίως στο υπουργείο Εσωτερικών και την Αστυνομία.
Κατά την πρώτη φάση θα ελεγχθούν οι «δομές» των οπαδών του Γκιουλέν στο υπουργείο Εσωτερικών, τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας. Κύκλοι του Ερντογάν διαρρέουν – προφανώς και για τη δημιουργία εντυπώσεων -, ότι ο ισλαμιστής πρωθυπουργός «δεν θα διστάσει να προβεί σε εκκαθαρίσεις ένστολων».
Στη δεύτερη φάση το επίκεντρο θα είναι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν στο δικαστικό σώμα. Κάποιοι αναλυτές μιλάνε ακόμη και για μερική αναθεώρηση του Συντάγματος σχετικά με την σύσταση του δικαστικού σώματος που θα ακολουθήσει αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαρτίου του 2014.
Η επιχείρηση, κατά τις φήμες, θα ολοκληρωθεί με την τρίτη φάση: ένα νομοσχέδιο που θα προβλέπει την σύσταση επιτροπής, με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που θα αποχαρακτηρίζει απόρρητα έγγραφα. Το εν λόγω νομοσχέδιο ενδέχεται να περάσει στο Κοινοβούλιο ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο, χάρη στην άνετη πλειοψηφία εδρών που έχει το ΑΚΡ.