Ένα πίνακα του Πάμπλο Πικάσο, αξίας τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου δολαρίων, αγόρασε ένας 25χρονος Αμερικανός, μέσω της κλήρωσης που έκανε ο Οίκος Sothebys στο Παρίσι, με λαχνούς των 100 ευρώ.

Ο Τζέφρι Γκονάνο δήλωσε ότι έψαχνε καιρό για ένα πίνακα να κρεμάσει στον τοίχο του σαλονιού του, όταν διάβασε ένα άρθρο σχετικά με τον «L’Homme au Gibus», τον οποίο θα κέρδιζε ένας τυχερός έναντι 100 ευρώ μετά από κλήρωση που διοργάνωνε ο οίκος Sotheby στο Παρίσι.

«Έψαχνα για ένα έργο τέχνης και σκέφτηκα γιατί να μην προσπαθήσω», δήλωσε ο νεαρός στο πρακτορείο Ρόιτερς. Παρά την τεράστια αξία του πίνακα, ο Γκονάνο είπε ότι δεν σκοπεύει να τον πουλήσει, τουλάχιστον προς το παρόν.

Το τυχερό του δελτίο ήταν ανάμεσα στους 50.000 λαχνούς που ήταν προς πώληση, ο καθένας από τους οποίους κόστιζε 100 ευρώ.

Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την κλήρωση θα διατεθούν σε έναν οργανισμό ο οποίος ασχολείται με τη διατήρηση της αρχαίας πόλης της Τύρου, στον σύγχρονο Λίβανο.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι άνθρωποι από όλον τον κόσμο συμμετείχαν στην κλήρωση, από τη Γαλλία και τη Γερμανία μέχρι το Ιράν και το Καζακστάν.

Την ιδέα για την πώληση του πίνακα, ο οποίος χρονολογείται από το 1914, είχε ο εγγονός του ζωγράφου, Ολιβιέ Πικάσο, που δήλωσε ότι ο παππούς του θα ενθουσιαζόταν που ένας κοινός θνητός είχε την ευκαιρία να αποκτήσει ένα από τα έργα του.

«Ο παππούς μου ήταν πρωτοπόρος σε όλα στη ζωή του, στην τέχνη του, οπότε είμαι σίγουρος πως θα ήταν σύμφωνος με αυτό τον σκοπό» είπε.